Sponzorováno

Při splachování toalety zavřete poklop – proč? Důvodů je hned několik! 4.92/5 (13)

Vždy při splachování toalety zaklapněte víko

Vždy při splachování toalety zaklapněte víko

Průměrný člověk spláchne toaletu pětkrát denně a zdá se, že většina z nás to dělá špatně. Připravte se na několik tvrdých pravd o tom, proč byste měli při splachování toalety vždy nechat víko toalety dole.

Vždy když spláchnete, vaše toaleta uvolní do vzduchu něco, co se nazývá „toaletní oblak“ – což je v podstatě aerosol naplněný mikroskopickými bakteriemi, třeba včetně E. coli.

Podle výzkumu z roku 1975 mohou choroboplodné zárodky emitované v toaletním oblaku přetrvávat ve vzduchu až šest hodin a rozptýlit se po celé vaší koupelně – třeba na váš zubní kartáček, ručníků a kosmetických přípravků. To chcete?

Zavírejte poklop toalety při splachování

Jedna důležitá informace hned na začátek: uzavření poklopu toalety při splachování může zabránit šíření koronaviru.

Opravdu. Vyplývá to ze studie čínských vědců, kteří pomocí počítačové simulace ukázali, jak splachování na toaletě může vytvořit oblak aerosolových kapiček obsahujících viry a umožnit tak šíření virů do vnitřních prostor. A to jistě nechcete.

Ačkoli vědci neprováděli experiment s použitím skutečných částic koronaviru, tvrdí, že jejich simulace nabízí nové důkazy o tom, že je pravděpodobně chytré zavřít toaletu před tím, než ji spláchnete.

COVID-19 je převážně respirační virus, což znamená, že se obvykle vyskytuje v plicích. To je jasné. Virové částice však byly také detekovány i ve stolici. A myslíte si, že při spláchnutí tyto virové částice neputují? Právě naopak, cestují jednodušeji, než si myslíte – virové částice se šíří z výkalů do vašich úst, obvykle náhodným požitím z kontaminovaných potravin nebo vody. Tímto způsobem lze šířit i další viry, jako je hepatitida A, norovirus a obrna. To je děsivé zjištění, že?

Nedávná studie, publikovaná ve vědeckém magazínu Physics of Fluids, ukázala, že 40% až 60% z celkového počtu potenciálně virových kapiček aerosolu může během splachování stoupnout nad záchodové sedátko. Nejvyšší dosáhl až asi 90cm od země.

Sponzorováno

Vědci doporučují před spláchnutím zaklapnout víko toalety, aby se zabránilo možnému šíření COVID-19 a dalších virů. Doporučují také před použitím vyčistit záchodové prkénko a po propláchnutí si pečlivě umýt ruce.

Jiní odborníci však myslí, že obavy z chytnutí nemoci COVID-19 z toalety nejsou pravděpodobně na místě, protože neexistují žádné zdokumentované případy, že by se někdo skutečně nakazil tímto způsobem.

„Přenos infekčních organismů z oblaku virů z toalety je jev, který se čas od času objeví. I když nebyly s tímto typem přenosu spojeny žádné případy, podle mých znalostí je to biologicky možné, ale je to pravděpodobně velmi nízké riziko,“ říká Dr. Amesh Adajl, specialista na infekční nemoci na Johns Hopkins School of Public Health v Baltimore v Marylandu.

V dubnu 2020 jiná studie provedená ve dvou nemocnicích ve Wu-chanu zjistila vyšší hladiny virových částic v koupelnách pacientů než v jejich nemocničních pokojích.

„Víme, že k tomu dochází ze starších studií [před COVID-19], které ukazují, že pokud umístíte bakterie nebo viry do záchodové mísy a spláchnete záchod, můžete tyto infekce detekovat po celé koupelně,“ říká Dr. Todd Ellerin.

Ve světle těchto informací je proto rozumné zavřít víko toalety, když ji splachujete, protože spláchnutí vylučuje částice, které by mohly přistát na běžných dotykových površích v místnosti. Nakazit se vdechováním virových částic COVID-19 z toalety je ale spíše dost nepravděpodobné.

Odborníci však zdůraznili význam osvědčených metod prevence infekce COVID-19, včetně častého mytí rukou a používání obličejových roušek a respirátorů – zejména ve veřejných toaletách.

Je extrémně důležité si umýt ruce poté, co jste byli na veřejné toaletě, a nedotýkat se vašeho obličeje. A pokud máte vyšší riziko COVID-19, je dobrý nápad nosit roušku či respirátor i na veřejné toaletě, protože mnohé jsou špatně větrané.

Při splachování je dobré víko zavírat (od toho tam také je, že ano). Zamezíte tak poletování virů po místnosti.

A co vy? Dáváte víko dolů při splachování toalety?

Co si dále ještě přečíst?

VIDEO: Přenos nečistot na kartáček při spláchnutí toalety

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: , ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva