Sponzorováno

Synovitida kolene – příznaky, příčina a léčba (rehabilitace) 4.88/5 (8)

Synovitida je zánět synoviální blány kloubu, která vystýlá vnitřek kloubu a produkuje kloubní maz (synovii)

Synovitida je zánět synoviální blány kloubu, která vystýlá vnitřek kloubu a produkuje kloubní maz (synovii)

Synovitida kolene nastává, když se synoviální membrána, která lemuje a promazává kolenní kloub, zanítí. Synoviální membrána vystýlá vnitřek kloubu, produkuje synoviální tekutinu. Otok nebo ztuhlost kolenního kloubu se může vyvinout po dalším poranění nebo při artritidě nebo dně.

Ano. Synovitida může být způsobena jiným stavem, jako je revmatoidní artritida nebo dna, nebo se může vyvinout sama.

Všechny velké klouby v těle (například koleno, kyčle a rameno) jsou tzv. synoviální klouby. Tyto klouby jsou obklopeny synoviální membránou, která zapouzdřuje kloub a maže jej vylučováním synoviální tekutiny. Tato membrána se může zanítit a způsobit bolest a ztuhlost kloubu.

Synovitida je obvykle sekundární stav způsobený jiným onemocněním, jako je artritida. Může být také způsobena zraněním kolenního kloubu nebo rakovinou. Z tohoto důvodu je důležité důkladně vyšetřit podezřelé případy synovitidy.

Příznaky kolenní synovitidy

  • Mezi příznaky patří bolest a otok se ztuhlostí kolenního kloubu.
  • V oblasti bude zvýšená teplota kůže a i patrné zarudnutí.
  • Pokud se u pacienta objeví podezření na synovitidu kolene, může být odeslán k vyšetření, jako je MRI, a může být také odebrána tekutina z kolena a odeslána k testování.

Léčba synovitidy kolena

  • Léčba vždy v první řadě závisí na příčině synovitidy.
  • Pokud se jedná o zranění, pak by měl být použit princip odpočinku, ledování, komprese a elevace (RICE), který je obvykle účinný.
  • Pokud je příčina artritická, pak jsou protizánětlivé léky obvykle při léčbě úspěšné. Protizánětlivé léky po dobu šesti měsíců.
  • V případech způsobených vážnějšími stavy je léčba tohoto stavu primárním zájmem, ačkoli může být proveden artroskopický chirurgický zákrok k odstranění postižené synoviální tkáně.
  • Otok lze někdy snížit použitím elastických punčoch kolem kolena.

Dále se doporučuje bezpečné cvičení ke zvýšení síly bez zhoršení otoku. Pokud nechirurgická léčba selže, měl by být proveden artroskopický chirurgický zákrok k odstranění nemocné tkáně (synovektomie), aby se nemoc omezila nebo vyléčila.

Sponzorováno

Pigmentovaná vilonodulární synovitida (PVNS)

Tato forma synovitidy je závažnější stav, který vede k přerůstání synoviální membrány, což vede k benignímu nádoru. Pigmentovaná vilonodulární synovitida nejčastěji postihuje koleno a kyčelní klouby.

Mezi příznaky PVNS patří epizody bolesti a otoku, které přicházejí a odcházejí s rychlým otokem. Bolest se postupně zhoršuje, kolenní kloub se někdy i zablokuje. Pokud není léčena včas, může se pigmentovaná vilonodulární synovitida rozšířit do dalších tkání. Pokud existuje podezření, mělo by být nařízeno vyšetření magnetickou rezonancí a synoviální tekutina z kolena odebrána pro testování. K potvrzení diagnózy může být také provedena biopsie.

Sponzorováno

Léčba obvykle zahrnuje odstranění nádoru pomocí synovektomie, aby se odstranila postižená výstelka. Přibližně 45% případů se opakuje, a proto lze použít i radiační terapii. V opakujících se případech může být doporučena operace pro náhradu celého kolena.

A co si dál přečíst?

Zdroj článku a studie

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva