Sponzorováno

Berberin a jeho účinky na zdraví – jak funguje a kdy ho používat? 4.93/5 (30)

  • Přírodní doplněk berberin, který se obvykle používá v tradiční čínské medicíně, je žlutá sloučenina, která se nachází v kořenech, oddencích a kůře stonků mnoha rostlinných druhů, včetně zlatobýlu, Mahónie cesmínolisté a dřišťálu.
  • Berberin je velmi oblíbený pro jeho potenciální zdravotní přínosy.
  • Má účinek na snížení cholesterolu, což může pomoci předcházet srdečním onemocněním. A má potenciál pomoci snížit hladinu cukru v krvi, což může pomoci předcházet cukrovce 2. typu a zvládat další typy cukrovky.
  • Berberin může dokonce pomoci v boji proti rakovině, zlepšit příznaky ulcerózní kolitidy a syndromu dráždivého tračníku a další.

Berberin a jeho účinky na zdravíSloučenina zvaná berberin je vlastně jedním z nejúčinnějších dostupných přírodních doplňků. Má velmi působivé zdravotní přínosy a ovlivňuje vaše tělo na molekulární úrovni. Bylo prokázáno, že berberin snižuje hladinu cukru v krvi, způsobuje hubnutí a zlepšuje zdraví srdce, abychom jmenovali alespoň některé z benefitů berberinu.

Je to jeden z mála doplňků, u kterých se ukázalo, že jsou stejně účinné jako farmaceutický lék. Toto je podrobný článek o berberinu a jeho účincích na zdraví.

Co je to vlastně ten Berberin?

Berberin je bioaktivní sloučenina, kterou lze extrahovat z několika různých rostlin, včetně skupiny keřů nazývaných Berberis (česky Dřišťál). Dřišťál je rod zahrnující asi 450-500 druhů opadavých nebo stálezelených keřů, 1–5 m vysokých.

Berberin technicky patří do třídy sloučenin nazývaných alkaloidy. Má žlutou barvu a často se používá jako barvivo. Berberin má dlouhou historii používání v tradiční čínské medicíně, kde se používal k léčbě různých onemocnění.

Nyní moderní věda potvrdila, že má působivé výhody pro několik různých zdravotních problémů (třeba v této studii).

Jak berberin funguje?

Berberin byl nyní testován ve stovkách různých studií. Bylo prokázáno, že má silné účinky na mnoho různých biologických systémů. Po užití berberinu se dostane do těla a transportuje se do krevního řečiště. Poté putuje do buněk těla.

Uvnitř buněk se váže na několik různých „molekulárních cílů“ a mění jejich funkci (zdroj zde). Je to tedy podobné, jak fungují farmaceutické léky.

Nebudu se zde moc rozepisovat, protože biologické mechanismy jsou složité a rozmanité. Jedním z hlavních účinků berberinu je však aktivace enzymu uvnitř buněk nazývaného AMP-aktivovaná proteinkináza (AMPK). Tento enzym je někdy označován jako „hlavní metabolický spínač“.

Nachází se v buňkách různých orgánů, včetně mozku, svalů, ledvin, srdce a jater. Tento enzym hraje hlavní roli v regulaci metabolismu.

Dle studií berberin také ovlivňuje různé další molekuly uvnitř buněk a může dokonce ovlivnit, které geny jsou zapnuty nebo vypnuty.

Berberin způsobuje výrazné snížení hladiny cukru v krvi

Diabetes 2. typu je závažné onemocnění, které se v posledních desetiletích stalo neuvěřitelně běžným a každoročně způsobuje nemoc u milionů úmrtí. Je charakterizována zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi, buď způsobená inzulínovou rezistencí nebo nedostatkem inzulínu.

V průběhu času může vysoká hladina cukru v krvi poškodit tělesné tkáně a orgány, což vede k různým zdravotním problémům a zkrácení délky života. Mnoho studií ukazuje, že berberin může významně snížit hladinu cukru v krvi u jedinců s diabetem 2. typu.

Ve skutečnosti je jeho účinnost srovnatelná s populárním lékem na cukrovku metforminem (Glucophage) (zdroj zde).

Zdá se, že berberin funguje prostřednictvím několika různých mechanismů:

  • Snižuje inzulinovou rezistenci a zvyšuje účinnost hormonu inzulinu snižujícího hladinu cukru v krvi.
  • Zvyšuje glykolýzu, pomáhá tělu rozkládat cukry uvnitř buněk.
  • Zpomaluje rozklad sacharidů ve střevě.
  • Zvyšuje počet prospěšných bakterií ve střevě.

V jedné studii se 116 diabetickými pacienty snížil 1 gram berberinu denně hladinu cukru v krvi nalačno o 20 %, ze 7,0 na 5,6 mmol/l (126 až 101 mg/dl). Snížil také hemoglobin A1c o 12 % (marker pro dlouhodobé hladiny cukru v krvi) a také zlepšil krevní lipidy, jako je cholesterol a triglyceridy.

Podle velkého přehledu 14 studií je berberin stejně účinný jako perorální léky na diabetes, včetně metforminu, glipizidu a rosiglitazonu. Funguje velmi dobře při úpravách životního stylu a má také aditivní účinky při podávání s jinými léky na snížení hladiny cukru v krvi.

Když se podíváte na diskuze online, často vidíte, jak lidé s nebetyčně vysokými hladinami cukru v krvi je doslova normalizují právě užíváním tohoto doplňku stravy. Tyto věci opravdu fungují, jak ve studiích, tak v reálném světě.

Berberin vám může pomoci zhubnout

Berberin může být také účinný jako doplněk na hubnutí. Dosud dvě studie zkoumaly jeho účinky na tělesnou hmotnost.

Ve 12týdenní studii u obézních jedinců způsobilo 500 mg užívaných třikrát denně v průměru asi 5 kilo úbytku hmotnosti. Účastníci také ztratili 3,6 % tělesného tuku.

Sponzorováno

Další, a ještě působivější studie, byla provedena u 37 mužů a žen s metabolickým syndromem. Tato studie trvala 3 měsíce a účastníci užívali 300 mg 3krát denně. Účastníci snížili své hodnoty indexu tělesné hmotnosti (BMI) z 31,5 na 27,4 nebo z obezity na nadváhu za pouhé 3 měsíce. Ztratili také břišní tuk a zlepšili mnoho zdravotních ukazatelů.

Vědci se domnívají, že úbytek hmotnosti je způsoben zlepšenou funkcí hormonů regulujících tuk, jako je inzulín, adiponektin a leptin.

Berberin také zřejmě inhibuje růst tukových buněk na molekulární úrovni (dle této studie). Je však zapotřebí dalšího výzkumu účinků berberinu na hubnutí.

Snižuje cholesterol a může snížit vaše riziko srdečních chorob

Srdeční onemocnění je v současnosti celosvětově nejčastější příčinou předčasného úmrtí. Mnoho faktorů, které lze měřit v krvi, je spojeno se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. A jak se ukázalo, berberin prokázal, že mnohé z těchto faktorů zlepšuje.

Podle přehledu 11 studií berberin může:

  • Snížit celkový cholesterol o 0,61 mmol/l (24 mg/dl).
  • Snížit LDL cholesterol o 0,65 mmol/l (25 mg/dl).
  • Snížit hladinu triglyceridů v krvi o 0,50 mmol/l (44 mg/dl).
  • Zvýšit HDL cholesterol o 0,05 mmol/l (2 mg/dl).

Bylo také prokázáno, že snižuje apolipoprotein B o 13–15 %, což je velmi důležitý rizikový faktor. Podle některých studií berberin působí tak, že inhibuje enzym PCSK9. To vede k odstranění většího množství LDL z krevního řečiště.

Mějte na paměti, že cukrovka, vysoká hladina cukru v krvi a obezita jsou také hlavními rizikovými faktory srdečních onemocnění, které se zdá být s tímto doplňkem všechny zlepšeny.

Vzhledem k příznivým účinkům na všechny tyto rizikové faktory se zdá pravděpodobné, že berberin by mohl drasticky snížit riziko srdečních onemocnění.

Další zdravotní výhody berberinu

Berberin může mít také i řadu dalších zdravotních výhod:

Mnohé z těchto přínosů vyžadují další výzkum, než bude možné učinit pevná doporučení, ale současné důkazy jsou velmi slibné.

Dávkování a možné vedlejší účinky berberinu

Mnoho studií citovaných v článku používalo dávkování v rozmezí 900 až 1500 mg denně. Běžně se užívá 500 mg 3krát denně před jídlem (celkem 1500 mg denně). Berberin má poločas rozpadu několik hodin, proto je nutné dávku rozložit na vícekrát denně, abyste dosáhli stabilní hladiny v krvi.

Pokud máte nějaký problémový zdravotní stav nebo užíváte nějaké léky, pak se doporučuje, abyste si před užíváním berberinu promluvili se svým lékařem. A to je zvláště důležité, pokud v současné době užíváte léky na snížení hladiny cukru v krvi.

Celkově má berberin vynikající bezpečnostní profil. Hlavní vedlejší účinky souvisejí s trávením a existují zprávy o křečích, průjmu, plynatosti, zácpě a bolestech žaludku.

A shrňme si informace o bernerinu

Berberin je jedním z mála doplňků, které jsou stejně účinné jako léky. Má silné účinky na různé aspekty zdraví, zejména na kontrolu hladiny cukru v krvi.

Největší prospěch z berberinu mají lidé s diabetem 2. typu a metabolickým syndromem. Může však být také užitečný jako obecná ochrana proti chronickým onemocněním a také jako doplněk proti stárnutí.

Pokud používáte doplňky, pak berberin může být jedním z nejlepších, které můžete zahrnout do svého arzenálu. Ale raději se poraďte s lékařem, pokud nějaké léky berete, nebo pokud máte nějaké zdravotní obtíže.

Sponzorováno

V e-shopech či v lékárnách si můžete v ČR berberin koupit jako doplněk stravy.

Zdroje článku a studie o berberinu

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

1 komentář u článku “Berberin a jeho účinky na zdraví – jak funguje a kdy ho používat?”

  1. bohumil napsal:

    mně přípravky,lteré nakopnou AMPK zvyšují PSA,držím fytoterapií ca prostaty di příštího roku pak budu mít dost peněz abych zbytek co mi tam nechali zlikvidoval.Na druhé straně trpím chronickou únavou i když užívám mimo Imunobran curcumina lkykopen ještě reishi,hericium maitake a chagu 2x 1.tak nevím co s tím

Zanechat komentář ke článku

Zpráva