Sponzorováno

Dendrofobie – strach ze stromů – příznaky, příčiny a léčba 4.8/5 (10)

Krásný pohled že? Ale ne pro každého

Krásný pohled že? Ale ne pro každého

Dendrofobie je iracionální strach ze stromů. Člověk, který trpí tímto stavem, může očekávat, že zažije velmi velké množství úzkosti z pouhého pomyšlení na stromy, natož aby je skutečně viděl v reálném životě. Ve skutečnosti může být jejich úzkost tak intenzivní, že v důsledku toho mohou dokonce zažít „moc pěkný“ záchvat paniky. Ačkoli takový příval úzkosti nebude vždy případem každého člověka, který trpí dendrofobií, přesto je velmi pravděpodobné, že k němu dojde.

Někdo, kdo v důsledku své dendrofobie zažívá plný záchvat paniky, může kromě několika dalších příznaků očekávat zvýšenou srdeční frekvenci, zvýšenou frekvenci dýchání, vyšší krevní tlak, svalové napětí, třes a nadměrné pocení. Ačkoli záchvaty paniky nemusí být vždy případem každého, kdo má příznaky dendrofobie, stále se mohou takové záchvaty objevit, zvláště pokud jsou jejich příznaky velmi závažné.

Člověk trpící dendrofobií může zjistit, že se vyhýbá tomu, čeho se bojí. Zde se samozřejmě vyhýbá stromům. Takový člověk to může dohnat do extrému tím, že zajistí, aby nemohl být žádným způsobem vystaveni stromům. Někdo s tímto stavem může například odmítnout jít ven, aby takto mohl zajistit, že nevidí žádné stromy. Takové nadměrné obavy a iracionální myšlení jsou pravděpodobně jednou z hlavních příčin jejich duševního trápení.

Příznaky dendrofobie

Stejně jako v případě prakticky každé jiné fobie, která existuje, může člověk s dendrofobií očekávat, že úzkost bude nejvýraznějším příznakem jeho stavu. Také, jak již bylo zmíněno, jeho úzkost může být tak extrémní, že v důsledku toho může dokonce mít pořádný záchvat paniky. V závislosti na závažnosti jeho záchvatu paniky může být dokonce nutné hospitalizovat. To se však bude lišit od osoby k osobě a bude to záviset na mnoha faktorech.

Kromě toho může někdo s dendrofobií vynaložit pečlivé úsilí, aby zajistil, že se žádným způsobem nedostane do kontaktu se svým strachem. To může znamenat, že se vyhýbá oblastem, kde může přijít do kontaktu se svým strachem (tj. se stromy).

Níže uvidíte některé běžnější příznaky této fobie:

  • Úzkost při pomyšlení na stromy
  • Neustále se vyhýbá stromům
  • Nedokáže se vyrovnat se svou úzkostí
  • Svalové napětí, třes a pocení
  • Může zažít záchvaty paniky

Příčiny dendrofobie

Neexistují žádné jasné příčiny dendrofobie. Nicméně genetika a prostředí člověka mohou hrát velmi významnou roli ve vývoji tohoto stavu. Například, pokud má někdo v rodinné anamnéze duševní onemocnění, zejména úzkostné poruchy nebo specifické fobie, pak může mít vyšší šanci na rozvoj dendrofobie. To může být způsobeno tím, že mají genetickou predispozici k rozvoji duševních onemocnění obecně.

Pokud by někdo měl takovou genetiku, pak to může vyžadovat pouze to, aby zažil nějakou traumatickou událost spojenou se stromy, aby se u něj vyvinula plnohodnotná dendrofobie. V podstatě jakýkoli druh emocionálně bolestivé události, která nějakým způsobem zahrnovala různé obavy spojené s dendrofobií, může u někoho stačit k rozvoji tohoto stavu, pokud má „tu správnou“ genetiku.

Ačkoli neznáme přesné příčiny dendrofobie, většina odborníků na duševní zdraví se shoduje v tom, že jak genetika, tak faktory prostředí hrají velmi významnou roli ve vývoji jakékoli dané duševní poruchy. Takže bližší pohled na tyto dva různé parametry může vrhnout nějaké světlo na to, zda můžete být ohroženi rozvojem dendrofobie nebo ne.

Léčba dendrofobie

Stejně jako neexistují žádné definitivní příčiny dendrofobie, neexistují ani žádné konkrétní metody léčby, které by byly speciálně navrženy pro tento stav. Přesto stále existuje mnoho různých forem léčby, které mohou pomoci výrazně zlepšit mnohé symptomy dendrofobie. Některé z těchto léčebných postupů jsou mimo jiné expoziční terapie, kognitivně behaviorální terapie a některé psychiatrické léky.

Expoziční terapie

Expoziční terapie je jednou z nejběžnějších forem léčby lidí trpících fobiemi. Expoziční terapie funguje tak, že terapeut postupně vystavuje pacienta jeho strachu v průběhu daného časového období. Pokud jde o dendrofobii, terapeut může začít tím, že pacienta vystaví fotografiím stromů a poté (v budoucnu) je vystaví skutečným stromům v reálném životě. To vše by bylo ve snaze pomoci znecitlivět pacienta vůči jeho strachu tím, že by je mu opakovaně vystavoval. Teoreticky, čím více je někdo vystaven něčemu, čeho se bojí, tím méně ho to bude časem obtěžovat.

Kognitivně behaviorální terapie (CBT)

Kognitivně behaviorální terapie je další celkem velmi běžnou formou léčby, která se často používá k pomoci lidem trpícím mimo jiné generalizovanou úzkostnou poruchou a obsedantně kompulzivní poruchou. A kromě toho může být také účinný při léčbě lidí trpících fobiemi, jako je dendrofobie. CBT funguje tak, že terapeut pomáhá pacientovi odhalit, proč myslí, cítí a chová se tak, jak se chovají, pokud jde o konkrétní strach nebo obavy, které mají.

Někdo s dendrofobií, který se účastní CBT, může očekávat, že se mimo jiné dozví, proč přemýšlí o svém strachu tak, jak přemýšlí. Pochopení takových věcí může někomu s dendrofobií pomoci zaujmout pragmatičtější přístup, když přemýšlí o svém strachu ze stromů.

Snížení kofeinu při dendrofobii

Není žádným tajemstvím, že konzumace velkého množství kofeinu během dne vám může způsobit větší úzkosti. To dává smysl, když se blíže podíváme na to, jak kofein ovlivňuje fyziologii našeho těla. Když zkonzumujeme vysokou dávku kofeinu, naše srdce začne bít rychleji a budeme více napjatí. V podstatě naše tělo začne přecházet do stavu mysli „bojuj nebo uteč“. Takový stav mysli je často předzvěstí, že někdo s dendrofobií zažije záchvaty paniky.

Sponzorováno

Takže konzumace malého (nebo žádného) kofeinu během dne může významně pomoci snížit vaši každodenní úzkost. Ačkoli to určitě nezmizí veškerá vaše úzkost, skutečně vám to pomůže snížit zbytečné utrpení, které byste jinak zažili, kdybyste konzumovali velké množství kofeinu.

Nápoje jako káva a čaj (některé čaje!) mají často vysoký obsah kofeinu, stejně jako některé energetické nápoje. Ve skutečnosti dokonce i některé potraviny obsahují kofein, jako je hořká čokoláda. Takže na to pozor.

Dialektická behaviorální terapie (DBT) při dendrofobii

DBT je velmi účinná forma léčby pro lidi, kteří bojují s regulací emocí. Často se používá k léčbě lidí trpících hraniční poruchou osobnosti. Nicméně to může být také velmi výhodné pro někoho, kdo trpí úzkostnými poruchami, jako je dendrofobie. Tato technika funguje tak, že přemýšlíte o tom, čeho se bojíte nebo vás všechny rozčiluje, a přitom mírně zvednete koutky úst lehkým úsměvem, proto se nazývá „poloviční úsměv“. I když nestačí jen myslet na svůj strach a přitom se napůl usmívat, musíte se také snažit a zdržet se těch bolestivých emocí, které váš specifický strach může vyvolat.

Meditace při dendrofobii

Existuje mnoho různých forem meditace, které mohou být velmi výhodné pro někoho, kdo trpí dendrofobií. Konkrétně se ukázalo, že meditace všímavosti je docela prospěšná. Existuje mnoho různých způsobů, jak implementovat meditaci všímavosti, a existuje také mnoho různých meditačních aplikací, které jsou navrženy tak, aby vám věci co nejvíce usnadnily.

Všímavost má potenciál významně pomoci těm, kteří trpí dendrofobií, protože jim pomůže odvrátit pozornost od jejich strachu tím, že zaměří svou pozornost na něco jiného, ​​k čemu není připojena žádná emocionální zátěž, jako je soustředění se na například dech. Toto je jeden z nejzákladnějších způsobů, jak může člověk meditovat a být přítomen.

Někomu s dendrofobií uprostřed záchvatu paniky může přesměrování pozornosti na různé pocity, které pociťuje při dýchání, ve skutečnosti pomoci snížit množství duševního utrpení, které během takového přílivu úzkosti prožívá.

Chcete-li implementovat meditaci všímavosti, která vám pomůže zmírnit příznaky dendrofobie, můžete to udělat tak, že budete věnovat velkou pozornost tomu, jak se svaly na břiše a hrudníku stahují a uvolňují s každým nádechem a výdechem. Můžete strávit čas přemýšlením o tom, jak se cítíte, když se váš hrudník roztahuje při každém nádechu a jak klesá s každým výdechem.

Kromě toho, že se soustředíte na svůj dech, můžete se také zaměřit na zvuky kolem vás, na to, jak se vaše pokožka dotýká určitých předmětů, jak chutnají potraviny a jak voní určité vůně. Zdokonalování vašich 5 smyslů vám v podstatě může výrazně pomoci snížit některé úzkosti spojené s dendrofobií. Pamatujte také, že stát se zručným meditátorem bude vyžadovat hodně praxe. Takže praxe je klíčová.

Medikamentózní terapie dendrofobie

Antidepresivní léky
Tyto typy léků nejsou jen pro lidi, kteří trpí depresí, ale mohou také pomoci lidem trpícím úzkostnými poruchami, jako je dendrofobie. Některá běžná antidepresiva jsou Paxil, Zoloft a Lexapro, a pak několik dalších. Tyto léky mohou pomoci snížit některé příznaky dendrofobie.

Tyto typy léků se obvykle užívají denně. Mohou skutečně pomoci zabránit výskytu záchvatů paniky, ale spíše se používají ke snížení každodenní úzkosti lidí. Poraďte se se svým lékařem a zjistěte, zda užívání antidepresiv může pomoci zmírnit příznaky dendrofobie a zda je či není bezpečné tak učinit.

Léky proti úzkosti
Tyto typy léků jsou velmi užitečné při prevenci záchvatů paniky. Takové léky mohou být extrémně užitečné pro lidi trpící těžkou dendrofobií, protože lidé s fobiemi často také zažívají záchvaty paniky. Některé běžné léky proti úzkosti zahrnují Xanax, Valium a Klonopin a mnoho dalších.

Tyto typy léků se obvykle neberou denně, ale mohou, pokud je jejich dendrofobie dostatečně závažná. Je to však něco, co byste měli nejprve probrat se svým lékařem, než se tak rozhodnete, abyste zajistili, že je to bezpečné a účinné.

Jóga při dendrofobii

Existuje mnoho různých jógových pozic, které mohou významně prospět někomu, kdo trpí dendrofobií. Částečně je to způsobeno meditativním stavem mysli, který má jóga tendenci nastolovat u těch, kteří ji praktikují důsledně. Jógu si lze představit jako meditaci v pohybu. Může pomoci zmírnit některé úzkosti spojené s dendrofobií díky pouhému faktu, že zapojením se do jógy bude vaše pozornost přesměrována na něco produktivnějšího.

Existuje mnoho různých typů jógy, ze kterých může mít prospěch někdo s dendrofobií, jako je hatha jóga nebo hot jóga a mnoho dalších. Nicméně, bez ohledu na mnoho různých forem jógy, které existují, prakticky všechny mohou pomoci zmírnit část stresu a úzkosti, které jsou spojeny s dendrofobií.

Pokud jste nikdy předtím jógu necvičili, pak může být ve vašem nejlepším zájmu absolvovat lekci nebo se podívat na videa s průvodcem, která vám pomohou projít každou pózu. Stejně jako u meditace platí, že čím více budete jógu cvičit, tím zběhlejší v ní budete. Kromě toho, že vám pomůže snížit příznaky dendrofobie, můžete také očekávat, že kromě jiných výhod získáte zvýšenou sílu a flexibilitu. A to se taky hodí, ne?

Sponzorováno

Pokud si myslíte, že byste mohli trpět některými z příznaků tohoto stavu, může vám terapie pomoci. Neváhejte se obrátit na svého lékaře, abyste zjistili, jaké jsou vaše dostupné možnosti.

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva