Sponzorováno

Avokádový olej na klouby – může pomoci při bolesti kloubů? 4.82/5 (11)

  • Avokádový olej je jedním z mála jedlých olejů nepocházejících ze semen; lisuje se z masité dužiny obklopující pecku avokáda.
  • Avokádový olej se získává ze zralých plodů avokádového stromu a je bohatý na obsah nenasycených mastných kyselin.
  • Je klinicky prokázáno, že avokádový olej může pomoci zlepšit příznaky artritidy. Artritida je onemocnění kloubů, které způsobuje otoky a bolesti kloubů. Nejčastěji se klasifikuje jako osteoartritida nebo revmatoidní artritida.

Avokádový olej na kloubyBolest při artritidě může být vysilující a může ovlivnit váš každodenní život, ale v současné době na ni neexistuje žádný lék. Existuje však řada léčebných možností, jak zmírnit příznaky. Jedním z přirozených způsobů je provést určité změny v tom, co jíte – a olej, se kterým vaříte, může mít obrovský vliv.

Artritida je (bohužel) celkem běžný zdravotní problém, který způsobuje bolestivé a zanícené klouby. I když neexistuje žádný lék, existují věci, které můžete udělat, abyste zmírnili bolest a nepohodlí. Pokud máte artritidu, je podle lékařů důležité jíst zdravou a vyváženou stravu, protože zdravé stravování vám poskytne všechny živiny, které potřebujete, a pomůže vám udržet si zdravou váhu.

Vaše strava by se měla skládat z různých potravin ze všech pěti skupin potravin – ovoce a zelenina, škrobová jídla jako chléb, rýže, brambory a těstoviny, libové maso, ryby, vejce a fazole, mléko a mléčné výrobky a potraviny obsahující zdravý tuk.

Když přijde řeč na vaření a tepelnou úpravu potravin, tak olej je v tomto směru důležitý. Který z olejů je považován za nejlepší při artritidě a bolesti kloubů? Některé oleje na vaření mohou pomoci předcházet zánětlivým stavům, jako je revmatoidní artritida.

Odborníci v tomto směru doporučují avokádový olej

Krásně světle zelený olej je bohatý na mononenasycené tuky, které mohou snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Výzkum také naznačuje, že avokádový olej má protizánětlivý účinek.

Sponzorováno

Dále je avokádový olej dobrým zdrojem antioxidačního vitamínu E – antioxidantu, u kterého bylo prokázáno, že pomáhá zmírňovat příznaky artritidy.

Chrání zdraví kloubů

V nedávných studiích bylo prokázáno, že avokádový olej má vysoký počet sterolů. Ukázalo se, že steroly stimulují buňky chondrocytů, které pomáhají budovat chrupavku ve vašem těle. To může pomoci budovat vaše klouby – pak nebudete mít žádné problémy s artritidou.

TIP: 22 způsobů, jak jíst zdravé avokádo – takto si na něm můžete pochutnat

Jaké další oleje při artritidě používat?

Zkuste také:

Olivový olej

Má vysoký obsah mononenasycených tuků a protizánětlivých a antioxidačních sloučenin – olivové oleje patří mezi nejlépe prozkoumané tuky s mnoha známými zdravotními přínosy.

Olej z vlašských ořechů

Tento olej má vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, včetně kyseliny alfa-linolové. Tyto mastné kyseliny mohou také snížit hladiny C-reaktivního proteinu, což je míra zánětu v celém těle.

Pravidelné cvičení se také doporučuje jako přírodní léčba a zejména u revmatoidní artritidy se osvědčilo plavání.

Sponzorováno

A co vy? Jak proti bolesti kloubů bojujete vy? Napište nám do komentářů pod článkem.

A dále si o avokádovém oleji přečtěte

Zdroje článku a studie

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva