Sponzorováno

Klinicky izolovaný syndrom – co je to – příznaky, příčiny a léčba 4.8/5 (10)

Klinicky izolovaný syndrom je epizoda neurologických symptomů, která trvá nejméně 24 hodin a nemůže být spojena s horečkou, infekcí nebo jiným onemocněním.

Klinicky izolovaný syndrom znamená demyelinizaci ve vašem centrálním nervovém systému (CNS). To znamená, že jste ztratili nějaký myelin, povlak, který chrání nervové buňky.

Klinicky izolovaný syndrom svým názvem naznačuje, že jste měli ojedinělý incident. Neznamená to, že byste měli očekávat více problémů, nebo že se u vás dokonce nutně rozvine roztroušená skleróza. Klinicky izolovaný syndrom je však někdy první klinickou epizodou roztroušené sklerózy a je také často kategorizován jako typ roztroušené sklerózy.

Pokračujte ve čtení tohoto článku, abyste se dozvěděli více o spojení mezi klinicky izolovaným syndromem a roztroušenou sklerózou, o tom, jak se rozlišují a jaké by měly být vaše další kroky.

Jak se klinicky izolovaný syndrom liší od roztroušené sklerózy?

Velký rozdíl mezi klinicky izolovaným syndromem a roztroušenou sklerózou je v tom, že klinicky izolovaný syndrom je jen jedna epizoda problému (proběhne právě jednou), zatímco roztroušené skleróza znamená více epizod nebo vzplanutí problému.

U klinicky izolovaného syndromu nevíte, jestli ještě někdy nastane. Naopak roztroušená skleróza je celoživotní nemoc bez možnosti léčby, i když se dá v dnešní době mnoho symptomů nemoci zvládnout.

Některé stavy a příznaky spojené s klinicky izolovaným syndromem jsou:

  • Optická neuritida. To je akutní zánětlivé onemocnění zrakového nervu. V tomto stavu je váš zrakový nerv poškozen. To může způsobit špatné vidění, slepá místa a dvojité vidění. Můžete také pocítit bolest očí.
  • Transverzální myelitida. Tento stav znamená poškození míchy. Příznaky mohou zahrnovat svalovou slabost, necitlivost a brnění nebo problémy s močovým měchýřem a střevem.
  • Lhermitteovo znamení. Tento pocit, známý také jako fenomén holičského křesla, je způsoben lézí v horní části míchy. Pocit elektrického šoku jde ze zadní části krku do páteře. Může nastat, když ohnete krk dolů.

Klinicky izolovaný syndrom může způsobit potíže s:

  • rovnováhou a koordinací
  • závratě a chvění
  • svalová ztuhlost neboli spasticita
  • sexuální funkce
  • chůzí

Klinicky izolovaný syndrom i roztroušená skleróza zahrnují poškození myelinové pochvy. Zánět způsobuje tvorbu lézí, které přerušují signály mezi vaším mozkem a zbytkem těla.

Příznaky hodně závisí na umístění lézí. Mohou se pohybovat od sotva detekovatelných po hodně závažné. Je těžké rozlišit klinicky izolovaný syndrom od roztroušené sklerózy pouze na základě symptomů.

Rozdíl mezi těmito dvěma problémy lze zjistit pomocí MRI (magnetická rezonance). Pokud existují důkazy pouze o jedné epizodě, pravděpodobně máte klinicky izolovaný syndrom. Pokud obrázky z vyšetření ukazují více lézí a existují i důkazy o dalších epizodách oddělených prostorem a časem, můžete mít spíše roztroušenou sklerózu.

Co způsobuje klinicky izolovaný syndrom a kdo je vystaven jeho vyššímu riziku?

Klinicky izolovaný syndrom je důsledkem zánětu a poškození myelinu. K tomu může dojít kdekoli v CNS.

Není přesně jasné, proč se to děje. Mezi identifikované rizikové faktory patří:

  • Věk / Stáří. Ačkoli se u vás může klinicky izolovaný syndrom vyvinout v jakémkoli věku, 70 procent lidí s diagnostikovanou diagnózou jsou dospělí ve věku od 20 do 40 let.
  • Pohlaví. Klinicky izolovaný syndrom je dvakrát až třikrát častější u žen než u mužů. Obecně je roztroušené skleróza také častější u žen než u mužů.
  • Epizoda klinicky izolovaného syndromu ve vaší minulosti vás vystavuje zvýšenému riziku rozvoje roztroušené sklerózy v budoucnosti.

Jak je diagnostikován klinicky izolovaný syndrom

Pokud máte nějaké příznaky klinicky izolovaného syndromu, váš lékař vám pravděpodobně doporučí návštěvu neurologa.

Kompletní anamnéza a diskuse o vašich příznacích je prvním krokem diagnózy. Poté budete potřebovat neurologické vyšetření, které může zahrnovat kontrolu:

  • rovnováhy a koordinace
  • pohybů očí a základní zkouška vašeho vidění
  • reflexů

Některé diagnostické testy, které pomohou lékaři najít příčinu vašich příznaků, jsou tyto:

Krevní testy

Neexistuje žádný krevní test, který by mohl potvrdit nebo vyloučit klinicky izolovaný syndrom nebo roztroušenou sklerózu. Krevní testy však hrají důležitou roli při vyloučení dalších stavů, které mají podobné příznaky.

MRI

MRI vašeho mozku, krku a páteře je účinný způsob detekce lézí způsobených demyelinizací. Barvivo vstříknuté do žíly může zvýraznit oblasti aktivního zánětu. Kontrastní barvivo pomáhá určit, zda se jedná o vaši první epizodu, nebo zda jste měli další.

Pokud máte jeden symptom klinicky izolovaného syndromu způsobený jednou lézí, nazývá se to monofokální epizoda. Pokud máte několik příznaků způsobených více lézemi, měli jste multifokální epizodu.

Sponzorováno

Lumbální punkce (páteřní kohoutek)

Po lumbální punkci vám lékař provede analýzu mozkomíšního moku a vyhledá proteinové markery. Pokud máte více než normální množství, může to znamenat zvýšené riziko roztroušené sklerózy.

Evokované potenciály

Evokované potenciály měří, jak váš mozek reaguje na zrak, zvuk nebo dotek. Podle studie z roku 201330 procent lidí s klinicky izolovaným syndromem abnormální výsledky vizuálně evokovaných potenciálů.

Zdravotní problémy a nemoci, které je třeba vyloučit

Před stanovením diagnózy klinicky izolovaného syndromu musí být vyloučeny všechny ostatní možné diagnózy.

Například:

  • různá autoimunitní onemocnění
  • genetické choroby
  • infekce
  • zánětlivé poruchy
  • metabolické poruchy
  • novotvary, což jsou abnormální výrůstky tkáně
  • cévní onemocnění

Jak často klinicky izolovaný syndrom postupuje do roztroušené sklerózy?

Klinicky izolovaný syndrom nemusí nutně postupovat do roztroušené sklerózy. Může navždy zůstat pouze izolovanou událostí.

Podle odborníků na roztroušenou sklerózu, pokud vaše MRI detekovala mozkové léze podobné roztroušené sklerózy, existuje 60 až 80 procentní šance, že během několika let budete mít další vzplanutí a diagnózu roztroušené sklerózy. Pokud MRI nenalezla mozkové léze podobné MS, je šance na rozvoj roztroušené sklerózy během několika let asi 20 procent.

Podle zprávy z roku 2018 o přirozeném průběhu klinicky izolovaného syndromu:

  • 48,1 procent lidí s klinicky izolovaným syndromem přešlo na relaps-remitující roztroušenou sklerózu do 10 let od jejich počáteční epizody
  • 44,7 procent lidí přešlo na relaps-remitující roztroušenou sklerózu do 20 let
  • 14,9 lidí přešlo na sekundární progresivní roztroušenou sklerózu (SPMS) do 10 let od jejich počáteční epizody
  • 38,8 procent lidí přešlo na SPMS do 20 let

Pro roztroušenou sklerózu je charakteristické opakované vzplanutí aktivity nemoci.

Pokud máte druhou epizodu, váš lékař pravděpodobně bude chtít další MRI. Důkaz více lézí oddělených časem a prostorem směřuje patrně k diagnóze roztroušené sklerózy.

Jak se léčí klinicky izolovaný syndrom?

Mírný případ klinicky izolovaného syndromu se může vyřešit sám během několika týdnů. Může se to vyřešit, než se dostanete k diagnóze.

U závažných příznaků, jako je optická neuritida, vám lékař může předepsat léčbu vysokými dávkami steroidů. Tyto steroidy se podávají infuzí, ale v některých případech mohou být užívány orálně. Steroidy vám mohou pomoci rychleji se zotavit ze symptomů, ale neovlivní váš celkový výhled.

K léčbě roztroušené sklerózy se používá řada léků modifikujících onemocnění. Jsou navrženy tak, aby snižovaly frekvenci a závažnost vzplanutí. U lidí s klinicky izolovaným syndromem mohou být tyto léky použity v naději, že oddálí nástup roztroušené sklerózy.

Obecně jsou schváleny (jak kde ve světě) na klinicky izolovaný syndrom následující léky:

  • dimethyl fumarát (Tecfidera)
  • diroximel fumarát (početnost)
  • fingolimod (Gilenya)
  • glatiramer acetát (Copaxone, Glatopa)
  • interferon beta-1a (Avonex, Rebif)
  • interferon beta-1b (Betaseron, Extavia)
  • monomethylfumarát (Bafiertam)
  • natalizumab (Tysabri)
  • ocrelizumab (Ocrevus)
  • ofatumumab (Kesimpta)
  • ozanimod (Zeposia)
  • peginterferon beta-1a (Plegridy)
  • siponimod (Mayzent)
  • teriflunomid (Aubagio)

Zeptejte se svého neurologa na potenciální přínosy a rizika každého z nich, než se rozhodnete užívat jeden z těchto silných léků.

Jaký je výhled?

U klinicky izolovaného syndromu neexistuje způsob, jak s jistotou vědět, jestli se nakonec vyvine v roztroušenou sklerózu. Možná už nikdy nebudete mít další epizodu. Pokud se však zdá, že máte vysoké riziko vzniku roztroušené sklerózy, musíte hodně tuto variantu zvažovat.

Dalším krokem je konzultace s neurologem, který má zkušenosti s léčbou klinicky izolovaného syndromu a RS. Před rozhodnutím o léčbě by bylo rozumné požádat o druhý názor.

Ať už se rozhodnete užívat léky na roztroušenou sklerózu nebo ne, nezapomeňte to oznámit svému lékaři při prvním náznaku další epizody.

Roztroušené skleróza ovlivňuje každého jinak. Je nemožné předpovědět dlouhodobý výhled u jedné konkrétní osoby.

Sponzorováno

Studie ukázaly, že včasná léčba klinicky izolovaného syndromu léky modifikujícími nemoci může oddálit druhou epizodu.

Studie a zdroj článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva