Sponzorováno

Lopuchová voda či lopuchový olej na vlasy – jak a proč je použít? 4.8/5 (10)

Lopuchová voda či lopuchový olej na vlasyKosmetický průmysl vlastně vždy velmi spoléhal na přírodu a produkty z přírodních zdrojů. Téměř každý druhý produkt péče o vlasy, který najdete na své poličce, obsahuje jednu nebo dvě ingredience z přírodních zdrojů a totéž lze říci o produktech proti vypadávání vlasů.

Mezi takové přírodní oblíbené ingredience patří indické ajurvédské, tradiční čínské nebo i africké původní rostliny – jsou to třeba brahmi, semena pískavice řeckého sena, přeslička a i olivový olej.

A jednou přírodní ingrediencí je kořen lopuchu, který v poslední době získává na oblibě. O oleji a vodě z lopuchu se uvádí, že mají velmi příznivé účinky v boji proti vypadávání vlasů a dokonce stimulují růst nových vlasů.

Co je kořen lopuchu?

Lopuch, vědecky známý jako Arctium lappa L, pochází z Asie a Evropy, je hodně pěstován i v Severní Americe. Rostlina v dospělosti může dosáhnout velikosti 1–1,5 metru. Kořeny lopuchu mají širokou škálu terapeutických a léčivých účinků, jako je kurděje, cukrovka, syfilis a i lepra. Číňané ji používají k léčbě nachlazení, spalniček, faryngitidy a angíny. Kromě toho je také známo, že detoxikuje žaludek a krev, působí jako diuretikum a projímadlo.

Rostlinný extrakt obsahuje především polysacharidy, molekuly cukru, polyfenoly a flavonoidy. Inulin je hlavním přítomným polysacharidem, který je zodpovědný za své charakteristické vlastnosti pro topické aplikace. Kromě toho extrakt obsahuje také slizy, pektin a jednoduché cukry. Jsou v něm také organické kyseliny, kyselina octová, máselná, chlorogenová a aminokyseliny. Olejové složky jsou převážně nasycené a nenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, např. kyselina linolová, linolenová, myristová a olejová. Z minerálů obsahuje vodný extrakt hlavně ionty vápníku, draslíku a železa. Kromě toho kořenová silice obsahuje velké množství organických sloučenin. Molekuly polyfenolu byly studovány z hlediska antibakteriálních a protiplísňových vlastností.

Kořen lopuchu pro péči o pokožku a vlasovou pokožku

V péči o pleť má extrakt z kořene nebo olej z kořene protizánětlivý účinek. Rostlina se používá při běžných kožních onemocněních, jako je akné, seboroická dermatitida a ekzém. Kromě toho, jeho silné antibakteriální a protiplísňové vlastnosti z nich dělají vynikající volbu pro ošetření pokožky hlavy.

O lopuchu se dále traduje, že bojuje proti mastné pleti, která je náchylná k rozvoji akné a seborey. Stejně tak se přidává do šamponů a pleťových vod pro pokožku postiženou nadměrnou produkcí kožního mazu. To zdůrazňuje jeho účinnost v boji proti lupům.

Vysoký obsah polyfenolických sloučenin a molekul kofeinu chrání kožní tkáně před negativním vlivem ultrafialového záření, např. UV-A. To popisuje jeho antioxidační účinnost. Tyto molekuly také inhibují enzymatickou aktivitu hyaluronidázy, čímž minimalizuje akné a seboroické poškození kůže.

Lopuch má tedy mnoho potenciálních zdravotních výhod:

Sponzorováno

  • Disponuje protizánětlivými vlastnostmi a působí proti mikrobům.
  • Je bohatý na fytosteroly, polyfenoly a antioxidanty.
  • Kořen lopuchu obsahuje všechny potřebné aminokyseliny pro stavbu bílkovin, které tvoří vlasy.
  • Olej z kořene lopuchu obsahuje vitamín A, který může pomoci vyživovat pokožku hlavy a posilovat vlasy.
  • Kromě podpory růstu vlasů pomáhá olej z kořene lopuchu při problémech s podrážděním pokožky hlavy, lupy a svěděním pokožky hlavy.

Kořen lopuchu a růst vlasů

Jak již bylo zmíněno ve článku dříve, o kořenu lopuchu je známo, že léčí mastnou pleť s vysokou sekrecí kožního mazu, který je klíčovým hráčem při vyvolání akné a seboroické dermatitidy. Zánět kůže může vést k mnoha kožním onemocněním. Seboroická aktivita je dobře známý fakt, kdy se nečistoty a mrtvé buňky usazují na povrchu pokožky hlavy a tvoří tvrdou vrstvu. To inhibuje pronikání aktivních látek, molekul vody (vlhkosti) a brání normální buněčné aktivitě na povrchu pokožky hlavy. „Mrtvá vrstva“ jen dále podporuje růst bakterií a plísní, což dále komplikuje péči o pokožku hlavy.

Lopuchová voda a olej z kořene lopuchu působí tak, že kontrolují sekreci kožního mazu, což minimalizuje riziko seboroického zánětu. Navíc polyfenoly přítomné v jeho chemickém složení, flavonoidy a deriváty kofeinu přinášejí antibakteriální a protiplísňové nástroje v boji proti mikrobiálnímu růstu.

To vše ve finále vede ke zdravému prostředí na povrchu pokožky hlavy, zlepšuje krevní oběh v postižené oblasti a podporuje zdravou folikulární aktivitu. To vše pak může zabránit vypadávání vlasů, řídnutí vlasů a stimulovat opětovný růst nových vlasů.

Domácí výroba oleje z kořene lopuchu

Lopuchový olej z kořene si snadno připravíte doma. Část kořene lopuchu nakrájenou na malé kousky lze zakoupit někdy i obchodě s bylinkami nebo online. Základním olejem může být jakýkoli rostlinný olej podle vlastního výběru, např. slunečnicový olej nebo olivový olej. Níže je uveden typický recept pro vaši orientaci.

Ingredience:

  • 1 šálek olivového oleje
  • 1/4 šálku nakrájeného kořene lopuchu

Pokyny:

  1. Odměřte olej ve vzduchotěsné skleněné nádobě a přidejte nakrájené kořeny. Dobře je promíchejte a sklenici uzavřete víčkem.
  2. Nechte sklenici v tmavé, suché skříni po dobu 6 až 8 týdnů, aby se vše pěkně vyluhovalo do oleje.
  3. Zkontrolujte směs jednou či dvakrát za týden; můžete ji otevřít, abyste odstranili případné vzduchové bubliny. Promíchejte.
  4. Naneste malé množství tohoto oleje na plešaté části pokožky hlavy a jemně ji vmasírujte. Pro dosažení dobrých výsledků jej nechte na pokožce hlavy po dobu 1-2 hodin nebo přes noc (pokud je to možné), poté následuje šamponování jemným, jemným nesulfátovým šamponem.

DIY zdravá lopuchová maska ​​na pokožku hlavy

Toto je jeden z mých oblíbených receptů na péči o pokožku hlavy – snadné použití doma. Je to jednoduché, cenově výhodné a přitom efektivní. Zkuste.

Ingredience:

  • 1/2 šálku bílého jogurtu
  • 2 čajové lžičky oleje z kořene lopuchu (připraveného výše)
  • 2-5 kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 lžičky syrového medu

Pokyny:

  1. Ingredience dobře promíchejte polévkovou lžící a naneste jednotnou směs na plešatou oblast pokožky hlavy.
  2. Jemně vmasírujte a nechte 30 minut působit.
  3. Opláchněte ji a umyjte si pokožku hlavy jemným šamponem.

Sponzorováno

Jogurt je bohatým zdrojem zdravých bakterií, mléčné bílkoviny a alfa-hydroxykyseliny (kyseliny mléčné). Kyselina mléčná působí na pokožku hlavy (jemný peeling), zatímco olej z kořene lopuchu podporuje růst.

A dále si o lopuchu přečtěte

Zdroje článku a odborné studie

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva