Sponzorováno

Esenciální olej Cedr himalájský (Cedrus deodara) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.74/5 (23)

Cedr Himalájský

Cedr Himalájský

Popis esenciálního oleje Cedr himalájský (Cedrus deodara)

Himálajský cedr (Cedrus deodara) pochází původem z jižního podhůří Himalájí, roste v nadmořské výšce 1200 až 3000 m. Tento jehličnan může měřit přes 50 metrů a jeho průměr může dosáhnout až 3 m. Jeho kůra je našedlá, tmavá, popraskaná a s nepravidelnými šupinami. Větve jsou spíše vodorovné. Na rozdíl od jiných druhů cedrů mívá špičatý vrcholek. Barva jehličí je světle zelená, jeho velikost je 2,5 až 5 cm. Samičí kužely mají zaoblený vrchol a jsou o něco delší než jiné druhy, měří 7-12 cm a jsou 5-9 cm široké. Navzdory tomu, že cedr himalájský roste v nadmořské výšce, je poměrně citlivý na pozdní mrazy.

Esenciální olej z himálajského cedru, je čistící a tonizující, bohatý na seskviterpeny známé pro své uklidňující účinky a lipolytické ketony. Získává se parovodní destilací větviček. Výnos je stejný jako u jiných cedrů, 1 kg esenciálního oleje je potřeba 100 kg dřeva.

Esenciální olej cedr himalájský se používá hlavně jako tonikum nervového a respiračního systému. Podporuje činnost krevního oběhu, snižuje zánětlivé reakce v těle. Uvolňuje dýchací systém, napomáhá mírnit otoky. Působí jako analgetikum pohybového aparátu při bolestech svalů a kloubů. V kosmetice se používá jako mírný konzervant, protiplísňový prostředek a jako součást parfémů. Najdete jej také v šamponech proti lupům a specifické kosmetice proti celulitidě, striím a také pro ošetření ekzémů, lupénky, dermatitidy nebo mastné pokožky. Cedr himalájský má příjemnou vůni, která napomáhá duchovnímu uvolnění, meditaci a používá se při psychických traumatech jako například smrti blízkého člověka, po potratu, při nedostatku sebevědomí a nervovém vyčerpání.

Jehličí cedru himalájského

Jehličí cedru himalájského

Botanický název: Cedrus deodara
Čeleď: Pinaceae (borovicovité)
Destilovaná část rostliny: Jehličí
Země původu: Indie, Nepál
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace

Obsah účinných látek v esenciálním oleji z cedru himalájského

Seskviterpeny: beta himachalen (40%), alfa himachalen (15%), gamma himachalen (10%), alfa-bisabolen (2%), seskviterpenické ketony: ci- et trans- alpha-atlanton (10%), ci- et trans- gamma-atlanton (6%).

Sponzorováno

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje z cedru himalájského

  • Stimulant oběhového systému,
  • ⭐ žilní a lymfatický dekongestant,
  • ⭐ působí proti lupům,
  • ⭐ snižuje maštění pokožky,
  • ⭐ obecné antiseptikum, pomáhá při zánětech dýchacích a močových cest,
  • ⭐ tonikum nervového systému,
  • ⭐ působí jako repelent proti hmyzu.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Jemně žlutá až jantarová průhledná tekutina
Aroma: Dřevité, jemné, bohaté a příjemné. Je nejsladší ze tří éterických olejů z cedrů.

Hlavní účinky esenciálního oleje z cedru himalájského

Tento esenciální olej je vhodný při:

  • nedostatečné činnosti krevního oběhu
  • nachlazení
  • psychickém vyčerpání
  • v kosmetice pro mastnou pleť
  • pro snižování otoků
  • při bolestech svalů a pohybového aparátu
  • ateroskleróze
  • při celulitidě a kožních plísních, při ekzémech a dermatitidách
  • při úzkostech

Kontraindikace

Tento esenciální olej by neměly používat těhotné a kojící ženy. Uchovávejte mimo dosah malých dětí. Není vhodný pro použití do deseti let věku. Před použitím vždy smíchejte s nosným olejem a proveďte test snášenlivosti. Může způsobit kožní podráždění nebo alergickou reakci. Lze jej ale použít při porodu jako tišící prostředek.

Není dráždivý ani toxický pokud dodržujeme bezpečnostní opatření, nepoužíváme ho dlouhodobě a ve vysokých dávkách. Neužívejte ho vnitřně. Nepoužívejte vysoké dávky. Inhalace na pročištění dýchacích cest je omezena na dobu pěti minut. Není vhodný pro astmatiky a epileptiky. Nepoužívat dlouhodobě, nejdéle po dobu 8-10 dní. Nepřidávat do koupele. Může ovlivnit účinnost některých léčiv. Při respiračních onemocněních nařeďte v rostlinném oleji a aplikujte na hrudník a záda, abyste uvolnili dýchací cesty. Dávkování je 1 kapka na kávovou lžičku nosného oleje. Používejte maximálně 3x denně do vymizení obtíží.

Sponzorováno

A co vy? Znáte olej z cedru? Používáte ho? Budeme rádi za komentáře.

A co si ještě o esenciálních olejích přečíst?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva