Sponzorováno

Esenciální olej Máta rolní / Máta divoká (Mentha arvensis) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.8/5 (5)

Máta rolní (Mentha arvensis)

Máta rolní (Mentha arvensis)

Popis esenciálního oleje z máty divoké

Máta rolní (Mentha arvensis), je vytrvalá bylina, patří do čeledi Lamiaceae (hluchavkovité). Pochází z Asie, dnes se pěstuje všude v Evropě, včetně Ruska i v Orientu. Nejlépe se jí daří ve vlhkých terénech a příkopech. Roste do výšky 50-60 cm. Její kořeny mohou sahat až 40 cm pod zem, kvete růžovými květy. Esenciální olej se získává parní destilací. Na 2,5 l esence je potřeba okolo 100 kg rostlinného materiálu.

Máta rolní působí jako analgetikum při bolestech hlavy a snižuje horečku, je potopudná a močopudná. Je výborná při hypertenzi, je antiseptická, uklidňuje zvracení a lze ji aplikovat při dně a ischiasu, ale také žlučníkových kolikách, zácpě.

Stimuluje trávení a čistí respirační systém, zlepšuje činnost žlučníku a zabraňuje projevům plynatosti. Lze ji použít také při střevních infekcích a v případech jako gastroenteritida nebo otrava jídlem. Aromapsychologie ji používá se proti depresím a úzkostným stavům. Uklidňuje nadměrné emoce. Mírní projevy šoku. V kosmetice se přidává do péče o problematickou pokožku, léčí kožní infekce, odstraňuje černé tečky. Je také součástí výrobků ústní hygieny.

Botanický název: Mentha arvensis
Čeleď: Lamiaceae (hluchavkovité)
Destilovaná část rostliny: Listy
Země původu: Asie, Evropa
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace

Obsah účinných látek v esenciálním oleji z máty divoké

Monoterpenoly: mentol (40-80%), monoterpeny: menton (15-30%).

Sponzorováno

Hlavní vlastnosti éterického oleje z máty divoké

  • Tonikum trávicího systému a jater,
  • hypertenzní,
  • vasokonstrikční,
  • analgetický,
  • anestetický účinek,
  • proti migrénám,
  • antiinfekční působení,
  • snižuje překrvení sliznice.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná, téměř bezbarvá až světle žlutá kapalina.
Aroma: Má aromatickou, svěží vůni.

Účinky éterického oleje z máty divoké

Je vhodný při:

  • nepohodlí zažívacího traktu
  • infekcích
  • proti migrénám

Kontraindikace

Může vyvolat alergické reakce, je-li podávána ve velkém množství. Nesmí se používat v těhotenství, je abortivní, a také u dětí do sedmi let věku.

Vždy se musí ředit do nosného oleje. Tento éterický olej obsahuje vysoké procento mentolu, který velmi dráždí pokožku a sliznice včetně té oční. Ani jedna z mát se nesmí používat do koupele. Neměla by se používat ve velkém množství do difuzéru a aromalampy, upřednostňuje se dermální aplikace.

Nesmí se užívat vnitřně. Není vhodná pro dlouhodobé používání. Může způsobit zástavu dechu u dětí, není vhodná pro epileptiky a astmatiky. Při difuzování dodržujte maximální dávkování 1-2 kapky do aromalampy nebo difuzéru, difuzujte maximálně 30 minut 2x denně, u dětí 15 minut 2x denně jednu kapku. Lze kombinovat s jemnějšími oleji (citrusy).

Sponzorováno

Používáte tento olej? Budeme rádi za vaše zkušnosti.

Co si dále přečíst na toto téma?

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva