Sponzorováno

Pityriasis versicolor (tinea versicolor) – co je to – příznaky, příčiny a léčba 4.82/5 (17)

  • Tinea versicolor je běžná kvasinková infekce, která způsobuje změnu barvy kůže. U lidí s tinea versicolor se objevují bílé, žluté, červené, růžové nebo hnědé skvrny.
  • Je to způsobeno přemnožením druhu kvasinek (plísně), které se přirozeně vyskytují na vaší kůži.
  • Horké počasí, vlhkost a sluneční záření mohou tinea versicolor zhoršit.
  • Není to škodlivý ani nakažlivý problém, ale může mírně svědit.
  • Tinea versicolor se nejčastěji vyskytuje na ramenou, zádech a horní části hrudníku.

Pityriasis versicolor (tinea versicolor) - co je to

Co je to Pityriasis Versicolor?

Pityriasis versicolor je plísňová kožní infekce způsobená typem kvasinek. Je to běžná příčina kožní vyrážky u dospívajících a mladých dospělých. Způsobuje mnoho kulatých a oválných skvrn na kůži, zejména na hrudi, zádech a horní části paží.

Říká se jí také tinea versicolor.

Jaké jsou příznaky a příznaky Pityriasis Versicolor?

Pityriasis versicolor se projevuje jako kožní skvrny, které jsou obvykle na trupu a nadloktí. Mohou se však objevit také na obličeji a krku, zejména u mladších dětí. Skvrny mohou být bílé, hnědé, červené nebo růžové.

Plochy jsou suché, šupinaté nebo šupinaté a mohou být ploché nebo mírně vyvýšené. Mohou trochu svědit, ale často nejsou vůbec cítit. Mohou začít malé a kulaté, pak se spojit a vytvořit mnohem větší místa.

Kvasinky zabraňují opálení kůže, takže skvrny na pokožce mohou zejména v létě vypadat světlejší než okolní kůže. Člověku může vadit jejich vzhled.

Jak vypadá tinea versicolor?

Tinea versicolor může ovlivnit barvy pleti odlišně. Přemnožení plísní způsobuje, že malé kulaté skvrny na kůži jsou světlejší nebo tmavší než okolní kůže. Je běžnější, že vaše pokožka je světlejší. Skvrny se mohou objevit bílé, růžové, červené, hnědé, světle hnědé nebo žluté. Na tmavší pleti se tinea versicolor jeví jako bílá nebo světle opálená. Na světlejší nebo bledší pleti vypadá tinea versicolor světle červená nebo růžová.

Některé skvrny se mohou stát šupinatými a suchými.

Skvrny na kůži mohou být znatelnější po vystavení slunci, protože zbytek vaší pokožky se opálí (nebo ztmavne), ale infikovaná oblast nikoli. Díky tomu trochu více vyniknou.

Příčiny – co způsobuje Pityriasis Versicolor?

Pityriasis versicolor je způsobena typem kvasinek, které běžně žijí na kůži. Když se prostředí, ve kterém žije, zahřeje a zvlhne, může se vymknout kontrole a způsobit tyto příznaky.

Pityriasis Versicolor

Pityriasis Versicolor

 

Houba Malassezia je druh kvasinek nacházející se na povrchu kůže. Obvykle nezpůsobuje žádné zdravotní problémy. Ve skutečnosti mnoho mikroflóry (nebo mikroskopických organismů), včetně kvasinek, jako je Malassezia, které žijí ve velkých komunitách na vaší kůži, vás pomáhá chránit před infekcemi a jinými patogeny, které mohou způsobit poškození nebo onemocnění. Žijí vedle buněk vašeho těla v symbiotických vztazích, přičemž kožní buňky a drobné organismy se navzájem podporují a prospívají.

Někdy se však tyto kvasinky mohou vymknout kontrole a ovlivnit přirozenou barvu nebo pigmentaci vaší pokožky. Když k tomu dojde, mohou se na kůži objevit skvrny, které jsou světlejší nebo tmavší než okolní kůže. Tento stav, který není nakažlivý, je známý jako tinea versicolor nebo pityriasis versicolor. Tento stav nastane, když druh kvasinek z rodiny Malassezia způsobí infekci nebo potlačí váš imunitní systém.

Tinea versicolor se tedy vyskytuje, když Malassezia rychle roste na povrchu kůže. Lékaři si nejsou jisti, proč se to děje. Některé faktory mohou podporovat růst těchto kvasinek na kůži, včetně:

Sponzorováno

  • horké a vlhké počasí
  • nadměrné pocení
  • mastná pleť
  • oslabený imunitní systém
  • hormonální změny

Tinea versicolor se může vyskytnout u lidí ze všech etnických skupin a je častější u dospívajících a mladých dospělých. Dospělí mají větší pravděpodobnost, že se vyvinou tinea versicolor, pokud navštíví oblast se subtropickým klimatem.

Je Pityriasis Versicolor nakažlivá?

Pityriasis versicolor není nakažlivý problém.

Jak lidé získají Pityriasis Versicolor?

Horké, vlhké počasí a velké pocení mohou vytvořit teplé, vlhké prostředí pro přemnožení kvasinek. To je důvod, proč je infekce častější v tropických zemích. Kvasinky mají také rády mastné prostředí, takže mastná pleť může hrát roli (a samozřejmě, dospívající a mladí dospělí mohou mít mastnou pleť).

Někdy se pityriasis versicolor vyskytuje v rodinách. Je také pravděpodobnější, že postihne lidi, kteří mají oslabený imunitní systém nebo jsou podvyživení.

Jak se diagnostikuje Pityriasis Versicolor?

Lékaři často mohou diagnostikovat pityriasis versicolor pouhým pohledem na ni. Budou se také ptát na příznaky a životní styl dítěte. Někdy lékař seškrábne malý vzorek vločkovité infikované kůže, aby se na něj podíval pod mikroskopem nebo otestoval v laboratoři.

Jak častá je tinea versicolor?

Postihuje asi 1 % lidí, kteří žijí v mírném klimatu. Postihuje až 40 % lidí, kteří žijí v tropickém vlhkém podnebí.

Léčba – Jak se léčí Pityriasis Versicolor?

Mírnou infekci mohou vyřešit volně prodejné antifungální krémy, pleťové vody nebo šampony (používané jako mycí prostředek na tělo). Závažnější infekce mohou vyžadovat léky na předpis, buď aplikované na kůži nebo užívané jako pilulka nebo sirup.

Léčba obvykle trvá 1 až 4 týdny. Někdy se infekce vrátí. Pokud k tomu dojde, léčba se opakuje. Správná léčba antimykotiky je nezbytná k zajištění úplného uzdravení a zabránění recidivám.

Volně prodejné antimykotické léky

Mírné případy tinea versicolor dobře reagují na antifungální krémy, pleťové vody nebo šampony, které můžete zakoupit v drogerii. Nanesete je na pokožku odkudkoli během několika minut až několika hodin, než ji opláchnete.

  • Clotrimazol
  • Mikonazol
  • Sulfid selenu
  • Terbinafin
  • Zinkové pyrithionové mýdlo

Antifungální léky na předpis

Aplikujete to jako krém nebo mytí na oblasti pokožky postižené tímto stavem. Váš lékař může doporučit lokální antifungální léky, jako jsou:

  • Ketokonazol (Nizoral® nebo Extina®).
  • Ciclopirox (Loprox® nebo Penlac®).

Pokud jsou vaše příznaky závažné, váš lékař může také předepsat perorální antimykotika, jako jsou Flukonazol (Diflucan®) či Itrakonazol (Onmel® nebo Sporanox®).

Jak mohu léčit tinea versicolor doma?

Existuje několik možností, jak si tinea versicolor sami ošetřit. Nejběžnější (a ekonomické) je použití šamponu proti lupům s obsahem selenu. Šampon naneste na pokožku ve sprše a před opláchnutím nechte několik minut působit. K dispozici je také několik volně prodejných možností. Používejte tyto léky podle pokynů. Pokud po několika týdnech nezaznamenáte změny, kontaktujte svého lékaře. Může být zapotřebí silnější lék.

Obecně lékaři nedoporučují většinu přírodních nebo domácích prostředků, protože jejich účinky nejsou dobře prozkoumány.

Jak dlouho trvá Pityriasis Versicolor?

Pityriasis versicolor obvykle po léčbě rychle odezní. Ale kožní skvrny mohou zůstat zabarvené týdny nebo měsíce. Aby byly méně nápadné, je důležité používat opalovací krém, který zabrání opálení nebo spálení pokožky.

Prevence – Lze Pityriasis Versicolor zabránit?

Sponzorováno

Někdo, kdo stále dostává pityriasis versicolor, může potřebovat opakovanou, pravidelnou léčbu (týdně nebo měsíčně), aby se zabránilo dalším infekcím.

Zdroj článku a studie

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva