Sponzorováno

Vitamín B5 (kyselina pantotenová) na pleť a akné – jak a proč ho použít? 4.8/5 (10)

  • Vitamíny jsou klíčové pro zářivou a zdravou pleť. Zejména vitamín B5 je důležitý pro mnoho životně důležitých procesů, které se vyskytují v našem těle, jako je trávení, tvorba červených krvinek, produkce určitých hormonů a celkové hojení.
  • Jedna přírodní léčba, která může pomoci s akné, je vitamín B-5, jinak známý jako kyselina pantotenová.

Zkuste vitamín B5 při léčbě akné

Zkuste vitamín B5 při léčbě akné

Pacienti s akné jsou již zvyklí hledat v každém možném koutě světa nové řešení tohoto nepříjemného kožního onemocnění. Žádný detail není nikdy příliš malý, když se bavíme o akné. Takřka každý den jsou prezentovány nové zázračné léky na akné, ale většina z nich není vědecky podložená. Takže když se objeví něco, co je dokázáno mnoha studiemi, pacienti s akné se toho rádi chytnou a budou se toho držet.

A právě Vitamin B5 je jedním z těchto léků.

Co je to vlastně vitamín B5?

Věděli jste, že vitamín B5 je jedním z 24 vitamínů, které jsou považovány za nezbytné pro naše tělo?

Tento vitamín, známý také jako kyselina pantotenová, je klíčový pro optimální funkci našeho těla. Má hlavní roli při tvorbě krvinek a přeměně přijaté potravy na energii.

Výhody vitaminu B5

Vitamin B5 nám nabízí celou řadou výhod.

  • Poskytuje vám zářivou pleť bez akné, udržuje zdraví vašich vlasů a očí
  • Pomáhá při trávení
  • Umožňuje správné fungování nervového systému a jater
  • Zlepšuje inzulínovou rezistenci
  • Urychluje různé procesy hojení
  • Tvoří červené krvinky
  • Pomáhá zpracovávat další vitamíny, zejména B2
  • Podílí se na produkci pohlavních a stresových hormonů v nadledvinách
  • Syntetizuje a snižuje cholesterol

Jak vitamín B5 působí na akné?

Jaká je tedy role vitamínu B5 při akné?

Někteří lidé srovnávají výhody vitaminu B5 s těmi, když užíváte lék Isotretinoin, což ukazuje, jak silný může být při snižování akné.

Isotretinoin, také známý jako kyselina 13-cis-retinová a prodávaný mimo jiné pod značkou Roaccutane, je lék primárně používaný k léčbě těžkého akné. Používá se také k prevenci některých druhů rakoviny kůže a při léčbě jiných druhů rakoviny.

Toto srovnání vyplývá ze skutečnosti, že má podobnou funkci jako Isotretinoin. Rozdíl je v tomto – vitamín B5 snižuje produkci mazu, aniž by zmenšoval mazové žlázy. Činí tak zvýšením množství koenzymu A, který naopak zvyšuje metabolické odbourávání olejů. Nemluvě o tom, že tento koenzym je nesmírně důležitý pro většinu tělesných procesů. Takže užívání vitamínu B5 na akné a mastnou pleť se důrazně doporučuje.

Normální množství kožního mazu na naší pokožce je ve skutečnosti pro akné dobré – udržuje naši pokožku hydratovanou, jemnou a zdravě vypadající. Příliš mnoho dobrého však může být špatné. Nadměrná produkce kožního mazu je jednou z největších příčin akné. Blokuje naše póry a uzamyká mastnotu, bakterie a odumřelé kožní buňky na jednom místě, což je recept na katastrofu.

Pokud trpíte zánětlivým akné, vitamín B5 může být obzvláště užitečný. Je známo, že tento vitamín snižuje zánět, který způsobuje akné, a urychluje proces hojení akné, které se již na naší kůži tvoří. Díky tomu je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí urychlit dobu zotavení po hojení hyperpigmentace.

Kromě toho může také napomáhat procesu hojení jizev po akné. B5 má také pozitivní vliv na hojení ran – urychluje množení buněk a pomáhá tvořit nové vrstvy pokožky.

Existují některé studie, které naznačují, že tento konkrétní vitamín může mít také antimikrobiální účinky, což znamená, že může potenciálně zabíjet bakterie, které jsou spojeny s akné, takže z dlouhodobého hlediska budete bez pupínků. Zastavuje také růst již existujících bakterií a ztěžuje jejich množení.

A pokud to nestačí, pomáhá také regeneraci pokožky, zvláště pokud ho používáte lokálně. To znamená, že vitamin B5 nejen udržuje vaši pokožku čistou, ale také snižuje riziko zjizvení v budoucnu. To je důvod, proč jej někteří dermatologové předepisují spolu se silnějšími léky na akné, ve spojení s jinými, konvenčnějšími léčbami a kúrami akné dělá vitamín B5 zázraky.

Potraviny bohaté na vitamín B5

Nyní, když jsme ukázali všechny možné výhody, které tento vitamín přináší, pojďme se podívat, odkud přesně jej můžete získat. Jaké jsou nejlepší potravinové zdroje vitamínu B5?

Pokud vás nebaví doplňovat vitamíny, pak je tato volba pro vás. Stačí zvýšit příjem níže uvedených potravin a můžete začít přirozeně zvyšovat hladinu vitamínu B5.

Zkombinujte je s další léčbou akné, abyste viděli rychlejší výsledky.

Vitamín B5 je možné nalézt v následujících potravinách:

  • houby
  • avokáda
  • celá zrna a obiloviny
  • vejce
  • slunečnicová semínka
  • arašídy
  • mateří kašička
  • brokolice
  • květák
  • kukuřice
  • luštěniny (čočka, sójové boby a hrách)
  • brambory

Pro co nejoptimálnější výhody jezte výše uvedené potraviny čerstvé. Vzhledem k tomu, že jde o vitamín rozpustný ve vodě, ztrácí vitamín B5 při vaření některé ze svých výhod.

Příznaky nedostatku B5

Jak můžete zjistit, zda je vaše hladina B5 dostatečná? Na optimální dávkování se podíváme později, ale nyní se podívejme, jaké příznaky vám vaše tělo dává, pokud ho nedoplňujete dostatečně či správně. Bylo zjištěno, že nedostatek vitamínu B5 je vzácný a nejčastěji důsledkem podvýživy.

Ačkoli jsou poměrně vzácné, zde jsou nejčastější příznaky nedostatku B5:

  • Pocity pálení v končetinách spolu s necitlivostí
  • Svalové křeče, necitlivost a pocit brnění
  • Nepravidelný spánek
  • Zažívací potíže
  • Nespavost a deprese
  • Únava, vznětlivost a apatie
  • Hypoglykémie

Léčba nedostatku B5 zahrnuje vhodnou suplementaci ve formě pantotenátu vápenatého, protože odbourává v těle již existující kyselinu pantotenovou. Doporučuje se také zvýšit množství potravin, které obsahují B5.

Sponzorováno

Dávkování – kolik vitamínu B5 byste měli brát?

Lékaři doporučují 5 miligramů vitaminu B5 denně pro osoby starší 14 let. U většiny lidí toho lze dosáhnout bez suplementace pomocí dobře vyvážené stravy.

Množství B5, které naše tělo potřebuje, se s přibývajícím věkem zvyšuje. Mladší pacienti musí v závislosti na věku užívat od 1,7 miligramu denně do 4 mg/den.

Ženy, které jsou těhotné nebo kojící, musí přijímat vyšší množství denně. Před zvýšením dávky se poraďte se svým lékařem.

Předávkování vitamínem B5 a možné vedlejší účinky

Dobrou zprávou je, že nadbytek vitamínu B5 není pro tělo toxický. Předávkování vitamínem B5 by vás nemělo znepokojovat, protože jde o vitamín rozpustný ve vodě a přebytek se dostane ven močovými cestami.

Pokud zvýšíte dávku na více než 10 gramů denně, můžete zaznamenat mírnější vedlejší účinky, jako je průjem, nevolnost, pálení žáhy, bolesti kloubů a zvýšit riziko krvácení.

Pokud jde o suplementaci, předávkování B5 může způsobit nerovnováhu ostatních vitamínů ze skupiny B. To je důvod, proč většina lékařů předepisuje vitamín B komplex na různé problémy v těle.

Kromě toho může B5 také interagovat s jinými léky. Může interferovat nebo snižovat účinek antibiotika tetracyklinu. Na druhou stranu může zvýšit účinek některých léků používaných k léčbě Alzheimerovy choroby, jako je donepezil, galantamin a rivastigmin.

Pokud užíváte nějaké léky na ředění krve, jako je warfarin nebo aspirin, doplňky vitamínu B5 mohou zvýšit riziko krvácení.

Poraďte se se svým lékařem, pokud si myslíte, že zažíváte příznaky nedostatku B5 nebo předávkování. Neprovádějte žádné úpravy sami. Oba tyto stavy se poměrně snadno léčí, a to buď snížením nebo zvýšením dávky, takže nepropadejte panice, pokud některé z těchto příznaků rozpoznáte.

Vitamín B5 – teorie o tom, jak pomáhá při akné

Existuje několik teorií, které se pokoušejí spojit vitamín B-5 s jasnější pokožkou.

Teorie nedostatku vitaminu B-5

Dr. Lit-Hung Leung byl jedním z prvních lidí, kteří se zeptali, zda kyselina pantothenová může pomoci s akné. V roce 1997 publikoval výzkumnou práci v The Journal of Orthomolecular Medicine, v níž se domníval, že čím více tuku člověk konzumuje, tím závažnější bude jeho akné.

Věřil, že nedostatek vitamínu B-5 snižuje schopnost těla trávit a zpracovávat tuky. V důsledku toho se část tohoto přebytečného tuku protlačí kůží ve formě kožního mazu, což je mastná látka, která se vyrábí z mazové žlázy. Každý pór ve vaší kůži je spojen s jednou z těchto žláz. Akné obvykle vzniká, když se tyto póry ucpou:

  • kožním mazem
  • špínou
  • odumřelými kožními buňkami

Problém s teorií nedostatku vitaminu B-5

Tato teorie má však jeden velký problém: Nedostatek vitaminu B-5 je u lidí extrémně vzácný, protože tato základní živina se nachází ve většině potravin.

Ve skutečnosti je tak široce dostupný, že i jeho název „pantotenický“ znamená „odkudkoli“.

Další teorie o použití kyseliny pantotenové na akné

Pokud jde o současné teorie, Dr. Yoram Harth, certifikovaný dermatolog, říká, že existují i jiná možná vysvětlení.

Vitamin B-5 může zvýšit koenzym A

Za prvé vitamín B-5 zvyšuje koenzym A (CoA), látku důležitou v metabolismu lipidů a dalších buněčných procesech. Předpokládá se, že jednou z příčin akné je nedostatek CoA v kůži.

Koenzym A zvyšuje odbourávání přebytečného mazu z kožních mazových žláz, což snižuje ucpávání kožních mazových pórů a akné.

Vitamin B-5 pomáhá snižovat stres

Za druhé vitamín B-5 pomáhá snižovat stres. Vzhledem k tomu, že akné často souvisí se zvýšeným stresem, regulace stresové reakce může být další výhodou užívání vitamínu B-5 lidmi s akné.

Vitamín B5 a akné – závěrečné myšlenky

Pokud jde o léčbu akné, obvykle neexistuje žádná univerzální struktura, kterou bychom se všichni mohli řídit. Každý jedinec je jiný a každého čeká jiná cesta, jak se zbavit akné navždy. Jak již bylo řečeno, někdy je lék tam, kde byste ho nejméně čekali. Protože je za tím dostatek vědeckých výzkumů, měli byste v rámci léčby akné rozhodně pamatovat na hladinu vitamínu B5.

Zatímco některé důkazy o použití vitaminu B5 na akné, pokud jde o posudky, lze považovat za neoficiální, není na škodu začlenit do svého jídelníčku nějaké potraviny bohaté na vitamin B5, pokud pocházejí ze zdravého zdroje.

Používání kosmetických produktů, které obsahují B5, jako jsou čisticí prostředky, krémy a gely, je snadný a relativně neškodný způsob, jak začlenit vitamín do vaší rutiny péče o pleť. Buďte však opatrní, jen proto, že produkt nebo etiketa na potravině obsahuje B5 jako jednu z uvedených složek, nemusí to nutně znamenat, že jsou pro vás zdravé! Na trhu je tolik produktů, které zákazníky lákají vyjmenováním obohacených vitamínů. Vždy si přečtěte seznam přísad jako celek.

Sponzorováno

Věda stranou, mějte na paměti, že obecně řečeno, většina kožních problémů není způsobena nedostatkem vitamínu B5 v těle. Většina kožních problémů spočívá v nepravidelném spánku, špatném výběru stravy, chronickém vysokém stresu a nedostatečné diagnóze. Tyto faktory jsou první věci, které byste měli mít na paměti, když se snažíte správně diagnostikovat a léčit akné.

A přečtěte si i další články o akné

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva