Sponzorováno

Jak a proč použít vilín na pleť? 4.79/5 (14)

Jak a proč použít vilín na pleť?Vilín virginský (Hamamelis virginiana) je keř, který původem pochází ze Spojených států (roste divoce po velké části Severní Ameriky a Asie). Po staletí ji používali domorodí Američané jako lék na různé kožní onemocnění související s podrážděním a zánětem.

V dnešní době můžete v drogerii najít vilín v čisté formě. Připomíná láhev lihu. Dokonce i některé volně prodejné krémy a masti obsahují vilín, jako jsou ty, které se používají při kousnutí hmyzem nebo hemoroidy. Ano, možná o tom ani nevíte a výtažek z Vilínu už jste někdy použili.

Listy, kůra a větvičky jsou zpracovány tak, aby vytvořily čirou tekutinu, která se komerčně prodává jako vilín. Samotný rostlinný extrakt se také používá v topických mastech, ačkoli tekutá forma podobná toneru je mnohem běžnější pro péči o pleť a domácí prostředky.

Vilín je nabízen jako alternativní způsob léčby kožních onemocnění, která postihují obličej namísto tradičního adstringentu nebo toneru. Stejně jako mnoho látek pocházejících z rostlin je vilín zdrojem několika antioxidantů, z nichž mnohé prospívají pokožce; nicméně, jeden hlavní antioxidant je skupina chemikálií známých jako třísloviny (taniny). Při aplikaci na pokožku mají třísloviny stahující a vysušující účinek. Stlačují proteiny v pokožce a vytvářejí neviditelný „film“, který může v menší míře dočasně odmastit pokožku a minimalizovat vzhled rozšířených pórů.

Ale široká dostupnost vilínu nutně neznamená, že je tato složka bezpečná pro vaši pokožku. Čtěte dále, abyste se dozvěděli více o zdravotních tvrzeních souvisejících s vilínem a zjistili, zda je pro vás tento produkt bezpečný.

V případě pochybností se vždy nejprve poraďte s dermatologem. To je obecná a dobrá rada, když máte potíže s pokožkou.

Možné výhody vilínu pro vaši pleť

Při aplikaci na pokožku mají tonery na bázi vilínu potenciál zmírnit podráždění, poranění a záněty. Mnoho lidí má s vilínem aplikovaným na pokožku velmi dobré zkušenosti. Vilín může řešit problémy pleti jako akné, zánětlivé stavy a spáleniny od slunce.

Akné

Zatímco některé typy akné (jako jsou cysty a pustuly) jsou zánětlivé, vilín může pomoci u nezánětlivého akné (černé tečky a bílé tečky).

Myšlenka vilínu na léčbu akné spočívá v tom, že může působit jako stahující prostředek tím, že vysušuje vaše skvrny po akné, podobně jako jiné volně prodejné krémy na akné.

Částečně to souvisí s aktivními tříslovinami ve vilínu. Tyto sloučeniny rostlinného původu mají také antioxidační účinky.

Zánětlivé kožní stavy

Tato bylinka má také potenciál pro léčbu různých typů zánětlivých kožních onemocnění, jako je lupénka a ekzém. Myšlenka je taková, že pokud je léčen základní zánět, může být méně reakcí ve formě vyrážek.

Vilín se také osvědčil jako bezpečný při aplikaci na pokožku hlavy.

Vilín může také pomoci s „vaky“ pod očima. Neměl by se však aplikovat přímo do očí, jinak byste mohli riskovat popálení. A to jistě nechcete.

Popáleniny pokožky

Tradičně se vilín používá jako léčebná metoda při popáleninách od slunce. (Na rozdíl od některých informací nabízených online však vilín není vhodný opalovací krém.)

Vilín můžete aplikovat i na jiné typy drobných popálenin kůže, například od chemikálií. Může to být dokonce bezpečná metoda i pro popáleniny břitvou či žiletkou (podráždění, které můžete po holení snadno mít).

Chcete-li použít vilín na popáleniny kůže, namočte do roztoku měkký hadřík. Poté jemně zatlačte na popáleninu. Nevtírejte agresivně, protože to může způsobit další podráždění.

Sponzorováno

V případě popálenin pokožky hlavy se skvěle vilín osvědčil pro muže i ženy. Takové popáleniny mohou souviset s vystavením chemikáliím nebo UV záření. Vilín lze aplikovat přímo na pokožku hlavy ve sprše, nebo můžete malé množství smíchat s běžným šamponem.

A další použití vilínu

Podle různých zdrojů a studií, se vilín také někdy používá pro následující:

  • ✔️ modřiny
  • ✔️ kousnutí hmyzem
  • ✔️ řezné rány a rány
  • ✔️ plenková vyrážka
  • ✔️ hemoroidy
  • ✔️ jiné popáleniny pleti

Možná rizika vilínu

Zatímco vilín může pomoci s některými kožními onemocněními, existují smíšené výsledky o jeho účinnosti. Například vilín nemusí stačit na ekzém. Část problému spočívá v tom, že zatímco vilín může snížit zánět, nezbaví se svědění spojeného s těmito typy vyrážek.

Neoficiální výzkum vilínu má také smíšené výsledky. Například fórum o použití vilínu na akné je většinou pozitivní, ale někteří uživatelé tvrdí, že zaznamenali nadměrnou suchost a ještě horší pupínky. Vzhledem k tomu, že tato svědectví jsou nepřímá, je těžké vědět, jaké druhy vilínů byly použity a jak dlouho tyto vedlejší účinky trvaly.

Odborníci a lékaři stále doporučují osvědčené léčby akné: benzoylperoxid a kyselinu salicylovou.

Je také důležité vědět, že většina výzkumných článků, které podporují výhody vilínu, je založena pouze na místním (zevním) použití. Neexistuje žádný důkaz, že by vilín mohl pomoci vnitřně, když je užíván například v kapsli.

Není dostatek důkazů o tom, že by vilín dokáže léčit problémy související se stárnutím. Patří mezi ně jemné linky, vrásky a křečové žíly.

Posledním hlediskem je typ použitého vilínu. Čisté receptury obsahují vilín a nic jiného. Mnoho volně prodejných přípravků však může také obsahovat vůně a alkohol. Ty mohou zhoršit vaši pokožku, pokud máte záněty, rány nebo máte celkově citlivou pokožku. Tak na to pozor.

Dejte na slova lékaře a dermatologa

Celkově je vilín prokázaný jako bezpečný pro pokožku. Varování je, že vilín, stejně jako cokoli jiného aplikovaného na vaši pokožku, nemusí fungovat u každého.

Pokud zkoušíte vilín poprvé, je dobré si ho vyzkoušet na malé části pokožky od obličeje, například na vnitřní straně paže. Pokud po několika dnech neuvidíte žádné zarudnutí, vyrážku nebo suchost, můžete vilín vyzkoušet na obličeji.

Také vilín nemusí být vhodný pro určité kožní stavy, jako je růžovka nebo extrémní suchost. Můžete ho také používat opatrně, pokud máte citlivou pokožku.

Pamatujte, že to, že je vilín je přírodní složka, neznamená, že je vhodný pro každého. Navíc některé volně prodejné přípravky mohou obsahovat přidané složky, které mohou dráždit vaši pokožku, jako je alkohol.

Nakonec si určitě promluvte se svým dermatologem, který vám poradí, jak zvládnout jakékoli kožní onemocnění. Může vám určit (doporučit), které produkty jsou pro vás účinné a bezpečné.

Na dlouhodobé užívání se vilín nedoporučuje

Sponzorováno

Problémem vilínu v souvislosti s péčí o pleť je dlouhodobé používání. Tam vilín není vhodný. Problémem při dlouhodobém užívání vilínu je těkavý olej, který přirozeně obsahuje. Tento olej je zdrojem silného vonného senzibilizátoru eugenolu, který pleti z dlouhodobého hlediska rozhodně neprospívá.

A dále si o vilínu, pleti a pokožce přečtěte

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva