Sponzorováno

Esenciální oleje Ravensara versus Ravintsara – jaký je mezi nimi rozdíl? 4.67/5 (6)

Esenciální oleje Ravensara versus Ravintsara - jaký je mezi nimi rozdíl?Mnoho lidí si plete ravintsaru s ravensarou. Případně si myslí, že se jedná o synonymní název stejného esenciálního oleje. Některé weby i knihy člověku moc nepomohou, protože si je také pletou. Ravintsara a ravensara nejsou stejné ani omylem.

Ravensara (Ravensara aromatica) a Ravintsara (Cinnamonum camphora) jsou zcela odlišné éterické oleje, i když se některé jejich vlastnosti shodují. Velmi rozdílné je také doporučené ředění esenciálních olejů. Ravintsara je také známá jako Ho list (chemotyp cineol).

Jaký je mezi nimi rozdíl?

Oba esenciální oleje patří do čeledi Lauraceae (vavřínovité) a jsou doporučovány pro dýchací potíže, jako ochrana před viry, na podporu imunity a při bolesti svalů a pohybového aparátu.

Mají ale jiné chemické profily. Ravintsara (ct. cineol) má vysokou hladinu chemické sloučeniny 1,8-cineol (eukalyptol). Ravensara naopak této molekuly obsahuje pouze velmi málo.

Ravensara by měla být používána s opatrností, protože obsahuje chemickou složku známou jako methylchavikol (estragol), který je potenciálním karcinogenem. I když jej lze získat také z kůry, v aromaterapii se běžněji používá esenciální olej z listů, protože obsahuje mnohem nižší procento methylchavikolu. Olej z kůry Ravensary se nedoporučuje pro všeobecné terapeutické použití.

Sponzorováno

Na co je používat?

Esenciální olej Ravensara

Latinský název: Ravensara aromatica
Čeleď: Lauraceae (vavřínovité)
Vůně: Kafová, sladká, dřevitá, podobná eukalyptům
Použití: Artritida, deprese, plísňové infekce, imunita, bolesti svalů, dýchací potíže, revmatismus
Bezpečnost: Maximální dermální limit 1%, podle knihy Essential Oil Safety (2014) Tisserand & Young

Ravintsara / Ho list

Latinský název: Cinnamomum camphora (var. cineol nebo cineoliferum)
Čeleď: Lauraceae (vavřínovité)
Vůně: Zemitá, dřevitá, kafrová, podobná palisandru
Použití: Úzkost, artritida, deprese, plísňové infekce, imunita, nespavost, bolesti svalů, dýchací potíže, stres
Bezpečnost: Podle knihy Essential Oil Safety (2014) Tisserand & Young nejsou pro Ho Leaf (ct. Linalol) žádná zvláštní opatření. Ravintsara/Ho list ct. cineol by neměla být používána v blízkosti obličeje malých dětí a má doporučený maximální dermální limit 11%.

Souhrn

Uvědomte si, jaký esenciální olej používáte, v případě pochybností vždy používejte latinský název.

Abyste předešli nejasnostem, zvažte použití termínu Ho list místo Ravintsara, je to jednodušší způsob, jak odlišit tento esenciální olej od Ravensary.

Sponzorováno

Máte s těmito éterickými oleji nějaké zkušenosti? Budeme rádi za komentáře pod článkem.

Dále si přečtěte o esenciálních olejích

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva