Sponzorováno

Růžová voda k léčbě akné a jiných kožních problémů? 4.67/5 (18)

Růžová voda vám mže pomoci při akné

Růžová voda vám mže pomoci při akné

Růžová voda je kapalina vyrobená máčením okvětních lístků růže ve vodě nebo destilací okvětních lístků růže parou. Na Středním východě se po staletí růžová voda používá pro různé kosmetické a zdravotní účely.

Může být růžová voda přínosná při akné? Na to se v dnešním článku podíváme.

5 klíčových vlastností růžové vody

Růžová voda má pět vlastností, které podporují její lokální použití při léčbě akné. Jsou to tyto vlastnosti:

  • ❤️ Růžová voda je protizánětlivá.
  • ❤️ Má svíravé účinky na naši pleť.
  • ❤️ Je to antiseptikum a antibakteriální látka.
  • ❤️ Vyrovnává pH.
  • ❤️ Obsahuje antioxidanty.

Růžová voda je protizánětlivá

Protizánětlivé vlastnosti růžové vody mohou pomoci snížit zarudnutí pokožky, zabránit dalšímu otoku a uklidnit nepohodlí po akné.

Podle výzkumu z roku 2011 je růžová voda bohatá na vitamín C a fenoly, což z ní činí přirozenou protizánětlivou alternativu pro zanícené akné. Výzkum také dospěl k závěru, že antiseptické a antibakteriální vlastnosti růžové vody mohou pomoci rychleji uzdravit řezné rány, popáleniny a jizvy.

Podle další studie z roku 2011 mohou protizánětlivé vlastnosti růžové vody také pomoci zmírnit podráždění při růžovce. Rosacea je běžné kožní onemocnění charakterizované zarudnutím obličeje, viditelnými krevními cévami a červenými hrbolky, které jsou často naplněny hnisem.

Růžová voda jako adstringent

Adstringenty se běžně používají k čištění pokožky, při vysychání mazu pokožky a k stahování pórů. Růžová voda, která je bohatá na třísloviny, může mít na pokožku napínací účinek. Rovněž není tak suchá pro pokožku jako jiné adstringenty na bázi alkoholu.

Růžová voda je antibakteriální

Antiseptické vlastnosti růžové vody mohou léčit infekce.

Studie z roku 2010 potvrdila analgetické a antiseptické vlastnosti růžové vody. Další studie z roku 2010 dospěla k závěru, že růžový olej je vysoce účinný antibakteriální prostředek, který ničí Propionibacterium acnes, bakterii spojenou s akné.

Růžová voda má protizánětlivé a chladicí vlastnosti, které mohou pomoci uklidnit podráždění pleti způsobené akné.

Růžová voda a pH pokožky

Podle studie z roku 2018 má vaše pokožka pH 4,1 až 5,8. Hodnota pH růžové vody je obvykle 4,0 až 4,5.

Studie z roku 2018, která byla publikována v magazínu Current Problems in Dermatology, navrhuje používat produkty péče o pleť s úrovní pH 4,0 až 5,0, protože mohou minimalizovat podráždění a intoleranci pokožky.

Nadměrné používání kosmetických přípravků, jako jsou čisticí prostředky na obličej nebo různá mýdla, může narušit rovnováhu pH pokožky. Tento stav může dále přispívat k růstu bakterií, což může vést k akné. Použití růžové vody však může tuto poruchu vyrovnat udržováním úrovně pH pokožky.

Růžová voda jako antioxidant

Studie z roku 2016, publikovaná v magazínu The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, naznačila, že volné radikály mohou způsobit zánět kůže, což má za následek zablokování pórů a tvorbu pupíků.

Sponzorováno

Místně nanesené antioxidanty, jako je právě růžová voda, mohou omezit oxidaci volných radikálů. Studie z roku 2011 potvrdila antioxidační vlastnosti růžové vody.

Růžová voda odstraňuje přebytečný kožní maz

Růžová voda je přírodní toner, který čistí vaše póry, odstraňuje přebytečný kožní maz a snižuje velikost akné. Pomáhá při ničení bakterií způsobujících akné a zároveň předchází budoucím vyrážkám. Kromě toho je také účinná při hojení jizev po akné.

Jak používat růžovou vodu na pokožku

Máme pro vás několik tipů.

Odstraňte přebytečný olej

Navlhčete měkký vatový tampon v chlazené růžové vodě a jemně jej otřete čistou pokožku. Může pomoci odstranit přebytečný olej a nečistoty, které zůstávají na pokožce po vyčištění.

Pravidelné tónování pokožky růžovou vodou může pomoci zabránit tvorbě akné způsobené ucpanými póry. Růžová voda navíc pokožku méně vysušuje než pleťové tonery na bázi alkoholu nebo chemikálií.

Hydratujte a obnovte rovnováhu pH

Naplňte malou lahvičku s rozprašovačem růžovou vodou a použijte ji na obličej. To může pomoci hydratovat pokožku a obnovit její přirozenou rovnováhu pH. Lahvičku uchovávejte v lednici pro ještě větší osvěžení.

Uklidněte unavené oči a snižte otoky s pomocí růžové vody

Namočte dvě bavlněné vatové tampony do chlazené růžové vody a jemně je položte na víčka. Nechejte je 5 minut působit, aby uklidnily unavené a bolavé oči.

Pro aplikaci růžové vody můžete použít rozprašovač

Pro aplikaci růžové vody můžete použít rozprašovač

Další možnosti použití růžové vody

Nanesení růžové vody v noci je jedním z nejjednodušších způsobů, jak odstranit všechny nečistoty, které váš obličej nashromáždil po celý den.

Vytvořte směs růžové vody a citronové šťávy a naneste ji na postižené oblasti obličeje. Nechte tuto směs zůstat asi 20-25 minut a poté ji omyjte. Můžete si také umýt obličej tím nejlepším mýdlem na akné, abyste dosáhli lepších výsledků.

Vytvořte pastu z glycerinu a růžové vody. Naneste si ji na obličej. Jedná se o kouzelnou kombinaci, která pomáhá uvolnit póry a minimalizovat akné.

K odstranění make-upu použijte kvalitní růžovou vodu, protože nejen čistí obličej, ale také odstraňuje bakterie způsobující akné.

Ponořte vatový tampon do růžové vody a namočte si jej na očištěný obličej. Vzhledem k tomu, že růžová voda má svíravé vlastnosti, stahuje vaše póry a brání znečištění nečistotami.

A pár slov na konec

Růžová voda je široce oslavována pro své antiseptické a antimikrobiální vlastnosti, díky nimž je účinným prostředkem proti akné. Může účinně zmírnit příznaky akné a zároveň vám poskytne jasnou a zářící pokožku.

Pokud máte akné, existuje mnoho důvodů, proč zvážit přidání růžové vody do rutiny péče o pleť. Růžová voda má protizánětlivé, antiseptické a antibakteriální vlastnosti a pomůže vyrovnat pH pokožky. To vše se při akné hodí.

Sponzorováno

Klidně si promluvte s dermatologem, abyste získali jeho názor na růžovou vodu a jak ji nejlépe použít pro váš konkrétní typ pleti.

Co si dále přečíst o akné?

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva