Sponzorováno

Stručně k prožitkům blízké smrti ve světle neurovědy 4.8/5 (5)

  • Prožitky blízké smrti jsou subjektivní zážitky, které někteří lidé popisují jako součást zážitku smrti. Tyto zážitky mohou zahrnovat například pocit opuštění těla, setkání s duchovními bytostmi nebo zážitky, jako je projíždění tunelem.
  • Konkrétní prožitky blízké smrti se mohou lišit v závislosti na jednotlivých lidech a jejich životních zkušenostech. Někteří lidé mohou popisovat pocit ticha a klidu, zatímco jiní mohou zaznamenat pocit zdrcujícího strachu nebo chaotického bloudění.
  • Existuje mnoho teorií, které se snaží vysvětlit prožitky blízké smrti. Někteří vědci se domnívají, že mohou být způsobeny změnami v mozku, zatímco jiní věří, že jsou spojeny s duchovním nebo nadpřirozeným zážitkem.
  • Je důležité si uvědomit, že prožitky blízké smrti jsou subjektivní a nemohou být vědecky ověřeny. Někteří lidé však tvrdí, že tyto zážitky jim pomohly změnit svůj pohled na život a smrt a posílit jejich duchovní víru.

Stručně k prožitkům blízké smrti ve světle neurovědyOpuštění těla, cestování světelným tunelem, pocit tepla a bezpečí, přítomnost čehosi kosmického, klid – tak by se daly shrnout zážitky, kteří někteří lidé popisují při návratu ze stavu klinické smrti.

Prožitky blízké smrti nepřestávají fascinovat laickou i odbornou veřejnost. Zatímco běžní lidé vidí, nebo by rádi viděli v těchto událostech jakýsi důkaz posmrtného života jejich vědomí, vědci se snaží odhalit přesné mechanismy, které se na nich podílí, a díky kterým jsou si tyto prožitky tolik podobné u lidí napříč kulturami i společenskými vrstvami.

V první řadě je třeba říct, že ne vždy jde o zkušenosti pozitivní, a počet negativních zážitků bude ve skutečnosti vyšší, než je udáváno, neboť lidé – především v nábožensky orientovaném prostředí – se je obávají sdílet ze strachu před opovržením ostatních („šel jsi do pekla, protože si špatný člověk“).

Kromě podobných zážitků (opuštění těla, cestování za světlem, pocit božské přítomnosti a podobně) jsou tyto zkušenosti také popisovány jako nesmírně živé, živější než vzpomínky na jiné události, a to i po čase, jak prokázala i studie z roku 2017. U mnoha lidí pak dochází k tomu, že se díky této zkušenosti změní, mnohdy se obrací na duchovno a přehodnotí své dosavadní životy.

Sponzorováno

V první řadě je třeba říct, že tyto prožitky se nevyskytují jen u pacientů, kteří prodělali klinickou smrt, ale někdy i u lidí prožívajících extrémně stresující, často život ohrožující situaci. Stejně tak je lze vyvolat různými psychoaktivními látkami, přičemž asi nejznámější je LSD, psilocybin, dimethyltryptamin (DMT) či pak 5-MeO-DMT.

Pacienti, jejichž EEG z oblasti spánkových laloků vykazuje abnormální vzorce často popisují hluboké emocionální prožitky a pocit jakéhosi předurčení, osudu, který mají naplnit. Při stimulaci zmíněné oblasti u nich běžně může docházet k „probíhání života před očima“, zábleskům dávné paměti a především pocitu, že se nachází v přítomnosti nějaké mystické bytosti.

Pocity opuštění vlastního těla, tzv. mimotělní zážitky, se též mohou vyskytovat u lidí, kteří ve skutečném ohrožení života nejsou, a lze je dokonce vyvolat cílenou stimulací či drogami.

Z pohledu vědy jsou klasifikovány jako halucinace, a úzce souvisí s oblastmi zadní části pravého spánkového a temenního laloku.

Dnes již existuje dostatek důkazu pro tvrzení, že jde o selhání mechanismu kombinujícím vstupy z různých smyslů, které našemu mozku poskytuje informaci o pozici těla v prostoru.

Zjednodušeně řečeno, mozek si chybně myslí, že se tělo nachází jinde, a vytvoří tomu odpovídající projekci. Jde tedy o autoskopii, což je iluze vidění sebe sama.

Máte s tímto nějakou zkušenost? Napište nám určitě do komentářů. Budeme rádi.

A dále si přečtěte

VIDEO: Kateřina Andělová – „Měla jsem zážitek blízké smrti.“

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva