Sponzorováno

Fáze paradentózy (zánětu dásní) – včasná léčba je zásadní 4.73/5 (15)

Fáze paradentózy (zánětu dásní) - včasná léčba je zásadníPeriodontální onemocnění postihuje 50-60% všech Evropanů ve věku kolem 30 let a starších. Paradentóza může snadno vést ke ztrátě zubů, potřebě zubních náhrad a řadě dalších zdravotních problémů. Vzhledem k její možné závažnosti je důležité, aby byla brána naprosto vážně, bez ohledu na to, jak často je toto onemocnění hlášeno. Může zasáhnout takřka kohokoli v jakémkoli věku nebo pohlaví.

Co je periodontální onemocnění?

Periodontální onemocnění je pokračující infekce dásní. Ovlivňuje nejen dásně, ale i čelistní kosti a může vést ke ztrátě zubů i celkovým systémovým problémům. Typicky následkem špatných návyků při čištění zubů a nepoužívání zubních nití se periodontální onemocnění objevuje poté, co se plak vytvoří a ztvrdne. Existují čtyři celková stadia periodontálního onemocnění, pouze jedno je reverzibilní.

Onemocnění periodontu je souhrnný termín pro mnoho zánětlivých změn, vyvolaných plakem, které poškozují periodontální tkáně.

Příčiny onemocnění parodontu

Příčiny onemocnění parodontu jsou způsobeny bakteriemi. Pokud pravidelně nedochází k odstraňování zubního plaku a zubního kamene (za použití správných návyků při používání dentální nitě a čištění zubů a pravidelného profesionálního čištění zubů), dojde k onemocnění parodontu. Kouření je také nejvýznamnějším rizikovým faktorem a může snížit účinnost léčby paradentózy. Mezi další faktory, které zvyšují riziko paradentózy, patří cukrovka, léky snižující přirozený tok slin, genetika, hormonální změny a některá onemocnění, jako je třeba AIDS.

Neléčená gingivitida může způsobit oddělení dásní od zubů - ilustrace

Neléčená gingivitida může způsobit oddělení dásní od zubů – ilustrace

 

Fáze parodontálního onemocnění

Periodontální choroba je rozdělena do čtyř samostatných stádií:

  1. gingivitida (zánět dásní),
  2. mírná periodontální choroba,
  3. střední periodontální choroba,
  4. pokročilá periodontální choroba.

1. Zánět dásní (gingivitida)

Gingivitida je jediná fáze periodontálního onemocnění, která je reverzibilní, protože dosud neměla čas na napadení kostí. Je to výsledek hromadění plaku kolem zubů.

V této fázi je přítomno jen několik příznaků a většina je bezbolestná. To je důvod, proč jsou periodontální choroby tak běžné a tak znepokojující. Nejsou úplně moc vidět a cítit. Periodontální choroba typicky prolomí své „ticho“ až ve čtvrté a poslední fázi. Mezi počáteční příznaky, na které je třeba dávat pozor, patří občas nepříjemný dech, otoky a zarudnutí dásní a krvácení při čistění zubů nebo používání zubní nitě. Dobrá celková hygiena ústní dutiny a pravidelné kontroly mohou léčit a i zvrátit zánět dásní.

2. Mírná paradentóza (periodontální nemoc)

Mírnými i závažnými formami paradentózy trpí až 60-80 % obyvatel naší republiky.

Mírná paradentóza je druhou fází onemocnění parodontu. Není to reverzibilní, ale je to stále zvládnutelný problém. Jakmile pacient dosáhne druhého stupně, infekce se rozšířila do kosti a začíná její proces ničení kostí. Bakterie stále dělají velké problémy a stávají se agresivnějšími, což způsobuje další úbytek kostní hmoty. Jednoduchá ústní hygiena tento problém již neřeší.

Sponzorováno

Příznaky zahrnují zvýšené otoky nebo zarudnutí dásní, špatný dech, krvácení během čištění kartáčkem nebo dentální nití a hloubku problému mezi čtyřmi a pěti milimetry.

3. Střední paradentóza (periodontální nemoc)

Stejně jako mírné onemocnění parodontu nelze zvrátit ani třetí stupeň onemocnění parodontu. Ve třetí fázi se vyskytují stejné příznaky jako ve druhé fázi, ale hloubka zásahu je větší – cca kolem šesti až sedmi milimetrů, což umožňuje napadení ještě více bakterií, nejen vašich kostí, ale v problémy má také váš krevní oběh a imunitní systém.

Léčba periodontálního onemocnění ve druhém a třetím stupni spočívá v dlahování zubů s použitím preparátu regenerujícího kost. Formy hloubkového čištění, které odstraňují usazeniny bakterií, které jsou hluboce zakořeněny ve vašich dásních. Pokud se tyto fáze neléčí, mohou postupovat ke ztrátě kostí a zubů, citlivosti dásní, zvýšenému krvácení a posunu zubů.

4. Pokročilá paradentóza (periodontální nemoc)

Takto pokročilá fáze paradentózy se pojí se záněty tkání a s rozestupováním zubů. Následně se chrup začne viklat a může i vypadnout.

Konečné stádium periodontálního onemocnění nastává, když se infekce ještě prohloubí a bakterie se opět vyvinou v bakterie způsobující onemocnění. Nyní máte 50% – 90% riziko ztráty kostní hmoty. Kromě úbytku kostní hmoty způsobuje pokročilé periodontální onemocnění červené, oteklé dásně, které vylučují hnis, citlivost na chlad, další uvolňování zubů, bolestivé žvýkání a těžkou halitózu.

Tato fáze vyžaduje periodontální chirurgii nebo periodontální laserovou terapii, aby se vyčistily hluboké bakteriemi naplněné kapsy, které se v této fázi již vytvořily. Pokud se toto neléčí, periodontální stádium čtvrtého stupně vede mezerám mezi zuby, recesi dásní, pacienti pak potřebují zubní náhrady, a ve to i k dalším celkovým zdravotním problémům, které mohou být hodně vážné.

Rychlá léčba parodontu je nesmírně důležitá. Naplánování pravidelných prohlídek a čištění a praktikování správných návyků denní hygieny ústní dutiny může zabránit tomu, aby člověk trpěl periodontální chorobou, nebo může pomoci zastavit její progresi. Na to pamatujte.

A co po léčbě paradentózy?

„Prvním krokem konzervativní léčby paradentózy je hlavně motivace pacienta a instruktáž správné ústní hygieny. Druhým krokem je profesionální odstranění zubního povlaku a zubního kamene, a to nejprve nad dásní a posléze i pod dásní z kapes a chobotů vznikajících ztrátou kosti a vazů.“ MUDr. Kamil Beneš

Po léčbě paradentózy musí vždy následovat doživotní a pravidelná kontrola stavu dásní a kostí a úrovně ústní hygieny zubním lékařem nebo dentální hygienistkou. Tyto kontroly jsou zpočátku v kratších intervalech, později stačí podle zdravotního stavu navštívit ordinaci v rozmezí půl až jednoho roku.

A co říci nakonec?

Sponzorováno

Není třeba asi připomínat, že byste si zuby měli čistit minimálně dvakrát denně, určitě ráno a večer. Zuby čistěte kroužkovými pohyby. Používejte vhodnou pastu, která je obohacena o fluoridovou složku. Dásním nejméně prospívají bělící zubní pasty, těm se pokud možno vyhněte.

A co si ještě na toto téma přečíst?

Zdroje článku a studie o paradentóze

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva