Sponzorováno

Syndrom SMA (Wilkieho syndrom) – co je to – příznaky, příčiny a léčba 4.83/5 (12)

Co je syndrom SMA?

Syndrom horní mezenterické tepny (SMA) je vzácný typ komprese tenkého střeva. Je to léčitelný stav, ale opožděná diagnóza může vést k závažnějším příznakům nebo dokonce smrti.

Syndrom arteria meseterica superior neboli syndrom Wilkie je velmi vzácné onemocnění charakterizované mechanickou kompresí třetí části duodena mezi břišní aortou (AA) a horní mezenterickou tepnou (SMA).

Syndrom SMA prošel mnoha jinými názvy, třeba chronický duodenální ileus či Wilkieho syndrom.

Poznámka: Syndrom horní mezenterické tepny by neměl být zaměňován se spinální svalovou atrofií, což je zcela samostatné a nesouvisející onemocnění, které se také nazývá zkratkou SMA. Pro účely tohoto článku se zkratka SMA syndrom týká syndromu horní mezenterické tepny.

Čtěte dále a zjistěte více o syndromu SMA a o tom, co můžete očekávat, pokud ho máte vy nebo někdo, koho znáte.

Příznaky syndromu horní mezenterické tepny

Příznaky syndromu SMA se budou lišit od člověka k člověku a jsou obecně nespecifické. U některých lidí se symptomy postupně zesilují, zatímco u jiných se vyvíjejí rychle.

Mezi běžné příznaky syndromu SMA patří:

  • ztráta váhy
  • bolest v epigastriu (bolest pod žebry v horní části břicha), zvláště pokud je horší, když ležíte na zádech
  • zvracení, zejména jídla, které je jen částečně strávené
  • nevolnost
  • pocit sytosti velmi rychle
  • oteklé břicho

Příčiny – Co způsobuje syndrom SMA?

První část vašeho tenkého střeva se nazývá dvanáctník. Pod žaludkem prochází váš dvanáctník mezi dvěma tepnami: břišní aortou a horní mezenterickou tepnou.

Lidé mají obvykle tukový polštářek, který působí jako polštář pro vaše SMA a udržuje jej mimo vaši páteř, ledvinové žíly a dvanáctník. Pokud máte syndrom SMA, je tento mezenterický tukový polštář příliš malý a vaše SMA tlačí dvanácterník na vaši břišní tepnu.

Existuje mnoho důvodů, proč se mezenterický tukový polštář může zmenšit, ale obvykle je to spojeno s významným úbytkem hmotnosti.

Typický úbytek hmotnosti způsobující syndrom SMA není něco, čeho byste se měli obávat, takže se můžete držet své cvičební rutiny, pokud ji máte.

Některé z příčin úbytku hmotnosti spojené se syndromem SMA jsou:

  • hypermetabolismus v důsledku poranění nebo popálenin
  • mentální anorexie
  • malabsorpční syndrom
  • kachexie

U mladších lidí je syndrom SMA často důsledkem operace páteře používané k léčbě skoliózy.

Kdo často trpí syndromem SMA?

Syndrom SMA je vzácné onemocnění. Odborníci odhadují, že 0,1 až 0,3 procenta evropské populace má syndrom SMA.

Sponzorováno

Syndrom SMA mohou mít lidé jakéhokoli věku, ale nejčastěji se vyskytuje ve věku od 10 do 39 let. Je také o 50 procent častější u žen. Neexistuje žádný důkaz, že rasa nebo etnická příslušnost zvyšuje vaše riziko syndromu SMA, a nepovažuje se to za dědičné onemocnění.

Většina lidí, kteří mají syndrom SMA, nemá příbuzné, kteří sdílejí diagnózu. Existují některé hlášené případy syndromu SMA v rodinách nebo u jednovaječných dvojčat, takže je stále možné, že vaše geny mohou být rizikovým faktorem.

Někteří lidé se rodí s nepatrnými fyzickými rozdíly, které by mohly zvýšit jejich riziko syndromu SMA. Pokud však máte nějaký z těchto vrozených rozdílů, je nepravděpodobné, že byste to poznali, dokud vám nebude diagnostikován syndrom SMA.

Možné komplikace syndromu SMA

Když vaše SMA (horní mezenterická tepna) a vaše břišní aorta skřípnou váš dvanáctník, máte syndrom SMA. Tentýž bod sevření může také stlačit vaši ledvinovou žílu, což vede ke stavu zvanému Louskáčkový fenomén.

Není běžné mít obě nemoci současně, ale je to možné.

Mezi další komplikace syndromu SMA patří:

Léčba syndromu SMA – Jak se léčí syndrom horní mezenterické tepny?

Při léčbě syndromu SMA se lékaři zaměří na řešení příčiny.

To obvykle znamená nejprve provést neinvazivní přístup a obnovit mezenterický tukový polštář, aby se uvolnil tlak na dvanáctník. Toho je dosaženo kontrolovaným přírůstkem hmotnosti.

Pokud jste vážně podvyživení, možná budete muset začít s intravenózními (IV) tekutinami nebo sondou. Když to váš lékař uzná za bezpečné, můžete začít užívat tekutou výživu orálně a poté přejít na kaloricky bohatá měkká jídla a pevné látky.

Během této doby vám mohou být předepsány léky, které zabrání zvracení.

Sponzorováno

Pokud tento přístup nefunguje, může být nutná operace. Chirurgické řešení může znamenat přemístění duodena nebo SMA nebo obejití části tenkého střeva, aby se zabránilo bodu sevření.

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva