Sponzorováno

Esenciální olej Mandarinka (Citrus reticulata) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.78/5 (9)

Esenciální olej Mandarinka (Citrus reticulata) - účinky, vlastnosti, kontraindikace

Popis mandarinkového esenciálního oleje

Mandarinka a tangarinka, obě mají latinský název Citrus reticulata, ale mají trošku jiné vlastnosti a liší se od sebe i strukturou. Navíc dozrávají v jiné části roku a mají trošku jiné účinky a chemické složení. Tangerinka je však tmavší a má hrubší, hrbolovitou kůru, takže se obtížněji loupe. Mandarinka pochází z jihovýchodní Číny. Patří do čeledi Rutacae (routovité). Mandarinkovník roste do výšky 5 m, kvete v květnu až červnu. Je to stálezelený, trnitý strom. Má špičaté, vroubkované listy a bílé květy. Éterický olej se získává buď lisováním za studena anebo parní destilací. Může pocházet jak ze zralých, tak nezralých plodů.

Komerčně se mandarinka pěstuje v americké Alabamě, Floridě nebo Missisipi, ale také v Texasu a Kalifornii, v Gruzii, Indii.

V kosmetice je mandarinkový éterický olej ceněný hlavně pro svoje antiseptické, antibakteriální, antivirové a anti-agingové schopnosti. Pomáhá prokrvovat kůži, omlazuje ji, napomáhá lepší obnově kožních buněk a eliminuje viditelnost jizev. Přidává se do výrobků pro péči o problematickou pleť a mastnou pleť, protože velmi dobře hojí akné a předchází jeho dalšímu vzniku. Reguluje produkci mazu, zesvětluje kožní skvrny, působí proti plísním, zlepšuje elasticitu pleti. Éterický olej mandarinka je výborný proti striím.

Dále se používá do mýdel, deodorantů, v parfemářství do kolínských vod, toaletních vod a parfémů. V aromapsychologii má místo jako uklidňující prostředek. Podporuje pocity štěstí a pohody. Nastoluje klidný spánek, mírní stresové vypětí. Usnadňuje dětem pobyt ve škole. Působí také jako protikřečový prostředek a mírné analgetikum. Má velmi dobrý účinek na trávicí systém. Používá se pro zmírnění plynatosti a trávicích nevolností. Dá se efektivně využít při střevních infekcích a kolikách. Působí potopudně a močopudně. Podporuje činnost krevního oběhu. Esenciální olej mandarinku lze efektivně využít při zánětech močového měchýře u dětí.

Botanický název: Citrus reticulata
Čeleď: Routovité (Rutaceae)
Destilovaná část rostliny: Kůra
Země původu: Čína, Středomoří
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace nebo lisování za studena

Sponzorováno

Obsah účinných látek v mandarinkovém éterickém oleji

Monoterpeny: limonen (65-94%), gamma-terpinen (17-18%), alfa-pinen (2%), beta-pinen (1-2%).

Hlavní vlastnosti mandarinkového éterického oleje

  • Působí proti celulitidě,
  • super jako stimulant lymfy, prokrvuje,
  • je potopudný a močopudný,
  • podporuje dobrou činnost jater a ledvin,
  • působí jako tonikum trávicího a nervového systému,
  • pomáhá nastolit dobrý spánek,
  • zlepšuje zajizvení.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná tekutina, má oranžovou nebo zelenou barvu, podle toho, v jakém stupni zralosti plodu byl lisován nebo destilován éterický olej
Aroma: Vůně esence je sladká, citrusová, ovocná

Účinky mandarinkového éterického oleje

Mandarinkový olej je vhodný při:

  • nepohodlí nervového systému
  • celulitidě a striích
  • poruchách spánku
  • pro lepší zajizvení
  • pro podporu oběhového systému

Kontraindikace

Vhodný pro těhotné ženy od ukončeného třetího měsíce těhotenství a děti od tří let věku. U kojení nevadí. Ve výjimečných případech lze použít i u batolat od ukončeného prvního roku života.

Neužívejte olej vnitřně, míchejte ho vždy do nosného oleje, a pokud máte sklony k alergiím, před použitím proveďte test snášenlivosti. Je fototoxický, pokud je lisovaný za studena, destilovaný fotosensitivní není, fotosensitivní není také, je-li zbaven furokumarinů.

Při difuzování nakapejte do aromalampy nebo difuzéru 3-5 kapek podle velikosti místnosti. U dospělých nepřekračujte dobu difuzování v časovém horizontu více než 2x 30 minut denně, u dětí 2x 15 minut denně.

Sponzorováno

Máte s mandarinkovým esenciálním olejem nějaké zkušenosti? Budeme rádi, pokud nám napíšete do komentářů.

A co si dále přečíst o esenciálních olejích?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva