Sponzorováno

Aquajogging – běhat můžete i ve vodě 4.75/5 (12)

  • Aquajogging je cvičení, které se provádí ve vodě pomocí speciálních plovacích pásů. Představuje vlastně simulaci běhu ve vodě, kdy se pohybujete ve svislé poloze s nohama dolů a provádíte běhavé pohyby. Toto cvičení nabízí několik přínosů pro zdraví.
  • Je to cvičení s nízkým dopadem: Aquajogging je šetrný k kloubům a šlachám díky působení vody, která snižuje tlak na klouby. To umožňuje cvičení i lidem s problémy s klouby nebo zraněními.
  • Kardiovaskulární trénink: Běh ve vodě je skvělou formou kardiovaskulárního tréninku. Pohyb ve vodě zvyšuje tepovou frekvenci a zlepšuje srdeční a cévní kondici.
  • Super pro posílení svalů: Při aquajoggingu se zapojují svaly celého těla, včetně nohou, břicha, zad, ramen a paží. Pohyb ve vodě posiluje svaly a zvyšuje svalovou vytrvalost.
  • Zlepšení flexibility a pohyblivosti: Voda poskytuje odpor, který pomáhá rozvíjet sílu a rozsah pohybu. Pravidelným cvičením aquajoggingu můžete zlepšit svou flexibilitu a pohyblivost.
  • Spalování kalorií: Aquajogging je energeticky náročné cvičení, které spaluje kalorie. Pomáhá při snižování tělesné hmotnosti a udržování zdravého metabolismu.
  • Zlepšení koordinace a rovnováhy: Pohyb ve vodě vyžaduje vyšší míru koordinace a rovnováhy, což přispívá k lepšímu proprioceptivnímu vnímání a posiluje stabilitu těla.
  • Aquajogging je vhodný pro lidi všech věkových skupin a fitness úrovní. Přináší mnoho zdravotních přínosů a je skvělou alternativou pro ty, kteří chtějí cvičit s nízkým dopadem na klouby.

Aquajogging

Aquajogging

Chcete se věnovat běhání v rámci zlepšení fyzické kondice, a přesto vás děsí představa propoceného trička a těsných elasťáků? Na čerstvém vzduchu se sice někomu může běhat příjemně, ale ti ostatní se v klidu mohou věnovat běhání v uzavřeném prostoru: ve vodě v bazénu.

Máte-li rádi vodu, plavete či se jen věnujete vodním radovánkám, pak už vám zbývá jen malý krůček k tzv. aquajoggingu. Zapotíte se jen obrazně, ale hlavně – ve vodě musíte překonat až patnáctkrát vyšší odpor než při obyčejném běhání na vzduchu, proto spálíte během stejné doby skoro o polovinu více kalorií.

Navíc je vaše tělo v relativně studené vodě bazénu neustále nuceno regulovat svou teplotu, což také přispívá k vyššímu výdeji energie.

Sponzorováno

Ve vodě musíte překonat až patnáctkrát vyšší odpor než při obyčejném běhání na vzduchu, proto spálíte během stejné doby skoro o polovinu více kalorií.

Co potřebujete

Kromě plavek a odhodlání potřebujete už jen tzv. aqua-belt. Ten seženete v obchodě se sportovními potřebami. Funguje na stejném principu jako nafukovací kruh: bude vás držet nad vodou.

Díky tomu pak nemusíte stát nohama pevně na dně bazénu, ale volně jimi pohybovat.

Jak často aquajogging provozovat

Záleží na tom, zda chcete zhubnout, či si jen udržet svou současnou váhu. V prvním případě se doporučuje až čtyřikrát týdně tři čtvrtě hodiny. Pokud jde jen o udržení kondice, trénovat stačí jedenkrát až dvakrát týdně. Ale pokud v něm najdete skutečnou zálibu, nenechte se samozřejmě omezovat. Klidně každý den.

Co dokáže aquajogging

Celkově jakýkoli pohyb ve vodě určitě prospívá bolavým zádům. Dochází také ke zmírnění artrózy či revmatu. Vzhledem k tomu, že ve vodě má vaše tělo pouze 10 procent své normální hmotnosti, odlehčíte při tomto sportování kloubům, šlachám i páteři.

Při pohybu ve vodě se staráte navíc o dobré prokrvení těla a výměnu látek. Vodní masáž též dokáže pomoci vyhlazování kůže na stehnech a bocích.

Další přednosti aquajoggingu

  • při tomto druhu sportu se nemusíte obávat úrazu či jiného zranění
  • voda vám dopřeje skvělý relax a uvolnění
  • při pravidelném cvičení se znatelně zmenšuje tuková tkáň
  • posílíte dolní končetiny, zvláště po úrazu
  • pohybem při aquajoggingu podporujete venózní zpětný proud, který zabraňuje vzniku křečových žil
  • aquajogging může provozovat téměř kdokoli – nepotřebujete žádného trenéra, ale jen dobrou kamarádku, která s vámi „vodní hrátky“ absolvuje

A kdy na aquajogging vyrazíte vy? Budeme moc rádi za komentáře.

A co si dále přečíst?

VIDEO: Takto vypadá aquajogging

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva