Sponzorováno

5 potravin, které mohou způsobovat akné 4.82/5 (11)

Dle studií mají lidé, kteří jedí přidané cukry o 30 % větší riziko akné a ti, kteří jedí pečivo a koláče mají riziko akné větší o 20 %.

Dle studií mají lidé, kteří jedí přidané cukry o 30 % větší riziko akné a ti, kteří jedí pečivo a koláče mají riziko akné větší o 20 %.

Zdravá strava je zásadní pro dlouhý a produktivní život. To asi víte. Ať jdete kamkoli, zdá se, že tam probíhá debata o tom, jaká je nejzdravější strava, kterou bychom měli jíst. A není žádným překvapením, že jsme jako společnost tak orientovaní na jídlo, protože je to nepostradatelná součást našeho společenského života. Jídlo je vždy téma u hovoru.

Jedna korelace, která není až tak snadno odvoditelná, je akné a strava. Ukázalo se, že za akné někdy může jídlo. Studie týkající se role stravy při tvorbě akné jsou stále celkem čerstvé, takže není snadné vytvořit univerzální seznam potravin, kterým byste se měli vyhnout, pokud máte pleť náchylnou k akné. A různé potraviny působí na lidi různě. Ale existuje dostatek důkazů k závěru, že některé potraviny by měly být omezeny na minimum, pokud se chceme vyhnout podráždění pleti akné. Jaké jídlo je tedy na této černé listině? Pojďme se na toto téma podívat podrobněji.

1. Mléko a mléčné výrobky

Když už mluvíme o výzkumu, věděli jste, že existují studie, které se týkají toho, jak mléko ovlivňuje akné? Účastníky studií souvisejících s mléčnými výrobky jsou téměř vždy teenageři a výsledky asi nebudou nikterak šokující, zvláště, pokud jste toto téma někdy zkoumali. Zdá se, že ti, kteří konzumovali velké množství mléčných výrobků, zejména mléka, měli nejhorší případ akné ze všech účastníků. To nás nutí přemýšlet: co přesně je v mléce, co dělá naši pokožku špatnou?

Jedna odpověď může být ta, že je to způsobeno vysokým množstvím hormonů nalezených v mléčných výrobcích a mléce. Vzhledem k tomu, že mléko je vytvořeno výhradně za účelem výživy mláďat telat, je přirozeně naplněno všemi druhy hormonů. Zdá se, že největší potíže způsobují androgenní hormony. Mléko je plné androgenních hormonů, které prokazatelně zhoršují akné a způsobují vyrážky. Zejména vysoké množství testosteronu má za následek téměř vždy tvorbu akné. Prostřednictvím testosteronu vzniká dihydrotestosteron, zkráceně DHT. To způsobuje, že naše pokožka produkuje více mazu než obvykle, a všichni už víme, že nadprodukce kožního mazu je jednou z nejčastějších příčin akné.

Nemluvě o tom, že většině krav farmáři podávají další hormony, aby stimulovali produkci mléka, zvýšili objem produkce a zisk.

Existuje hormon známý jako IGF-1, často označovaný jako „růstový“ faktor, který je velmi podobný inzulínu. Ukázalo se, že zhoršuje akné a způsobuje, že se ještě více zhorší.

A co odstředěné mléko?

Je logické se domnívat, že odstředěné mléko nemá na akné stejné účinky jako běžné mléko. Ale ukazuje se, že to ve skutečnosti není pravda. Odstředěné (odtučněné) mléko hraje při vzniku akné stejně velkou roli jako běžné mléko, ne-li více. Je známo, že syrovátkový protein, který se nachází v odstředěném mléce, způsobuje zánět a obecně problémy s naší kůží. Zánět je jednou z mnoha příčin akné.

Pokud jde o hormony, odstředěné mléko není zbaveno hormonů, které spouštějí akné. Navíc odstředěné mléko má často přidaný cukr, což také způsobuje záněty v těle, což zase způsobuje akné. Tavený cukr má vysoký glykemický index a obecně se nedoporučuje, pokud máte problém s akné a podobnými kožními problémy.

Co použít místo mléka?

Takže, pokud jste milovníkem mléka, co můžete udělat pro to, abyste nezaznamenali žádné problémy spojené s mléčnými výrobky? V dnešní době existují alternativy, které tento přechod usnadní a povedou k zářivé pleti. Rostlinných mlék je na trhu mnoho a jejich obliba každým dnem roste. Mandlové, ovesné, lískové, sójové, kešu mléko – seznam je dlouhý a velmi přitažlivý. Ty představují úžasné alternativy jak při vaření, tak v nápojích, jako jsou smoothies a káva. K dostání jsou i rostlinné mléčné výrobky, které lze sehnat téměř v každém supermarketu. Jste fanouškem zmrzliny? Nezoufejte, nebudete to muset vzdát. Bezmléčná zmrzlina je také věc a chutná skvěle!

Takže pokud máte podezření, že vám mléko způsobuje rozvoj nebo zhoršení, nebojte se! Přejděte na rostlinná mléka a nevšimnete si rozdílu v chuti nebo struktuře. Věřte mi, vaše pleť vám později poděkuje.

2. Rafinovaný cukr a sacharidy

Již dříve v článku jsem se dotkl tématu rafinovaného cukru a jeho role při tvorbě akné, ale je důležité vysvětlit důvod, proč je zpracovaný cukr pro akné špatný (mimo jiné).

Rafinované sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi, což pak způsobuje zvýšení hladiny inzulínu. Vysoké hladiny inzulínu jsou spojeny s akné, protože stejně jako mléko zvyšují růstový faktor IGF-1. To má negativní vliv na akné, zejména proto, že způsobuje zvýšenou produkci mazu, o kterém víme, že je jednou z největších hrozeb pro naši pokožku.

Na druhou stranu potraviny, které mají nízký glykemický index, prokazatelně zlepšují všechny druhy kožních onemocnění, včetně akné. I proto se vás v dnešní době při návštěvě dermatologa ptají na otázky týkající se vašeho jídelníčku. Po těchto dotazech obvykle následují návrhy, které potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, a jak už tušíte, na seznamu jsou potraviny s nízkým glykemickým indexem. Později prozkoumáme, které potraviny jsou pro vaši pokožku skutečně dobré.

Nyní si ale ujasněme, co přesně spadá do této kategorie rafinovaného cukru a sacharidů, abyste věděli, které potravině se v budoucnu vyhnout, kdykoli to bude možné. To zahrnuje bílé těstoviny a chléb (nebo cokoliv vyrobeného z bílé mouky), dezerty s vysokým obsahem cukru, limonády a džusy, sladidla, bílou rýži a pečivo.

Jak již bylo řečeno, pokud vaše jídlo sestává převážně ze zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků, bude konzumace jednoho kousku pečiva jednou za čas vaší pokožce do značné míry škodit? Odpověď je ne. Snažte se tedy jíst zdravě, ale zároveň uvolněně. Prostě to zas tak nehroťte, ale jezte převážně zdravě.

3. Čokoláda

Čokoláda je jedním z nejčastějších podezřelých, pokud jde o spouštění akné. Dermatologové mají po desetiletí podezření, že tato lahodná pochoutka může za některé z pupínků na pleti.

Existuje několik studií, které naznačují, že toto děsivé tvrzení je pravdivé. Ale co je v čokoládě, co akné způsobí? Bohužel ještě nemáme konečnou odpověď. Někteří lidé tvrdí, že samotné kakao jako látka tvoří akné, zatímco jiní věří, že k těmto výsledkům vede mléko v čokoládě. Existuje třetí možnost – cukr v čokoládě může být na vině, z důvodů, o kterých jsme hovořili dříve.

