Sponzorováno

Strava pro zdravé dásně – 12 potravin pro zdraví dásní 4.79/5 (14)

Zdravé dásně jsou pro silné zuby nezbytné. Jsou tvořeny měkkou tkání nazývanou sliznice a překrývají kosti, v nichž jsou zuby uloženy

Zdravé dásně jsou pro silné zuby nezbytné. Jsou tvořeny měkkou tkání nazývanou sliznice a překrývají kosti, v nichž jsou zuby uloženy

Celkem snadným způsobem, jak podpořit zdraví dásní, je mít jídelníček složený ze zdravých potravin, které poskytují dostatek živin a budují silné a zdravé zuby i dásně.

Zde je 7 potravin, které můžete jíst a které podporují zdraví dásní.

1. Čerstvé ovoce a zelenina

Čerstvé ovoce a zelenina, které jsou křupavé a plné vlákniny, mohou pomoci udržet zuby čisté a zdravé a snížit riziko tvorby zubního plaku. Žvýkání lahodné křupavé zeleniny může skutečně pomoci udržet vaše zuby čistší a podpořit zdraví dásní.

Vezměte si třeba takovou brokolici. Brokolice je plná vitamínu C, který v těle působí jako antioxidant. Vitamin C byl nepřímo spojen s léčbou onemocnění dásní, třeba v této studii. Brokolice také poskytuje spoustu dalších živin. Brokolice obsahuje vitamín B1, hořčík, železo, vápník, niacin a selen.

2. Mléko, jogurt, mléčné výrobky

Potraviny s vysokým obsahem vápníku jsou samozřejmě zdravé pro vaše zuby, ale věděli jste, že také pomáhají s jinými aspekty ústní hygieny? Jogurt pomáhá podporovat zdravé bakterie v těle, což je další věc, která může pomoci předcházet problémům v ústní dutině.

3. Voda

Pití velkého množství vody během dne pomáhá udržovat zuby čisté a zdravé, protože pravidelně smývá zbytky jídla. Prevence hromadění plaku tímto způsobem je důležitým způsobem, jak podpořit zdraví dásní.

4. Žvýkačka bez cukru

Žvýkačka bez cukru je skvělý způsob, jak osvěžit dech a udržet zuby čisté mezi jídly. Ujistěte se ale, že je žvýkačka opravdu bez cukru. Proč? No protože žvýkačka, která obsahuje cukr, je pro zuby špatná, protože cukr ze žvýkačky se uvolňuje a bakterie v ústech „cukr milují“ a způsobují zubní kaz.

Žvýkačky bez cukru jsou super, protože tvorba slin při žvýkání snižuje kyselost prostředí v ústech, zejména pak po některých pokrmech, a tím snižuje potenciál tvorby pro zuby škodlivých bakterií.

5. Čaj bez cukru

Čaj bohatý na polyfenoly může pomoci předcházet bakteriím, které podporují růst plaku, snižuje pravděpodobnost tvorby kazu a snižuje riziko zánětu měkčích ústních tkání.

Který čaj je super pro podporu zdraví dásní? Třeba zelený čaj. Zelený čaj má vysoký obsah katechinů, to je jedna z klíčových živin v boji proti onemocnění dásní. Nejen, že má zelený čaj vysoký obsah katechinů, ale bylo také zjištěno, že má inverzní vztah k periodontálnímu onemocnění. Jedna studie, která analyzovala 940 mužů, zjistila, že existuje nepřímá souvislost mezi konzumací zeleného čaje a periodontálním onemocněním. To znamená, že ti, kteří pijí více zeleného čaje, mají nižší pravděpodobnost vzniku onemocnění dásní.

6. Ořechy

Ořechy, jako třeba mandle, mají nízký obsah cukru, vysoký obsah vlákniny a minerálů, jako je vápník, které pomáhají podporovat zdravé zuby a dásně.

Dále jde i o omega 3 mastné kyseliny. Ořechy jako makadamové ořechy, pistácie, nebo i sezamová semínka. Omega-3 jsou nezbytné pro vyváženou stravu. Omega-3 jsou pro vás skvělé, protože jsou protizánětlivé, ale mají také inverzní vztah k onemocnění dásní. Tyto ořechy jsou také skvělým zdrojem živin.

7. Celá zrna

Celá zrna jsou jednou z potravin, které mohou podporovat zdraví dásní a snížit riziko onemocnění parodontu.

8. Losos nebo jiná tučná ryba

Tučné ryby, jako je losos, sleď a makrela, jsou skvělým zdrojem živin a mají vysoký obsah omega-3. Díky obsahu oleje mají protizánětlivé účinky na organismus a jsou skvělé pro imunitní systém.

Sponzorováno

9. Kuřecí maso

Kuřecí maso obsahuje CoQ10 a kolagen, které jsou oba vynikající v boji proti onemocnění dásní. Nevynechávejte ani kůži. Mnoho lidí odmítá jíst kůži z kuřecího, protože má vysoký obsah tuku, ale kuřecí kůže je plná kolagenu.

10. Houby shiitake

Houby shiitake obsahují lentinan, což je polysacharid, který se nachází pouze v tomto konkrétním druhu hub. Lentinan napadá škodlivé bakterie způsobující onemocnění dásní, zatímco ostatní bakterie nechává na pokoji. Houby shiitake jsou také silně protizánětlivé a ve studiích bylo pozorováno, že snižují četné zánětlivé markery.

11. Kakao

Kakao má také vysoký obsah katechinů bojujících proti nemocem, které pomáhají zastavit onemocnění dásní. Kakao je skvělé pro vaše zuby celkově, protože bojuje proti zubnímu kazu, plaku a zubnímu kazu. Sloučeniny v kakau jsou v boji proti zubnímu kazu účinnější než fluor. Kakao také obsahuje sloučeninu zvanou CBH, která zpevňuje vaši sklovinu.

Chcete-li jíst kakao, které je pro vás skutečně dobré a není nabité cukrem (jako v čokoládách), kupte si raw čokoládu, která obsahuje 75 procent nebo více kakaa. Dbejte také na nízký obsah cukru. Kakao a kakao se liší – a to zpracováním. Kakao, které nebylo vystaveno vysokým teplotám, je stále syrové a obsahuje více než 300 sloučenin, z nichž mnohé jsou prospěšné pro vaše zdraví. Takže hledejte raw kakao.

12. Potraviny obsahující probiotika

Patří mezi ně kefír, kysané zelí a kimchi. Probiotika podporují dobré bakterie ve vašich ústech a snižují zánět dásní a hromadění plaku. Předpokládá se také, že fermentované potraviny potlačují růst orálních patogenů.

Jedna studie zjistila, že ti, kteří pili fermentované mléčné výrobky, těžili z ochranných účinků proti onemocnění dásní – i když nebylo jasné, zda to bylo kvůli zvýšení vápníku nebo probiotik (nebo obojího!).

Proč si vůbec dělat starosti se zdravými dásněmi?

Onemocnění dásní je běžné a nepříjemné, ale podle rostoucího množství důkazů by také mohlo hrát roli v překvapivé řadě zdánlivě nesouvisejících zdravotních problémů.

Přestože jsou dásně prostorově blízko mozku, člověk by normálně nespojoval zubní potíže s neurologickými stavy.

Ale pozor. Některé studie však našly souvislost mezi onemocněním parodontu, ztrátou zubů a kognitivními funkcemi. Jedna studie zkoumající kognitivní výkon sledovala 597 mužů po dobu až 32 let. Autoři uzavírají: Riziko kognitivního úbytku u starších mužů se zvyšuje se ztrátou více zubů. Parodontální onemocnění a kazy, hlavní důvody ztráty zubů, také souvisí s úbytkem kognitivních funkcí.

Jiné experimenty přinesly důkazy, že jeden typ bakterií běžně se vyskytujících v případech parodontitidy – Porphyromonas gingivalis – lze nalézt v mozcích jedinců s Alzheimerovou chorobou.

A jde i o zdraví srdce. Ačkoli ne každý s onemocněním srdce má onemocnění dásní a ne každý s onemocněním dásní má onemocnění srdce, zdá se, že existuje korelace.

Je samozřejmé, že jedinci, kteří kouří nebo pijí velké množství alkoholu, mají vyšší pravděpodobnost orálních i kardiovaskulárních problémů, ale zdá se, že ve vztahu je více než jen rizikové faktory stravy.

O tom, zda je onemocnění dásní nezávislým rizikovým faktorem pro srdeční onemocnění, se stále diskutuje. Je možné, že zánět v dásních spustí kaskádu, která nakonec vyvolá zánět v kardiovaskulárním systému. Takže pozor na to, špatné dásně mohou mít silně negativní vliv na vaše zdraví (mozku, srdce a dalších orgánů). Více si přečtěte v tomto našem článku.

Sponzorováno

A co jíte pro zdravé dásně vy? Budeme moc rádi za komentáře pod článkem.

Dále si o dásních přečtěte

Studie a zdroje

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva