Sponzorováno

Esenciální olej Tonka (Dipteryx odorata) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.78/5 (9)

Tonka fazole

Tonka fazole

Popis esenciálního oleje tonka

Tonka, nebo také Silovoň obecný, má botanický název Dipteryx odorata, patří do čeledi Fabaceae (bobovité). Tonkové fazole pochází ze semen stromu, který je známý také jako Cumaru, jeho původní domovina se nachází v Africe. Pěstuje se v Brazílii, Guyaně a Venezuele. Dorůstá do výšky 20-25 m a kvete od května do června, má červené květy, z kterých pak dozrávají žluté plody, obsahující hnědé boby.

Ze stromu se získává vysoce ceněné a kvalitní dřevo, ale také plody, které mají dalekosáhlé využití v různých odvětvích od parfemářství až po tabákový průmysl. Fazole tonky obsahují až 46% esenciálního oleje. K jeo výrobě se používá alkoholová extrakce, a proto bývá k dispozici ve formě absolue. Není tedy 100% čistý. Absolut může být naředěný v alkoholu či jojobovém oleji.

Tonka se v parfumerii a kosmetice používá velmi často jako fixátor, protože na sebe dobře váže základní vůně, obzvláště citrusy, další ovoce anebo květiny. Nahrazuje velmi často vanilku, protože je levnější. Tonka je jedním z nejlepších esenciálních olejů pro kosmetické použití, přidává se do pleťových vod, mýdel, ale také produktů pro provonění domácnosti, např. svíček, protože působí jako přírodní insekticid a odhání můry a jiné nezvané hmyzí hosty. Bývá součástí vykuřovadel.

Tonka se používá v aromaterapii hlavně při pocitech strachu, neúplnosti, emoční stagnaci.

Zvyšuje mužské libido, vyrovnává hormonální hladinu u žen a reguluje příznaky PMS. Používá se hlavně pro léčebné masáže, do aromalampy vhodná není. V lidové medicíně je tonka do dnešního dne používaná tradičními americkými obyvateli jako antiseptikum, třeba při bolesti uší, na pohmožděniny, při revmatismu. Deriváty kumarinu, který se nachází v esenciálním
oleji, se používají jako antikoagulanty.

Sponzorováno

Botanický název: Dipteryx odorata
Čeleď: Fabaceae (bobovité)
Destilovaná část rostliny: Boby.
Země původu: Brazílie, Guyana a Venezuela.
Způsob získání esenciálního oleje: Extrakce alkoholy.

Obsah účinných látek

Kumariny (93%), 3,4 dihydrokumarin 3%, stopové zastoupení jiných látek.

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje tonka

  • Regulátor PMS,
  • nervové tonikum,
  • antiseptikum.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Žlutá až jantarová forma absolue.
Aroma: Tonka má teplou, velmi bohatou, karamelovou, pudrovou, vanilce podobnou vůni.

Účinky esenciálního oleje tonka

Je vhodný při:

  • mentálním vypětí
  • emoční stagnaci
  • frigiditě
  • snížení mužského libida
  • do parfémů
  • do domácí kosmetiky

Kontraindikace

Jedná se o absoult a nelze zaručit 100% čistotu, nesmí se používat vnitřně. Všeobecně je tonka dobře snášená, nicméně je díky přítomnosti kumarinu mírně fototoxická a neměla by se používat na kůži, když ji chceme vystavovat přímému slunci.

U citlivých jedinců je potřeba provést test snášenlivosti, vždy se musí míchat do nosného oleje a uchovávat mimo dosah dětí. Omezení se týká také těhotných a kojících žen, neměly by tonku používat bez konzultace s aromaterapeutem. Pozor by si měli dát také lidé nad 60 let a epileptici.

Sponzorováno

Pokud chcete používat tonku, je nejlepší si ji přimíchat do DIY kosmetiky, kde splní jak krášlící, tak terapeutický účel. Kumariny v ní obsažené působí jako antikoagulanty.

A dále si přečtěte o esenciálních olejích

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva