Sponzorováno

10 potravin proti chřipce 4.79/5 (14)

Jak se přirozeně bránit proti nachlazení a chřipce? Mýt si ruce a jíst vitamin C. A co naopak nedělat? Každodenní konzumace tučných či sladkých jídel, kouření, alkohol a velké množství kofeinu oslabují náš organismus. Vsaďte spíše na níže vybrané potraviny. Ty vám v boji proti chřipce pomohou.

1. Slepičí polévka, vývar

Na tento přírodní penicilin věřili už naše prababičky. Léčivé vlastnosti slepičí polévky však nejsou jen pověrou.

Pomůže odblokovat ucpaný nos a krk, je mírný na žaludek, ale dodá hodně energie. Léčivé vlastnosti kuřecího vývaru zesílí přidáním zeleniny (zvláště pokud přidáme i cibuli s česnekem).

Ať už dáváte přednost kuřecímu, hovězímu nebo zeleninovému, vývar je jednou z nejlepších věcí, které můžete jíst, když máte chřipku. Můžete to jíst, jakmile začnou vaše příznaky, a jezte ho, dokud se úplně nezotavíte. Vývar pomáhá předcházet dehydrataci a teplé jídlo může pomoci uklidnit bolest v krku.

2. Čaj – ideálně kvalitní a bylinkový

Když vás trápí chřipka, je třeba přijímat hodně tekutin. Slazené nápoje s bublinkami a kávu je lepší nahradit vodou nebo nepřislazovaný ovocnými džusy. Ještě lepší jsou ale teplé nápoje. V boji proti nachlazení se výborně osvědčil čaj z heřmánku či máty, ale ani horká voda (či ovocný čaj) s citronem vám rozhodně neublíží.

3. Citrusové plody

Jsou důležité, protože obsahují hodně přírodního vitamínu C. Nejlépe je začít hned ráno a dát si sklenici pomerančové šťávy k snídani a oběd doplnit například mandarinkou. Zvýšený příjem vitamínu C je zvlášť důležitý pro kuřáky, protože kouření oslabuje imunitu, ale i zvyšuje potřebu tohoto vitamínu.

Citrusové plody nejsou jediným přírodním zdrojem vitaminu C. Tento základní „protichřipkový“ vitamín se nachází i v bramborách, zelené paprice, jahodách, kiwi či ananasu.

4. Pikantní kořeněná jídla

Na ucpaný nos a bolavé dutiny pomáhá česnek, křen, chilli papričky, wasabi a pálivé omáčky.

Stačí je přidávat do jídla více než obvykle a výsledek se brzy ukáže. Jen pozor, pokud již chřipku máte a bolí vás žaludek, měli byste si naopak na pikantní jídla dát pozor.

5. Česnek

Za typickou chutí česneku je látka allicin, která prokazatelně uvolňuje zahlenění krku. A topinku s česnekem zvládne připravit asi každý z nás.

6. Zázvor

Mnoho lidí věří, že výborným spojencem v boji proti kašli a teplotě je zázvor. Je možné ho jíst čerstvý, nastrouhaný v jídle. Starý recept doporučuje při nachlazení připravit z něj čaj: Do šálku dejte 2 PL čerstvě nastrouhaného kořene zázvoru a zalijte horkou vodou. Nechte odstát 5 až 10 minut a podle chuti oslaďte medem. Vypijte i se zázvorem.

Sponzorováno

7. Jogurt – kvalitní

Jogurt se živými kulturami může nejen pomoci zmírnit bolest v krku, ale také může posílit váš imunitní systém (podle studie). Kvalitní jogurt také obsahuje bílkoviny.

Můžete jíst jogurt, když vás bolí v krku, ale nezapomeňte si v obchodě vybrat jogurt bez přidaných cukrů. Vsaďte zde na kvalitu a dobré složení!

8. Listová zelenina

Špenát, kapusta a další listová zelenina mohou také pomoci posílit váš imunitní systém, když máte chřipku. Obsahují jak vitamín C, tak vitamín E, další živinu posilující imunitu.

Zvažte kombinaci listové zeleniny s ovocem ve smoothie, nebo je konzumujte syrové s pokapáním citronu a olivového oleje. Nejlepší je jíst tyto potraviny posilující imunitu po celou dobu nemoci.

9. Brokolice

Brokolice je živina, která může také prospět vašemu tělu, když máte chřipku. už malý kousek brokolice poskytne vitamíny C a E posilující imunitu spolu s vápníkem a vlákninou.

Zvažte konzumaci brokolice, když se vaše chuť k jídlu vrátí ke středu nebo konci chřipky. Můžete také jíst brokolicovou polévku; nezapomeňte zkontrolovat obsah sodíku.

10. Ovesné vločky

Když jste nemocní, horká miska ovesných vloček může být uklidňující a výživná. Ovesné vločky, stejně jako ostatní celozrnné produkty, jsou také přirozeným zdrojem vitaminu E posilujícího imunitu. Obsahují také polyfenolové antioxidanty a beta-glukanovou vlákninu posilující imunitu.

Co naopak při chřipce určitě nedělat

Každodenní konzumace tučných či sladkých jídel, časté kouření i pití alkoholu a velké množství kofeinu. To vše oslabuje organismus a zvyšuje riziko, že se člověk nakazí.

Imunitní systém udržují v dobré kondici celozrnné výrobky, ovoce, zelenina a proteiny s nízkým obsahem tuku. V boji proti chřipce a nachlazení tedy určitě pomáhají nejen uvedené jídla, ale i rozumné stravovací návyky.

Sponzorováno

A jak proti chřipce bojujete vy? Napište nám do komentářů. Budeme rádi.

A dále si o chřipce přečtěte

Zdroje článku a studie

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva