Sponzorováno

Prevence hemeroidů – 7 jednoduchých způsobů, jak zabránit hemoroidům 4.78/5 (9)

Pokud máte hemeroidy, máte k dispozici spoustu možností léčby. Ale pokud již máte hemoroidy, pravděpodobně byste ostatním poradili, aby se jim v první řadě vyhnuli.

Hemoroidy – oteklé, zanícené žilní polštářky ve vašem análním kanálu – mohou být občas bolestivé, pálivé a svědivé a mohou způsobit krvácení. Ale je možné se těmto nepříjemným příznakům vyhnout pomocí několika jednoduchých změn životního stylu.

V tomto článku vysvětlujeme a ukazujeme 7 jednoduchých způsobů, jak zabránit hemoroidům, a jak určité změny životního stylu mohou změnit svět.

Druhy hemoroidů

Druhy hemoroidů

Prevence – lze hemoroidům vůbec předcházet?

Každý má hemoroidy. Nachází se v blízkosti vašeho řitního otvoru a je to několik vnitřních a vnějších krevních cév, které zásobují krví celou oblast. Teprve když tyto krevní cévy začnou otékat, představují problém, který může být docela bolestivý. Zde je několik věcí, které můžete udělat, abyste zabránili otoku těchto krevních cév.

1. Jděte na záchod, když potřebujete jít

Zní to jako rada dobrého, zdravého rozumu, ale až příliš mnoho lidí toto ignoruje. Pokud odložíte použití toalety, vaše stolice může ztvrdnout a vyschnout ve střevech, což pak ztěžuje její průchod. A pokud se namáháte při stolici, zvyšuje se riziko vzniku hemoroidů.

Když už mluvíme o namáhání, platí to i naopak – nevynucujte si stolici, když nemusíte jít. Namáhání zvyšuje tlak na vaše krevní cévy, což vede k hemoroidům. Zejména namáháním se mohou vnitřní hemeroidy změnit na vnější.

2. Nedělejte z toalety čítárnu

Vnímejte svůj čas v koupelně jako nutnost, nikoli jako prodloužený únik od shonu. Pokud má váš záchod stohy časopisů nebo knih, zvažte jejich přesun do jiné místnosti. Neberte si chytrý telefon na záchod – žádné procházení Facebooku, Instagramu, Snapchatu, Twitteru nebo hraní her.

Proč? Čím více času strávíte na toaletě, tím větší je pravděpodobnost, že se budete namáhat stolicí. Také poloha vsedě zvyšuje tlak na vaše anální krevní cévy. Oba tyto faktory zvyšují vaše riziko hemoroidů. A to nechcete. Takže jednou z nejlepších prevencí hemeroidů je nevysedávat dlouho na záchodě!

3. Přehodnoťte svůj jídelníček

Chcete-li zabránit hemoroidům, chcete stolici, která je měkká a snadno se vyloučí. Správné konzistence stolice dosáhnete chytrým výběrem stravy a pitím velkého množství vody, abyste se vyhnuli dehydrataci.

Nejčastějším viníkem je nedostatek vlákniny. Pokud máte například zácpu, zkuste získat více vlákniny ze zelené zeleniny, ovoce a 100% celozrnných výrobků. Vláknina vám může pomoci vyhnout se zácpě – a zácpa, která vede k namáhání – je rizikovým faktorem pro hemoroidy.

Vláknina však přichází s varováním. Někteří lidé mají to, čemu říkáme zácpa s pomalým tranzitem. Jejich střeva se pohybují pomaleji než normálně. U těchto lidí má přebytek vlákniny tendenci sedět ve střevech a zhoršovat zácpu.

Sponzorováno

Poslouchejte také své tělo a vyhýbejte se potravinám, které dráždí vaše střeva. Pro některé lidi je třeba laktóza v mléčných výrobcích dráždivá. Pro ostatní je to lepek nebo příliš mnoho rafinovaných potravin. Záleží na vás a vašem těle.

4. Udržujte své tělo v pohybu prostřednictvím cvičení

Mírné cvičení pomáhá zlepšit nebo předcházet mnoha střevním a zažívacím problémům, včetně hemoroidů. Když hodně sedíte a nejste aktivní, všechno se zpomaluje, včetně vašich střev.

Cvičení pomáhá udržovat správný pohyb ve vašem střevním traktu. To vám zase pomůže vyhnout se zácpě a suché, tvrdé stolici. Chůze, běh na krátké vzdálenosti, jízda na kole, jóga – vyberte si, ale vyberte si aktivní životní styl.

Ale pozor, pokud máte hemoroidy: Vyhněte se těžkým vzpěračským dřepům a podobným pohybům, které zvyšují tlak v břiše. Pokud se snažíte zabránit hemoroidům, tato cvičení mohou způsobit více škody než užitku.

5. Navštivte svého lékaře

Pokud se vaše příznaky nějak hodně změní nebo se krvácení zvýší, navštivte svého lékaře a nechte si vyhodnotit příznaky. Ne všechny možnosti léčby hemoroidů jsou chirurgické. Možná budete potřebovat vyšetření k vyloučení jiných onemocnění.

6. Pijte dostatek vody

Tato strategie prevence hemoroidů je jednoduchá a levná, přesto ji tak málo z nás skutečně dělá. Spolu se zdravou stravou plnou vlákniny je klíčem ke zdravému vyprazdňování dostatečná hydratace vodou. Pití dostatečného množství vody pomáhá předcházet zácpě, a proto snižuje napětí při vyprazdňování. Pití šesti až osmi sklenic vody každý den nejenže udržuje váš trávicí systém v hladkém chodu, ale prospívá celému vašemu tělu.

7. Čistota

Ačkoli důvod není jasný, některé studie ukazují korelaci mezi čistým „zadkem“ a hemoroidy – samozřejmě ve prospěch osobní hygieny. V jedné studii na 138 lidech vědci zjistili, že umýt se po vykonání potřeby a umýt si zadek ve sprše mělo významný vliv na to, zda účastníci studie dostali hemoroidy. Studie naznačuje, že byste se měli sprchovat před spaním alespoň jednou týdně a věnovat zvláštní pozornost svým genitáliím a zadním partiím.

Další tipy na životní styl, které vám pomohou zastavit hemoroidy

Existuje několik menších věcí, které můžete dělat denně a které vám také pomohou, a jsou to:

  • Pít více vody. Vláknina bez vody totiž vede ke tvrdé stolici. A to zde nechcete.
  • Vyhněte se dlouhému sezení.
  • Zeptejte se svého lékaře na užívání doplňků stravy s vlákninou.
  • Když jdete na toaletu „na velkou“, zvedněte nohy na nízkou stoličku nebo židli, abyste uvolnili tlak a mohli vše udělat bez dalšího zbytečného namáhání.

Sponzorováno

A co vy? Co pomáhá jako prevence hemoroidů vám? Máte nějaké další rady a doporučení? Nebojte se nám napsat do komentářů.

A dále si o hemeroidech přečtěte

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva