Sponzorováno

Různé typy rtů a jak se o ně starat + zajímavé informace 4.8/5 (10)

Rty mohou nabývat všemožných tvarů – ale, navzdory tomu, co hlásají různé články z módních časopisů, váš typ a tvar rtů rozhodně nesouvisí s vaší osobností. Tomu jednoduše nevěřte. To genetika určuje hlavně váš typ rtů, strukturu a další rysy obličeje.

Způsob, jakým zacházíte se svými rty, však může podstatně změnit vzhled vašich rtů. Váš úsměv, zamračený výraz a další pohyby rtů pomáhají sdělovat vaše emoce ostatním lidem kolem vás. Pokračujte v čtení a dozvíte se, jaké existují typy rtů, jak jsou vnímány a jak se o ně starat, včetně toho, jak je můžete třeba změnit.

Víte, že rty jsou stejně jedinečné, jako otisky prstů?

Vaše rty jsou jedinečné – tak jedinečné, že otisky rtů lze spolehlivě použít k identifikaci, stejně jako otisky prstů.

Vzor vrásek a linek na rtech se liší podle jednotlivce. Otisky rtů lze provádět mnoha způsoby. Věda o otiscích rtů se nazývá cheiloskopie (z řeckého slova pro rty).

Klasifikace a typy rtů

Podle tvaru rtu

Rty lze klasifikovat mnoha způsoby. Jedním ze způsobů je tvar rtů. Mohou být baculaté nebo tenké, ve tvaru srdce nebo kulaté nebo v mnoha dalších variacích.

Je těžké standardizovat tak jedinečnou funkci. Vědci nyní vytvářejí geometrické a počítačové modely pro přesnější popis rtů.

Existuje mnoho tvarů rtů

Existuje mnoho tvarů rtů

 

Linky (otisk) rtů

Dalším způsobem, jak klasifikovat typy rtů, je otisk rtů, který je založen na vzoru linek ve vašich rtech. Vědci našli pět typů vzorů rtů:

  • Typ I: svislé linky, které probíhají přes celé rty nebo část rtů
  • Typ II: rozvětvené linky ve tvaru Y
  • Typ III: protínající se (překřížené) linky
  • Typ IV: síťové (síťovité) linky rtů
  • Typ V: neurčené (smíšené) linky

Rty jako ideál krásy

Typy rtů, které jsou považovány za krásné, závisí na regionálních rozdílech i na kultuře. Vědecká studie o atraktivitě rtů z roku 2016 zjistila, že preference velikosti rtů se liší v závislosti na tom, kde žijete.

Třeba lidé v Latinské Americe mají rádi velké rty. Severoameričané a Evropané upřednostňují obecně spíše menší velké rty a ti v Asii menší rty. Tyto preference rtů v zásadě zůstaly v každém regionu stejné, bez ohledu na pohlaví, etnické pozadí, věk nebo příjem respondentů.

Jak se správně starat o vaše rty

Bez ohledu na to, s jakým tvarem rtů jste se narodili, můžete zlepšit vzhled svých rtů tím, že se o ně budete dobře starat. Zde je několik způsobů, jak udržet vaše rty v tom nejlepším možném stavu.

Udržujte je hydratované

Udržování rtů (a i těla) hydratovaných je důležité, zejména v chladném suchém podnebí nebo na slunci. Zvlhčovače rtů mohou být tak jednoduché jako:

Tyto zvlhčovače vám mohou pomoci chránit rty před slunečním zářením. Mohou být také použity před nanesením rtěnky nebo jen tak. Kokosový olej nanášejte čistýma rukama.

TIP: Uvědomte si, že používání ochuceného balzámu na rty může být kontraproduktivní, protože může podpořit lízání rtů a větší suchost.

Pozor na to, co si dáváte na rty

Pokud používáte komerční produkt na rty, zkontrolujte jeho přísady. Některé látky, jako je kafr nebo ricinový olej, mohou přispět k vysušení vašich rtů.

Můžete také být alergičtí na jednu nebo více přísad, jako je nějaká vůně a podobně.

Malá studie z roku 2015 na teenagerech zjistila, že používání rtěnky po dobu 4 týdnů výrazně snížilo vlhkost rtů, přičemž na horních rtech bylo 48,61 procenta a na dolních rtech 43,87.

Nenechte si popraskat rty

Kdokoli může mít popraskané rty. Je to dost nepříjemný problém.

Příčiny popraskaných rtů mohou být tyto:

  • suché nebo chladné počasí
  • některé léky
  • nadměrné olízování rtů
  • dehydratace nebo podvýživa

Chcete-li zabránit popraskání rtů, jemně si občas peelingujte rty, například pomocí cukru, a poté použijte zvlhčovač. Pijte také hodně čisté vody.

Sponzorováno

Rty se ztenčují, jak stárnete

Podle studie z roku 2009 jsou ženy s většími rty často vnímány tak, že vypadají mladší, než je jejich skutečný věk.

Je to proto, že naše horní rty se ztenčují, jak stárneme – to podle studie z roku 2019 porovnávající proces stárnutí rtů u starších lidí a mladších lidí. Studie zjistila, že horní ret se prodlužuje a má méně měkké tkáně. Stejná studie zjistila, že tloušťka rtů se snížila o 40,55 procenta u žen a 32,74 procenta u mužů.

Vzhledem k tomu, že každému z nás se rty ztenčují s věkem, není divu, že je hodně populární právě vylepšení rtů (hlavně u žen).

Nejste spokojeni s tím, jak vypadají vaše rty? Dá se s tím něco udělat

Pokud máte obavy z toho, jak vypadají vaše rty, existují různé (třeba i chirurgické) možnosti, jak je změnit, zvětšit nebo zmenšit.

Zde je několik možností:

Nechirurgické metody

Můžete si dočasně vypomoci domácími prostředky, jako jsou recepty ze skořicového oleje a kajenského pepře (smíchejte několik špetek kajenského pepře s lžící olivového oleje, jemně si směs naneste na rty a nechejte několik minut působit, než ji zcela setřete a zvlhčíte svým oblíbeným balzámem na rty). Tato dočasná opatření působí tak, že způsobují mírný zánět rtů.

Můžete si také koupit nějaký komerční produkt, který vám pomůže upravit a zvětšit vzhled vašich rtů. Například mnoho produktů používá kyselinu hyaluronovou k dočasnému kypření a vyhlazení rtů. Jsou často hypoalergenní, bez vůně a nebývají testovány na zvířatech. Jiné produkty na podporu velikosti rtů používají dimethikon (silikon) nebo kolagen.

Chirurgické metody

Zvětšení (výplně) rtů
Pokud byste chtěli trvalejší fixaci rtů, možná budete chtít zvážit injekci výplně rtů. Jedná se o semi-permanentní zákrok prováděný kvalifikovaným lékařem. Ten vám nejprve znecitliví rty anestetikem. Poté vám do rtů vstříkne látku, jako je kyselina hyaluronová, taková gelovitá látka.

Před injekcí prodiskutujte se svým poskytovatelem zdravotní péče vzhled rtů, kterého chcete dosáhnout, a značku látky. Měli byste také prodiskutovat náklady a jak dlouho plnivo pravděpodobně vydrží.

Kolagen dříve býval nejoblíbenější výplní. Nyní je široce používána právě kyselina hyaluronová, protože vydrží déle. V závislosti na značce vydrží kyselina hyaluronová obecně 6 až 18 měsíců oproti 3 měsícům u kolagenu.

Jako výplň rtů lze také použít vaši vlastní tukovou tkáň. Použití vlastní tukové tkáně (autologního tuku) může trvat déle nebo dokonce i trvale. Tento zákrok obvykle provádí chirurg.

Chirurg může také přetvořit části vašich rtů pomocí vlastní tukové tkáně.

Zmenšení rtů

Možná budete chtít snížit objem svých rtů tak, abyste dosáhli menších (či méně výrazných) rtů, nebo budete chtít upravit to, jak vaše rty vypadají po ošetření výplní rtů.

Chirurg, který může odstranit tkáň rtů a tuk, aby vám pomohl dosáhnout požadovaného vzhledu, obvykle provádí postup redukce rtů. Používá se lokální nebo celková anestézie.

Zajímavá fakta o rtech

  • Svaly, které hýbou rty, jsou u člověka početněji zastoupeny než u jakéhokoli jiného zvířete.
  • Rty mají přirozeně narůžovělou barvu, protože pokožka na rtech je tenčí než zbytek pokožky. To umožňuje lépe vidět krevní cévy. Vaše rty mají pouze 3 až 4 vnější vrstvy, ve srovnání s 15 až 16 ochrannými vrstvami na jiném místě pokožky.
  • Vaše pokožka rtů nemá žádné vlasové folikuly, potní žlázy a velmi málo melaninu. Rty jsou proto méně chráněny než jiná pokožka před sluncem a jiným prostředím. Tak na to pozor.
  • Vysoký počet nervových zakončení ve vašich rtech z nich dělá erotogenní zónu. Rty jsou také velmi citlivé na teplo, chlad a dotek.
  • „Rtěnkovým efektem“ se rozumí skutečnost, že během hospodářského poklesu se zvyšuje prodej rtěnek. Spekuluje se, že ženy s rozpočtovým omezením utratí raději za malou shovívavost, jako třeba rtěnku.

A co vaše rty? Staráte se o ně? Jste s nimi spokojeni? Budeme moc rádi za komentáře pod článkem.

Co si o rtech ještě přečíst?

VIDEO: JAK NA KRÁSNÉ RTY

Sponzorováno

Zdroje článku a studie o rtech

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva