Sponzorováno

Jak se správně starat o nové tetování? 4.8/5 (10)

  • Váš tatér by měl zakrýt vaše nové tetování tenkou vrstvou vazelíny a obvazem.
  • Po 3-24 hodinách (řiďte se radami tatéra) odstraňte obvaz. Jemně omyjte tetování antimikrobiálním mýdlem a vodou a jemně osušte.
  • Aplikujte vrstvu antibakteriální / vazelínové masti dvakrát denně, ale nedávejte další obvaz.
  • Před opětovným nanesením antibakteriální/vazelínové masti dvakrát denně jemně omyjte oblast tetování mýdlem a vodou a jemně osušte.
  • Po vyčištění nanášejte hydratační krém nebo mast, aby zůstalo místo vlhké.

O nové tetování musíte dobře pečovat

O nové tetování musíte dobře pečovat

Proč záleží na následné péči o nové tetování?

Tetování je víc než jen umělecké dílo a způsob, jak prosadit svůj osobní styl. Je to také lékařský postup, protože umělec používá jehlu k vložení inkoustu pod vaši kůži. A to není legrace. Kdykoli světu otevřete kůži, jste zranitelní vůči jizvám a infekcím.

Péče o tetování může těmto komplikacím předejít a zajistit, že se nové tetování správně zahojí. Vy i váš tetovací umělec hrajete v tomto procesu stejnou roli. Spolu s tím, že půjdete k licencovanému a uznávanému tatérovi, musíte se pak o své nové tetování postarat doma.

Zjistit, jak se o tetování starat, však může být složité. Jasně, většina tatérů poskytuje pokyny pro následnou péči o nové tetování. Ale pokud to z nějakého důvodu nevíte, je zde náš článek.

Pokračujte ve čtení našeho průvodce, který vám pomůže s péčí o tetování, tipy, prozradíme které produkty používat a další.

Jak pečovat o své tetování

Následná péče začíná hned, jakmile je vaše tetování hotové.

Zakryjte nové tetování

Umělec by měl na tetování nanést tenkou vrstvu antibiotické masti a poté místo zakrýt obvazem nebo igelitem. Tento povlak zabraňuje pronikání bakterií do pokožky. Také chrání tetování před otíráním o oblečení a před podrážděním.

Obvaz si nechte na sobě tak dlouho, jak vám doporučí tatér, což může být obvykle jen několik hodin. Pomůže to absorbovat veškerou tekutinu nebo přebytečný inkoust, který uniká z tetování.

Jemně tetování umyjte

Po několika hodinách můžete ochranu odstranit. Nejprve si umyjte ruce vodou a mýdlem. Poté tetování jemně omyjte teplou vodou a mýdlem bez parfemace. Osušte pokožku jemně měkkým hadříkem.

Naneste na tetování malé množství hydratačního krému bez parfemace a alkoholu. V tomto okamžiku si můžete ponechat nové tetování odkryté, aby vaše pokožka mohla dýchat.

Počkejte, až se nové tetování zahojí

Zatímco se vaše tetování léčí a hojí, měli byste:

  • vždy, když jdete ven, noste nějaký ochranný oděv proti slunci – prostě tetování nevystavujte slunci
  • zavolejte svého tatéra nebo i lékaře, pokud zaznamenáte jakékoli příznaky infekce nebo jiné problémy s tetováním

Neměli byste:

  • nanášet si na tetování opalovací krém, dokud se úplně nezahojí
  • škrábat, dřít, poškrábat nebo silně mnout tetování
  • přes tetování nosit těsné oblečení, které nové tetování dře
  • jít plavat nebo ponořit tělo do vody (sprcha je v pořádku)

Následná péče o tetování – den po dni

Jak rychle se uzdravíte, závisí na velikosti vašeho tetování a na tom, jak je složité. A také na vašem věku a kondici. Větší tetování zůstane déle červené a oteklé, protože vaší pokožce jednoduše způsobí větší trauma.

Den 1

Z tetovacího studia se vrátíte domů s obvazem nebo nějakým igelitem přes tetování. Po několika hodinách jej můžete odstranit.

Měli byste se zeptat svého tatéra na podrobnosti o tom, jak dlouho čekat. Doporučení se budou lišit a mohou záviset na typu a velikosti vašeho tetování. Někteří tatéři doporučují, abyste své tetování nechali zakryté pouze 1 nebo 2 hodiny. Někdo déle.

Jakmile se ochrana tetování sundá, pravděpodobně si všimnete, že z tetování vytéká tekutina. Toto je krev, plazma (čirá část krve) a nějaký inkoust navíc. To je normální. Vaše kůže bude také červená a bolavá. Na dotek může být mírně teplá.

Čistýma rukama umyjte tetování teplou vodou a mýdlem bez parfemace. Naneste hydratační krém bez parfemace a alkoholu. Nyní tetování nepřikrývjte, aby se tetování mohlo zahojit.

2 až 3 den

Nyní bude mít vaše tetování jakoby matnější a zakalený vzhled. To se děje, když se vaše kůže hojí. Začnou se tvořit strupy. Je to normální.

Umyjte si tetování jednou nebo dvakrát denně a aplikujte hydratační krém bez parfemace a alkoholu.

Při mytí si můžete všimnout, že do dřezu stéká nějaký inkoust. Toto je pouze přebytečný inkoust, který proniká vaší kůží.

Dny 4 až 6

Zarudnutí by mělo začít blednout. Pravděpodobně si všimnete lehkého strupu přes tetování. Stroupky by neměly být tak silné jako stroupky, které se vám udělají, když se pořežete, ale budou vyvýšené. Netrhejte strupy z tetování – to může způsobit zjizvení.

Pokračujte v mytí tetování jednou nebo dvakrát denně. Naneste hydratační krém bez parfemace a alkoholu.

Dny 6 až 14

Strupy ztvrdly a začnou se odlupovat. Nesundávejte je a nesnažte se je strhnout. Nechte je přirozeně upadnout. Jinak byste mohli vytáhnout inkoust a zanechat jizvy.

V tomto okamžiku může vaše kůže velmi svědit. Několikrát denně jemně vetřete hydratační krém bez parfemace a alkoholu, abyste zmírnili svědění.

Pokud je vaše tetování v tomto okamžiku stále červené a oteklé, můžete mít infekci. Vraťte se ke svému tatérovi nebo navštivte lékaře.

Dny 15 až 30

V této poslední fázi hojení bude většina velkých strupů pryč a strupy by měly zmizet. Stále můžete vidět nějaké strupy, ale měly by se nakonec také zahojit a upadnout.

Tetovaná oblast může stále vypadat suchá a matná. Pokračujte v hydrataci, dokud pokožka nebude opět vypadat hydratovaná.

Do druhého nebo třetího týdne by se vnější vrstvy kůže měly zahojit. Úplné zhojení spodních vrstev může trvat 3 až 4 měsíce.

Do konce třetího měsíce by tetování mělo vypadat tak jasně a živě, jak umělec zamýšlel.

Sponzorováno

Produkty následné péče o tetování

K čištění oblasti použijte jemné mýdlo bez parfemace nebo speciální prostředek na čištění tetování. Váš tatér vám může doporučit speciální čisticí prostředek na tetování.

Možnosti mýdla zahrnují následující produkty, které můžete zakoupit online:

  • Dove kosmetická tyčinka pro citlivou pleť
  • Liquid Neutrogena
  • Antibakteriální deodorantové mýdlo Dial Gold (ačkoli toto mýdlo není bez parfemace, tetování jej často doporučují)

První den nebo dva používejte mast jako A+D Original Ointment nebo Aquaphor Healing Ointment nebo produkt doporučený vaším tatérem, aby se tetování pěkně zahojilo.

Nejlepší je vyhnout se produktům, které jsou 100% na bázi ropy, jako je vazelína. Produkty na bázi ropy totiž mohou způsobit vyblednutí inkoustu.

Existuje však jedna výjimka: Říká se, že vazelína může být užitečná při sprchování. Vzhledem k tomu, že vazelína je neporézní (vodotěsná), můžete si ji nanést na své tetování předtím, než vstoupíte do sprchy, aby mohla chránit oblast před postříkáním vodou.

Vazelína může být užitečná na zahojená tetování nebo na kůži kolem tetování, pokud je výjimečně suchá. Stačí nanést tenkou vrstvu. Pokud si nanesete příliš silnou vrstvu, vaše pokožka nebude moci dýchat.

Po cca 2 dnech můžete přejít na běžný hydratační krém. Některé produkty, které si můžete koupit online, zahrnují:

  • Lubriderm Daily Moisture Lotion bez parfemace
  • Denní hydratační tělové mléko Aveeno pro suchou pokožku
  • Curel zklidňující pleťové mléko bez vůně pro suchou citlivou pleť
  • Eucerin Regenerační tělové mléko

Ať už si vyberete cokoli, ujistěte se, že je produkt bez parfemace a alkoholu. Také se ujistěte, že neobsahuje přísady, jako jsou různá barviva, která by mohla vysušovat vaši pokožku.

Kokosový olej a následná péče o tetování

Polynézané, jako jsou Samoané, dlouho používali kokosový olej na tetování. Aplikují ho po dokončení tetování nebo až když se zahojí. Jednou z předpokládaných výhod je, že tetování rozzáří.

Některé webové stránky tvrdí, že kokosový olej udržuje pokožku pod tetováním vlhkou a chrání před infekcí. Důkazy jsou však neoficiální a neexistuje žádný vědecký důkaz, že to funguje.

Poraďte se se svým lékařem, než si na tetování nanesete kokosový olej nebo jiné neověřené produkty.

Suché hojení tetování

V metodě známé jako suché hojení nepoužíváte žádný zvlhčovač jako součást vaší následné péče. Dodržujte však další kroky, jako je vyhýbání se slunci.

Zastánci suchého hojení věří, že jednou z výhod vyhýbání se zvlhčovačům (které mohou obsahovat umělé přísady) je to, že pomáhá eliminovat možnost podráždění kůže nebo alergické reakce. Protiargumentem je, že nedostatek vlhkosti vás zanechává zranitelnými vůči dost nepříjemnému svědění.

Zeptejte se svého tatéra, zda může být pro vás suché hojení to pravé.

Možné vedlejší účinky a komplikace tetování

Prvních pár dní po tetování může být vaše kůže zarudlá, svědit a dost bolet. Můžete si všimnout, že z kůže uniká přebytečný inkoust spolu s krví a tekutinou. To je normální.

Pokud začnete pociťovat příznaky některé z následujících komplikací, navštivte svého lékaře či tatéra:

Infekce po tetování

Tetování, o které není řádně pečováno, se může infikovat. Infikovaná kůže bude červená, teplá a bolestivá. Může z ní také vytékat hnis.

Pokud by bylo vybavení nebo inkoust, který váš umělec použil, kontaminované, mohli byste dostat krví přenosnou infekci, jako je hepatitida B, hepatitida C, tetanus nebo HIV (to není běžné).

Existují také zprávy o jiných infekcích, jako jsou netuberkulózní mykobakteriální kožní infekce, přenášené tetováním.

Alergická reakce po tetování

Pokud jste citliví na inkoust, který váš umělec použil, může se na místě objevit červená, svědivá kožní reakce. Podle studie z roku 2019, červená barviva s největší pravděpodobností způsobují alergickou reakci.

Výzkum dále ukazuje, že červená barviva spolu s modrými a černými barvivy také s větší pravděpodobností způsobí nealergické kožní reakce, jako je fotosenzitivita.

O alergii na tetování si více přečtěte v našem článku.

Zjizvení po tetování

Poškození jehlou nebo škrábáním na tetování může způsobit, že vaše tělo v místě vytvoří jizvu. Jizvy mohou být trvalé.

Tipy pro dlouhodobou následnou péči o tetování

Jakmile se vaše tetování zahojí, přejdete do režimu údržby tetování. I když se o něj po 3 nebo 4 měsících nemusíte konkrétně nějak extra starat, existují věci, které můžete udělat, abyste zabránili degradaci inkoustu.

Tipy pro dlouhodobou následnou péči o tetování:

  • Udržujte tetování čisté. Umyjte si pokožku každý den jemným mýdlem bez parfemace.
  • Buďte dobře hydratovaní. Pijte hodně vody, abyste udrželi pokožku hydratovanou.
  • Sledujte, co nosíte. Noste oblečení k ochraně proti slunečnímu záření – aby slunce vaše tetování nevybledlo. Vyhněte se škrábavým tkaninám, jako je vlna, která mohou umění poškodit.
  • Vyhněte se nadměrnému přibírání nebo hubnutí. Změny hmotnosti by mohly tetování natáhnout nebo zdeformovat.

Sponzorováno

A jak se o své tetování staráte vy? Napište nám do komentářů.

A dále si o tetování přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva