Sponzorováno

Čajovníkový olej na zuby a dásně – jak a proč ho použít? 4.78/5 (9)

  • Čajovníkový olej se může používat na dásně a zuby, avšak s opatrností a v přiměřeném množství. V tomto článku najdete několik přínosů čajovníkového oleje pro dásně a zuby.
  • Má antimikrobiální účinky: Čajovníkový olej obsahuje sloučeniny s výraznou antimikrobiální aktivitou, které mohou pomoci bojovat proti bakteriím a plísním v ústní dutině. Použití čajovníkového oleje na dásně a zuby může přispět k potlačení růstu škodlivých mikroorganismů a snížení rizika zánětů a zubního kazu.
  • Protizánětlivé účinky: Čajovníkový olej má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit zánět dásní. Pokud trpíte mírným zánětem dásní, aplikace čajovníkového oleje na postiženou oblast může pomoci zmírnit otok, zarudnutí a nepříjemné příznaky.
  • Dá se použít pro osvěžení dechu: Čajovníkový olej má příjemnou vůni a osvěžující účinky. Přidání několika kapek čajovníkového oleje do ústní vody nebo použití čajovníkového oleje jako složky v ústní vodě může pomoci odstranit nepříjemný zápach z úst a poskytnout vám svěží dech.
  • Pozor: čajovníkový olej by měl být používán v rozumném množství a nevyplachován či polykán. Přílišné užívání čajovníkového oleje může způsobit podráždění sliznice úst a dásní. Doporučuje se také konzultovat s odborníkem, jako je zubař, ohledně správného používání čajovníkového oleje pro vaši konkrétní situaci.

Jak a proč použít čajovníkový olej na problémy v ústech?

Jak a proč použít čajovníkový olej na problémy v ústech?

Historie čajovníkového oleje a jeho mnohostranné použití

Olej z čajovníku pochází ze stromu Melaleuca, který je původem z Austrálie a byl po léta používán domorodými obyvateli Bundjalung z východní Austrálie. Název „čajovník“ ve skutečnosti pochází od kapitána Jamese Cooka, který viděl Bundjalungy, jak vařili listy stromu Melaleuca na čaj.

Zatímco listy stromu Melaleuca se kdysi opravdu používaly k výrobě čajového nápoje, olej z čajovníku je ve skutečnosti sám o sobě neuvěřitelně silný a tradičně pomáhá při hojení drobných ran. Výzkumná skupina z University of Western Australia skutečně celkem rozsáhle studovala olej z čajovníku a odhalila, že olej z čajovníku je účinný jako antibakteriální, protiplísňový, antivirový a protizánětlivý.

Olej z čajovníku najdete jako přísadu v mnoha přírodních produktech pro péči o pleť, pro ošetření akné, na mytí těla, v šamponech, v zubních pastách, ústních vodách a dokonce i víceúčelových čisticích sprejích pro domácnost.

Dá se ale samotný čajovníkový olej nějak použít při péči o ústní dutinu? Na to se podíváme v dnešním článku.

Výhody čajovníkového oleje pro hygienu ústní dutiny

DIY fanoušci (tedy fanoušci domácích receptů), poslouchejte! Čajovníkový olej můžete použít lokálně na zuby, abyste zmírnili bolesti zubů. Nebo na dásně při nějaké infekci.

Zde jsou 3 způsoby, jak použít tea tree olej jako holistický lék ve vašich ústech:

  1. Přidejte 2-3 kapky oleje z čajovníku do 1 polévkové lžíce kokosového oleje nebo jakéhokoli jiného jedlého nosného oleje a natřete tuto směs přímo na dásně pomocí prstu.
  2. Přidejte 2-3 kapky tea tree oleje do sklenice vody. Minutu nebo dvě vyplachujte touto směsí ústa a pak vyplivněte. Určitě nepolykejte.
  3. Dalším skvělým způsobem použití tea tree oleje je přírodní dezinfekce zubního kartáčku a pomoc při jeho udržování v čistotě. Jednoduše použijte 1 kapku k osvěžení zubního kartáčku mezi jeho jednotlivými použitími. I když je tato metoda skvělá, abyste udrželi zubní kartáček bez bakterií, i tak vždy vyměňte zubní kartáček každé 3 měsíce za nový.

Mohu si dát čajovníkový olej přímo na dásně?

Tea tree oleje jsou oblíbené esenciální oleje, které mají mnoho údajných zdravotních výhod. Někteří lidé tvrdí, že jej lze použít k léčbě onemocnění dásní nebo parodontu a dalších zdravotních problémů ústní dutiny. Na podporu těchto tvrzení však existují jen omezené vědecké důkazy.

Sponzorováno

Tea tree oil může být účinný při léčbě menších infekcí dásní, ale neměl by být používán jako náhrada standardní péče o zuby a ústní dutinu. Před použitím tea tree oleje nebo jiných esenciálních olejů na problémy v ústní dutině je důležité poradit se se zubním lékařem.

Čajovníkový olej je super na dásně, ale ne na zubní plak

Zubní pasta obsahující olej z čajovníku může pomoci s onemocněním dásní, ale nebude bojovat s plakem, který způsobuje zubní kaz, ukazuje malá studie australských vědců.

Výzkum Stevena Soukoulise a Dr. Roberta Hirsche z University of Adelaide byl publikován v magazínu Australian Dental Journal.

Vědci zjistili, že gel obsahující tea tree olej nanášený na zuby dvakrát denně snižuje zánět dásní, i zánět dásní způsobený tím, že si zuby pravidelně nečistíte.

Studie zjistila, že gel z čajovníkového oleje na zánět dásní fungoval. Hirsch řekl, že to podporuje neoficiální důkaz a in vitro důkaz, že snižuje markery zánětu.

Domorodí Australané čajovníkový olej také odpařovali a vdechovali.

Proč tedy aplikovat čajovníkový olej do úst?

Olej z čajovníku je pro vaše ústa tak užitečný, protože obsahuje sloučeniny zvané terpenoidy. Tyto přírodní sloučeniny uhlíku jsou protiplísňové a antibakteriální. Tea tree olej je velmi účinný při léčbě infekcí. Může být použit pro abscesy a ústní kvasinkové infekce, jako je drozd (neboli kandidóza).

Kromě pomoci při ústních infekcích má organický čajovníkový olej také několik dalších výhod pro vaše ústa:

Zbaví vás špatného dechu

Výzkum ukázal, že tea tree olej může být v tomto směru stejně účinný jako tradiční ústní voda. Zabíjí špatné bakterie ve vašich ústech, takže váš dech voní svěže po celé hodiny. A protože tea tree olej nevysušuje ústa jako alkoholové ústní vody, může to být pro zuby šetrnější způsob, jak zvládat zápach z úst.

Zvládněte paradentózu s čajovníkovým olejem

Parodontitida je typ chronického zánětu dásní. Může způsobit bolest, prokrvení a otoky dásní a v neléčených případech může dokonce způsobit ztrátu zubů. Bylo prokázáno, že olej z čajovníku pomáhá zvládat příznaky paradentózy. Proniká pod dásně a odstraňuje problematické bakterie, jako je P.gingivalis.

Pomůže snížit bolest zubů

Tea tree oil má také některé sloučeniny, které mohou utlumit bolest. Pokud trpíte bolestí zubů, aplikace oleje z čajovníku může pomoci zvládnout bolest. Ale raději si s bolestí zajděte hned druhý den k zubaři. To není legrace a s příčinou bolesti zubů vám žádný olej prostě nepomůže.

PAMATUJTE: Tea tree oil není olej, který můžete bezpečně polknout. Nedělejte to! Měl by být aplikován pouze lokálně. I když vás to nezabije při požití nepatrného množství, nechcete polykat více kapek oleje. Místo toho byste si ho měli dočasně přiložit do úst, nechat minutu nebo dvě působit, vyplivnout a poté si ústa vypláchnout. To dává oleji čas zabít škodlivé bakterie, aniž by později způsobil zažívací potíže.

TIP: Čajovníkový olej se dá použít i na afty

Sponzorováno

A co vy? Jak čajovníkový olej v ústech pomohl vám? Napište nám do komentářů.

A dále si o čajovníkovém oleji přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva