Sponzorováno

Bellova obrna (obrna lícního nervu) – dočasná slabost nebo ochrnutí svalů v obličeji – příznaky, příčiny a léčba 4.43/5 (28)

  • Bellova obrna, známá také jako periferní faciální paralýza, je neurologické onemocnění, které postihuje obličejové svaly. Jedná se o nejčastější typ faciální paralýzy.
  • Bellova obrna obvykle nastává, když je narušena funkce sedmého hlavového nervu, nazývaného nervus facialis.
  • Příznaky Bellovy obrny mohou zahrnovat náhlou slabost nebo ochrnutí obličejových svalů na jedné straně obličeje. To může způsobit, že postižená strana obličeje ovlivní oko, klesne koutek úst nebo člověk ztratí schopnost plně se usmívat. Někdy jsou zasaženy i jiné funkce, jako je chuť nebo slzný tok.
  • Příčiny Bellovy obrny nejsou vždy jasné, ale může být spojena s infekcí, zánětem, stresovými situacemi nebo dokonce s genetickými faktory. Obvykle se jedná o dočasný stav a mnoho lidí se zotavuje bez trvalých následků, ale někteří pacienti mohou potřebovat léčbu, jako jsou kortikosteroidy, antivirová léčba nebo fyzioterapie, aby se obnovení obličejových svalů urychlilo.

Bellova obrna

Bellova obrna

Co je Bellova obrna?

Bellova obrna je stav, který způsobuje dočasnou slabost nebo ochrnutí svalů v obličeji. Může k tomu dojít, když se nerv, který ovládá vaše obličejové svaly, zanítí, oteče nebo se stlačí.

Stav způsobí, že jedna strana obličeje poklesne nebo ztuhne. Můžete mít potíže s úsměvem nebo zavřením oka na postižené straně obličeje. Ve většině případů je Bellova obrna dočasná a příznaky obvykle po několika týdnech vymizí.

Přestože se Bellova obrna může objevit v jakémkoli věku, tento stav je častější u lidí ve věku od 16 do 60 let. Bellova obrna je pojmenována po skotském anatomovi Charlesi Bellovi, který tento stav popsal jako první.

Bellova obrna je poškození nervu na jedné straně tváře, což vyvolává závažné oslabení nebo paralýzu tvářových svalů.

Jaké jsou příznaky Bellovy obrny?

Příznaky Bellovy obrny se mohou objevit jeden až dva týdny po nachlazení, infekci uší nebo oční infekci. Obvykle se objevují náhle a můžete si jich všimnout, když se ráno probudíte nebo když se pokusíte najíst nebo napít.

Bellova obrna je většinou rozpoznána pokleslým vzhledem na jedné straně obličeje a neschopností otevřít nebo zavřít oko na postižené straně obličeje. Ve vzácných případech může Bellova obrna postihnout obě strany obličeje. To je ale spíše výjimečné.

Toto jsou nejčastější příznaky Bellovy obrny

Toto jsou nejčastější příznaky Bellovy obrny

 

Mezi další příznaky a příznaky Bellovy obrny patří:

  • slintání
  • potíže s jídlem a pitím
  • neschopnost dělat výrazy obličeje, jako je úsměv nebo mračení
  • obecná slabost obličeje
  • svalové záškuby v obličeji
  • suché oko a ústa
  • bolest hlavy
  • citlivost na zvuk
  • podráždění oka na postižené straně

Pokud se u vás objeví některý z těchto příznaků, okamžitě vyhledejte svého lékaře. Nikdy byste sami neměli diagnostikovat Bellovu obrnu. Příznaky mohou být podobné jako u jiných závažných stavů, jako je mozková mrtvice nebo mozkový nádor. Takže si sami nediagnostikujte problém, nemusíte se trefit.

Příčiny – co způsobuje Bellovu obrnu?

K Bellově obrně dochází, když sedmý lebeční nerv oteče (důsledek zánětu) nebo stlačí, což má za následek slabost nebo ochrnutí obličeje. Přesná příčina tohoto poškození není známa, ale mnozí lékaři se domnívají, že je s největší pravděpodobností vyvolána virovou infekcí. Mezi viry / bakterie, které byly spojeny s vývojem Bellovy obrny, patří:

Bellova obrna (obrna lícního nervu)

Bellova obrna (obrna lícního nervu)

 

Jaké jsou rizikové faktory pro Bellovu obrnu?

Vaše riziko vzniku Bellovy obrny se zvyšuje, pokud:

  • jste těhotná
  • máte cukrovku
  • máte plicní infekci
  • máte rodinnou anamnézu stavu

Jak je diagnostikována Bellova obrna?

Lékař nejdříve provede fyzickou prohlídku, aby zjistil rozsah slabosti obličejových svalů. Rovněž vám položí otázky týkající se vašich příznaků, včetně toho, kdy k nim došlo nebo kdy jste je poprvé zaznamenali.

Lékař může také použít různé testy k stanovení diagnózy Bellovy obrny. Tyto testy mohou zahrnovat krevní testy ke kontrole přítomnosti bakteriální nebo virové infekce. Lékař může také použít MRI nebo CT ke kontrole nervů ve tváři.

Sponzorováno

Léčba – jak se léčí Bellova obrna?

Ve většině případů se příznaky Bellovy obrny zlepšují i bez léčby. Může však trvat i několik týdnů nebo měsíců, než svaly na tváři znovu získají svou normální sílu. Následující léčba vám může pomoci při zotavení.

Léky

  • kortikosteroidy, které snižují zánět
  • antivirové nebo antibakteriální léky, které mohou být předepsány, pokud virus nebo bakterie způsobily vaši Bellovu obrnu
  • volně prodejné léky proti bolesti, jako je ibuprofen nebo Paracetamol, které mohou pomoci zmírnit bolest
  • oční kapky

Domácí léčba

Obecně se používá:

  • náplast na oko (pro vaše suché oko)
  • teplý, vlhký ručník přes obličej, aby zmírnil bolest
  • masáž obličeje
  • fyzioterapeutická cvičení ke stimulaci obličejových svalů

Jaké jsou potenciální komplikace Bellovy obrny?

Většina lidí, kteří mají epizodu Bellovy obrny, se zcela uzdraví bez větších či výraznějších komplikací. Ve vážnějších případech Bellovy obrny však mohou nastat komplikace. Patří mezi ně následující:

  • Můžete mít poškození sedmého lebečního nervu. Tento nerv ovládá vaše obličejové svaly.
  • Můžete mít nadměrnou suchost v oku, která může vést k očním infekcím, vředům nebo dokonce slepotě.
  • Můžete mít synkinezi, což je stav, při kterém pohyb jedné části těla způsobí, že se jiná pohne nedobrovolně. Například vaše oko se může zavřít, když se usmíváte.

Jaký je dlouhodobý výhled pro pacienty s Bellovou obrnou?

Výhled pro pacienty s Bellovou obrnou je obvykle dobrý. Doba zotavení se může lišit v závislosti na závažnosti poškození nervů. Obecně však lidé mohou vidět zlepšení do dvou týdnů po počátečním nástupu příznaků. Většina se úplně uzdraví během tří až šesti měsíců, ale u lidí s těžšími případy Bellovy obrny to může trvat o něco déle. Ve vzácných případech se příznaky mohou nadále vracet nebo mohou být trvalé.

Okamžitě zavolejte svého lékaře, pokud vykazujete známky Bellovy obrny. Okamžitá léčba může pomoci zrychlit dobu zotavení a zabránit komplikacím.

Obličejová rehabilitace

Obličejová rehabilitace – typ terapie, kterou dostanete, bude záviset na příčině vašeho problému. Závisí to také na tom, jak dlouho jste trpěli s ochrnutím části obličeje a na druhu poškození lícního nervu.

Je důležité, abyste vyhledali pomoc u terapeuta, který se specializuje na rehabilitaci obličeje nebo který má odborné znalosti v oblasti léčby problémů svalů obličeje.

Zaměření prvního sezení s terapeutem bude na hodnocení a vyšetření. Terapeut bude chtít zjistit vše o vašich příznacích, jakémkoli zotavení, které jste si možná všimli, a jakékoli další informace, o kterých si myslíte, že by měl vědět. Jakmile je hodnocení dokončeno, terapeut zajistí, že pochopíte své konkrétní příznaky, jak byl ovlivněn lícní nerv a jak se lícní nerv zotavuje. Níže je uveden seznam některých možností léčby, ale vše bude záviset na vašich konkrétních příznacích:

  • V terapii hraje velmi důležitou roli edukace o tom, jak lícní nerv funguje a jak se zotavuje. Je to proto, že se budete muset velmi dobře seznámit se svým obličejem, s tím, jak se pohybuje, vypadá, odpočívá a funguje.
  • Program domácího cvičení, který může zahrnovat následující: Masáž, aby svaly byly mobilní a zdravé. Cvičení, která pomáhají znovu se naučit a rozvíjet vyvážené pohyby obličeje. Uvolnění lícního nervu a svalů. Cvičení ke snížení nedobrovolných a nechtěných pohybů.
  • V rané fázi je velmi nepravděpodobné, že vás terapeut požádá, abyste pracovali na pohybu obličeje. Před zahájením jakýchkoli pohybových cvičení je důležité, aby byly svaly dostatečně fit.

Všechna cvičení zaměřená na pohyb by měla být velmi jemná a prováděná velmi opatrně. Síla a nadměrné úsilí, když se snažíte pracovat na příliš slabých svalech, mohou způsobit další problémy s napnutím a nedobrovolnými pohyby zvanými synkineze.

Ne všechna cvičení jsou vhodná pro všechny lidi s paralýzou obličeje a zotavení můžete zkomplikovat, pokud se pokusíte pracovat bez pomoci odborného terapeuta.

Cvičení je třeba provádět každý den, aby se vaše zotavení využilo co nejlépe, takže váš terapeut by vás měl procesem obnovy vést a podporovat. Terapie může trvat mnoho měsíců, ale odhodlání věnovat se domácímu cvičebnímu programu a neustálá podpora terapeuta vám pomůže dosáhnout nejlepšího možného zotavení v dané situaci.

Další možnosti léčby

Sponzorováno

U pacientů, kteří mají příznaky měsíce až roky po počátečním nástupu, existují další invazivnější možnosti léčby, jako jsou injekce s botoxem a chirurgický zákrok, které pomohou napravit vzhled poklesu obličeje.

Zajímavosti o Bellově obrně

  • Onemocnění postihne během života cca 1 ze 60 lidí.
  • Herečka Angelina Jolie měla Bellovu obrnu rok po rozvodu s Bradem Pittem. U herečky se vyvinulo onemocnění zvané Bellova obrna, které mělo za následek ochrnutí obličeje. Jolie řekla, že pro léčbu Bellovy obrny používá akupunkturu, že jí pomáhá zotavit se.

Co si dále přečíst na toto téma?

Zdroj článku a odborné studie

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva