Sponzorováno

Synovitida (zánět synoviální membrány) – co to je – příznaky, příčiny a léčba 4.85/5 (13)

  • Synovitida je zánět synoviální membrány, což je vrstva tkáně, která obklopuje kloubní kloub. Tato membrána produkuje synoviální tekutinu, která mazává kloub a zajišťuje plynulý pohyb kostí. Když je tato membrána zanícená, dochází k synovitidě, což může být bolestivý stav spojený s omezením pohybu kloubů.
  • Příčiny synovitidy mohou být obecně tyto: Revmatoidní artritida: Autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá vlastní klouby. Osteoartritida: Degenerativní onemocnění kloubů spojené s opotřebením chrupavky. Trauma neboli zranění kloubu: Úrazy mohou způsobit zánět synoviální membrány. Infekce: Bakteriální nebo virové infekce mohou způsobit zánět kloubů. Krystaly v kloubech: Některé typy artritidy spojené s ukládáním krystalů v kloubech mohou způsobit synovitidu. Chronická synovitida: Opakované epizody zánětu kloubů mohou vést k chronické synovitidě.
  • Příznaky synovitidy mohou zahrnovat bolest, otok, omezení pohybu kloubů a pocit tepla v postižené oblasti. Diagnóza může zahrnovat fyzikální vyšetření, obrazové testy (např. rentgen, MRI) a laboratorní testy.
  • Léčba synovitidy závisí na příčině a závažnosti onemocnění. Může zahrnovat léky na zmírnění bolesti a zánětu, fyzikální terapii, změny životního stylu a v některých případech chirurgické zákroky. Je důležité vyhledat lékařskou pomoc pro stanovení přesné diagnózy a plánu léčby.

Synovitida je zánět synoviální blány kloubu, která vystýlá vnitřek kloubu a produkuje kloubní maz (synovii)

Synovitida je zánět synoviální blány kloubu, která vystýlá vnitřek kloubu a produkuje kloubní maz (synovii)

Co je to synovitida?

Synovitida (nebo synoviální zánět) je, když se synovium kloubu zanítí.

Synovium, které se také někdy nazývá stratum synoviale nebo synoviální vrstva, je pojivová tkáň, která lemuje vnitřek kloubního pouzdra. Kloubní kapsle je struktura, která obklopuje klouby, jako je rameno, loket, zápěstí, ruka, koleno, noha a kotník. Skládá se z tvrdé vnější vrstvy a měkké vnitřní vrstvy (synovium). Uvnitř obou vrstev je obsažena synoviální tekutina, viskózní kapalina, která lubrikuje kloub, aby se snížilo tření na kloubní chrupavce během pohybu.

Synovie je tedy jemná kloubní výstelka produkující tekutinu, která kloub průběžně lubrikuje, čímž snižuje tření mezi kloubními plochami a některými šlachami.

Synovitida (zánět synoviální membrány) - ilustrace

Synovitida (zánět synoviální membrány) – ilustrace

 

Příčiny synovitidy

U aktivního a zdravého člověka je nejčastější příčinou synovitidy nadužívání kloubu, například u sportovců nebo lidí, jejichž práce vyžaduje opakované stresové pohyby, jako je zvedání něčeho těžkého nebo časté dřepy.

Synovitida je však také běžná u lidí, kteří mají nějakou formu zánětlivé artritidy. U těchto pacientů je nadměrný růst synovia součástí abnormální imunitní odpovědi, kdy tělo nesprávně identifikuje svou vlastní přirozenou chrupavku jako cizí látku, která musí být napadena.

Sponzorováno

Ztráta chrupavky nakonec poškodí povrch kloubu a vede k tuhosti a bolesti charakteristické pro všechny typy artritidy. (Osteoartritida, častější forma artritidy, nezahrnuje tento typ zánětlivé reakce.)

Příznaky synovitidy

Hlavním příznakem je artralgie, což je výraz z řečtiny pro bolesti kloubů. Bolest synovitidy je obvykle závažnější, než by se dalo očekávat na základě vzhledu kloubu. Jinými slovy, u synovitidy nemusí existovat žádné viditelné známky zranění nebo otoku, které způsobují bolest.

Artralgie představuje bolestivý stav, který je příčinou omezení pohybu. Vede ke ztrátě chrupavky kloubu, dochází k nárůstu kostní tkáně v okolí kloubu.

Příznaky jsou často krátkodobé a mohou se projevit v různých částech těla v různých dobách. Pokud je však synovitida způsobena nadužíváním kloubu, bolest obvykle zůstává na jednom místě.

Hlavním příznakem synovitidy je tedy bolest kloubů, doprovázená teplem, otoky a ztuhlostí, která je horší po ránu. Synovitida je běžná u revmatoidní artritidy, ale vyskytuje se také u psoriatické artritidy, lupusu a dny.

Diagnostika synovitidy

Revmatolog se bude snažit diagnostikovat příčinu bolesti pacienta tím, že nejprve určí, zda je uvnitř samotného kloubu, což znamená skutečnou synovitidu, nebo zda je spíše způsobena zánětem šlach, označovaným jako tendinitida (někdy hláskovaná tendonitida). Pro stanovení pevné diagnózy je často vyžadováno vyšetření zobrazovacími metodami, jako je MRI nebo muskuloskeletální ultrazvuk.

Muskuloskeletální (MSK) ultrazvuk slouží k zobrazení struktur muskuloskeletálního systému – svalů, šlach, kloubů, kostí, periferních nervů a cév.

Synovitida je zánět synoviálních membrán

Synovitida je zánět synoviálních membrán

 

Léčba synovitidy

Léčba závisí na příčině: Volně prodejné nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen, mohou pomoci snížit bolest a otok synovitidy způsobené zánětlivou artritidou nebo zraněným kloubem.

Léčba synovitidy obvykle spočívá v dodržování klidu a protizánětlivých lécích. Léky mohou zahrnovat perorální léky známé jako chorobu modifikující antirevmatická léčiva a v některých případech steroidní injekce.

U dny vám lékař doporučí léky ke snížení hladiny kyseliny močové.

Pacienti, kteří nereagují na tuto léčbu, mohou být posláni k ortopedickému chirurgovi, aby s ním diskutovali o synovektomii, což je postup, při kterém je odstraněna velká část synovia.

Sponzorováno

Máte se synovitidou nějaké zkušenosti? Budeme rádi za komentáře pod článkem.

Dále si přečtěte

Zdroje článku a studie na toto téma

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

2 Komentářů u článku “Synovitida (zánět synoviální membrány) – co to je – příznaky, příčiny a léčba”

  1. Jaroslava Mašátova napsal:

    Dobrý den,Děkuji za článek o synovitide,mám ji několik let v koleně a nevím co dělat ,byla jsem dvakrát na artroskopii zkusila jsem injekce itrium do kolene.Nic nepomáhá teď čekám na TEP koleně,ale až za rok.Do té doby to asi nevydržím.Ted me to bolí čím dál více a koleno mám hodně nateklé.Prosim poraďte mi sem se obrátit třeba na dřívější termín operace.Dekuji za rady Mašátova.

    • Zánět kloubu lze léčit Fokusovanou rázovou vlnou. Léčba rázovou vlnou je nejmodernější a nejrychlejší léčba bolestivých poruch pohybového aparátu. Jistě tuto léčbu někde v okolí vyhledáte i online. Pokud jde o totální endoprotézu kolene (TEP), tak musíte jít oficiální cestou a čekat, je mi líto.

Zanechat komentář ke článku

Zpráva