Pokud jste milovníky čokolády a trpíte akné, měli byste se čokolády úplně vzdát? Naštěstí nemusíte dělat tak drastické kroky. Za prvé, musíte se ujistit, že akné, které máte, je opravdu způsobeno čokoládou a ne něčím jiným (já jím čokolády hodně a akné nemám). Budete muset důkladně prozkoumat své návyky a možná si zapsat jídlo, které jíte, a způsob, jakým na něj vaše pokožka reaguje. Pokud si všimnete vzoru s čokoládou a akné, snižte spotřebu čokolády a pro jistotu přejděte na hořkou čokoládu. Lidé si totiž všimli, že hlavně nekvalitní čokoláda plná nekvalitních tuků a látek, je za akné zodpovědná.

Sponzorováno

4. Fast Food

Jste překvapení? Já ne. Není třeba vám připomínat, jak škodí vysoce zpracované jídlo našemu tělu – pravděpodobně jste o tom slyšeli dost. Všechno, co spadá do kategorie rychlého občerstvení: párky v rohlíku, hamburgery, hranolky, limonády, sladké koláče – to nejsou přátele vaší pokožky. Možná se divíte, proč tomu tak je? No, předpokládá se, že kůže se zhorší kvůli konzumaci rychlého občerstvení, tedy kvůli změně hormonálních hladin, kterou podstupujeme, když se naše strava skládá především z rychlého občerstvení. Dalším způsobem, jak může mít rychlé občerstvení negativní vliv na pokožku, je zvýšení produkce kožního mazu. Rychlé občerstvení má vysoký obsah tuku, což také není ideální varianta, pokud chcete čistou a zdravou pleť. Má také vysoký obsah cukru, o jehož negativních účincích jsem se s vámi již podělil. Je toho dost, že? Pak se nesmíme divit, že prostě takové jídlo naší pleti škodí.

Neexistuje dostatek oficiálního výzkumu, který by došel k závěru, proč má rychlé občerstvení tak špatný dopad na pokožku. Samozřejmě existují lidé, kteří mají to štěstí, že sní všechny hranolky na světě a nikdy v životě nezažijí problémy s akné. Vaše reakce bude záviset na mnoha faktorech, nejen na jídle samotném, takže se snažte vynechat jakákoliv srovnání s ostatními lidmi.

5. Alkohol a akné

Nápoj na oslavu zvláštní příležitosti nebo sklenka vína k večeři je vždy požitkem, ale konzumace alkoholu ve velkém množství může změnit hladinu hormonů. Ačkoli nebylo prokázáno, že alkohol má přímý vliv na naše akné, když pijeme, obvykle vytváří nerovnováhu v hladinách estrogenu nebo testosteronu, které jsou hlavním faktorem frekvence a závažnosti akné. Když jsou hladiny hormonů zvýšené, naše pokožka produkuje kožní maz, která ucpává naše póry olejem a bakteriemi, což nakonec způsobuje bolestivé pupínky. Nárazové velké pití alkoholu může také způsobit zmatek na našem imunitním systému, který obvykle pomáhá bojovat proti jakýmkoli bakteriím způsobujícím akné.

Samozřejmě byste měli vždy pít s mírou, ale pro ty, kteří jsou náchylnější k vyrážkám než ostatní, omezte pití alkoholu na minimum.

Za jak dlouho uvidíte výsledky, pokud budete jíst dobře?

Tato otázka se vám musela v hlavě vynořit již při čtení článku. Pokud změníte svůj jídelníček a vyloučíte všechny výše uvedené produkty, jak dlouho bude trvat, než uvidíte výsledky? Odpověď je jednoduchá. Všechny pozitivní změny, které očekáváte, nějakou dobu potrvá, než se na vaší pleti projeví. Bude trvat několik týdnů, než si vaše tělo zvykne na tento nový životní styl. Zlepšení pleti začnete pozorovat 3-4 týdny poté, co změníte svůj jídelníček. Jakmile se vaše tělo detoxikuje od těchto škodlivých látek, vaše pleť se zlepší a vy budete více než kdy jindy motivováni pokračovat ve změnách.

Lze tedy s jistotou dojít k závěru, že budete muset mít trpělivost, abyste viděli požadované výsledky. Každá pozitivní změna, kterou ve svém životě uděláte, chvíli trvá, než se ukáže jako plodná, ale nakonec to stojí za to.

Co místo toho jíst?

Je důležité vyvážit všechny tyto informace o tom, které potraviny zhoršují akné, se skutečnými radami, co místo toho jíst. Zde je seznam potravin, u kterých je prokázáno, že mají pozitivní vliv na vaši pleť.

Na rozdíl od omega-6 mastných kyselin jsou omega-3 mastné kyseliny úžasné pro hydrataci pokožky a boj proti zánětům v těle. Nejlepšími zdroji omega-3 mastných kyselin jsou lněné semínko, chia semínka, sójové boby a vlašské ořechy. Snažte se vyhýbat rostlinným olejům tak často, jak můžete, aby váš poměr omega-3 a omega-6 zůstal na dobré hodnotě.

Antioxidanty jsou součástí každé zdravé stravy. Nejen, že pomáhají s pokožkou, ale také chrání před mnoha nemocemi. Antioxidanty lze nalézt v tmavé listové zelenině, ovoci, bobulích, červeném víně a hořké čokoládě. Ovoce a zelenina jsou nejen bohaté na antioxidanty, ale obsahují také velké množství vitamínů, jako je A, E a D. Ty jsou nesmírně důležité pro zlepšení stavu pokožky. Pokud si myslíte, že jich ve vaší stravě nemáte dostatek, můžete je také doplnit multivitamíny. Ale raději vsaďte na čerstvé ovoce a zeleninu.

Přečtěte si článek o nejlepších potravinách pro krásnou pleť.

Pravděpodobně by vás nenapadlo hledat koření na tomto seznamu, ale kurkuma je neuvěřitelný nástroj, pokud jde o hojení akné a boj proti zánětu. Kurkuma se v medicíně používá po staletí a má k tomu dobrý důvod. Kurkumin, složka obsažená v kurkumě, má také antibakteriální účinek, který pomáhá bojovat proti bakteriím způsobujícím akné. Dobrou zprávou je, že kurkumu lze velmi snadno začlenit do vašeho jídelníčku. Pokud se vám nelíbí její chuť, přidejte do svého smoothie lžičku kurkumy a ani ji neucítíte!

Zvažte založení jídelního deníku

Zatímco jste na této cestě za zlepšením své pleti, je nejlepší vnímat každou změnu, která nastane ve vašem těle, a to jak pozitivní, tak negativní. Vedení potravinového deníku usnadňuje identifikaci toho, které jídlo má pozitivní vliv na vaši pokožku a které zhoršuje akné. Já vím, vedení deníku jídla může být samozřejmě časově náročné, ale nakonec se to vyplatí.

Pokud máte pochybnosti a obavy, zvažte návštěvu dermatologa, který vám poskytne konkrétní pokyny a plán stravování.

Jídlo a akné – pamatujte

Každý člověk bude reagovat na jídlo jinak. Někteří lidé nikdy nedostanou akn0 spojené s jídlem, zatímco jiní mají silnou reakci na určité potraviny, jako jsou mléčné výrobky a čokoláda. Klíčem k určení, které potraviny nesouhlasí s vaší pokožkou, je vnímat všechny změny, které mohou u vás nastat, a podle toho reagovat. Pokud máte podezření, že vám něco způsobuje akné, vyřaďte to ze svého jídelníčku a výsledky za chvíli začnete vidět.

Sponzorováno

Co dělá problémy konkrétně vám? Která potravina? Napište mi to do komentářů pod článkem.

Dále si u nás o akné přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva