Sponzorováno

Esenciální olej Mrkev setá (Daucus carota sativa) – vlastnosti, účinky, kontraindikace 4.78/5 (9)

Popis esenciálního oleje mrkev setá (Daucus carota sativa)

Esenciální olej z mrkve seté svým působením napomáhá regeneraci pokožky a sliznic, čímž podporuje prevenci stárnutí pleti, vrásek a tmavých skvrn. Baktericidní mrkvový esenciální olej je jedním z nejsilnějších přírodních baktericidů známých díky svému složení karotol, daukol a beta-karyofylen. Jsou to molekuly, které inhibují vývoj dermatofytů, hub odpovědných za infekce kůže, vlasů a nehtů.

Stimulant krevního oběhu karotol, jeden z alkoholů obsažených v mrkvovém esenciálním oleji, stimuluje kardiovaskulární systém tím, že stahuje krevní cévy. Tato kontrakce má tendenci způsobit zvýšení krevního tlaku.

Stimuluje a regeneruje játra: Mrkvová silice díky svým alkoholům pomáhá stimulovat játra a žlučové cesty regenerací jaterních buněk.

Pro pohodu – Celkové tonikum a stimulant: Díky bohatému obsahu monotorpenů je mrkvový esenciální olej obecným tonikem a stimulantem pro tělo. Tato vlastnost se vysvětluje stimulací kůry nadledvin.

PAMATUJTE: Je třeba rozlišovat mezi esenciálním olejem z mrkve získaným z planě rostoucích rostlin (var. Maximus) a olejem získaným z kulturních rostlin (var. Sativa), který je bohatší na karotol (což mu dodává jeho ochrannou vlastnost pro játra).

Mrkvový esenciální olej se získává destilací semen rostliny. Na výrobu 1 až 2 kg esenciálního oleje je potřeba asi 100 kg semen. Získaný olej má jantarovou barvu a neobsahuje betakaroten.

Je také třeba udělat velký rozdíl mezi esenciálním olejem z pěstované mrkve a esenciálním olejem z divoké mrkve. Proč velikost? Obsah karotolu, hlavní sloučeniny a toho, který dává esenciálnímu oleji z velké části jeho vlastnosti, je jasně vyšší v divoké mrkvi než v její pěstované sestřenici. Stejně to může ovlivnit i vzrůst – až o + 25 % (!).

Právě karotol (seskviterpenový alkohol) dodává mrkvové silici zajímavé vlastnosti. Jeho čistící vlastnosti umožňují jeho použití na kůži i ústní dutinu. Čistí pokožku a zbavuje ji toxinů, organických zbytků a znečištění. Díky tomu osvěžuje pleť a účinně bojuje proti hyperpigmentovým skvrnám (tzv. stařeckým skvrnám).

Sponzorováno

Nejvíce se tedy osvědčí v dermatologických přípravcích (rosacea, metličky, stařecké skvrny, hyperpigmentace, ekzémy atd.) na „znečištěnou“, hyperpigmentovanou a skvrnitou pleť. Jeho vlastnosti umožňují regeneraci buněk. Jako tělové mléko zjemňuje záněty, revitalizuje epidermis a tím tonizuje pokožku. Jeho regenerační síla mu umožňuje v šamponech vrátit lesk suchým, matným vlasům. Při masáži v synergii s dalšími doplňkovými éterickými oleji (cedr, cypřiš, citron, pačuli, niaouli …) stimuluje žilní a lymfatický tok.

Botanický název: Daucus carota sativa
Čeleď: Apiaceae (miříkovité)
Destilovaná část rostliny: Semena.
Země původu: Celá Evropa, hlavně Francie a Korsika.
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace

Obsah účinných látek

Seskviterpenoly: karotol 30-50%, monoterpeny: sabinen 3-10%, y-terpinen 2-5%, limonen 2-5%, estery: geranyl acetát 1-3%, alkoholový oxid: daucol 0,5-3%.

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje z mrkve seté

  • Antikoagulant (snižující srážlivost krve)
  • Hypertenzní
  • Snížení cholesterolu
  • Hepatocelulární regenerátor
  • Renální regenerátor a stimulátor
  • Stimulant krevního oběhu
  • Kognitivní stimulant
  • Povzbuzující
  • Proti vráskám
  • Depigmentační – k redukci pigmentových skvrn
  • Pro regeneraci pokožky

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná tekutina jemně až tmavě oranžová.
Aroma: Jeho vůně je kořenitá, zemitá, sladká, pudrová.

Účinky esenciálního oleje z mrkve seté

Vhodný při:

  • akné, ekzému, rosacee
  • suché pokožce
  • jako anti-agingový prostředek
  • jako jaterní tonikum
  • při cirhóze a hepatitidě
  • při poruchách močení
  • při zhoršení paměti

Kontraindikace

Sponzorováno

Mrkvový esenciální olej mohou užívat ženy, které jsou déle než 3 měsíce těhotné a děti od 12 měsíců. Pozor při hypertenzi

Zdroje článku & studie

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Pavlína Klaudová (více o nás)

 

Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva