Sponzorováno

Kokosový olej na dásně – proč a jak ho používat? 4.8/5 (10)

Zkuste dásně masírovat kokosovým olejem

Zkuste dásně masírovat kokosovým olejem

Kokosový olej může být skvělým pomocníkem na ustupující dásně. Jak to funguje? Na to se podíváme v dnešním našem článku.

Časem může špatná ústní hygiena, onemocnění dásní a dokonce i věk způsobit ústup dásní. Ustupující dásně nechávají vaše zuby nechráněné a ty pak jsou vystaveny vyššímu riziku problémů, jako je vyšší citlivost zubů a zubní kaz.

Možná jste slyšeli, že kokosový olej pomáhá udržovat vaše dásně zdravé. Než použijete kokosový olej na ústup dásní, je důležité si promluvit se svým zubním lékařem o svých obavách, abyste mohli společně vytvořit efektivní léčebný plán. Kokosový olej může nabídnout některé zdravotní výhody, ale nikdy by neměl nahradit profesionální dentální péči.

Příčiny ustupujících dásní

Ustupující dásně jsou výsledkem řady problémů. Zjištění příčiny ústupu dásní je prvním krokem k léčbě. Mezi nejčastější příčiny ústupu dásní patří příliš silné (tvrdé) čistění zubů a kouření (užívání tabáku). K ústupu dásní může přispět také poranění nebo trauma dásní, špatně nasazené zubní náhrady, genetika a věk.

I když je nemožné znovu vybudovat tkáň dásní, kterou jste ztratili, můžete ústup svých dásní zastavit správnou ústní hygienou. Nadměrné nahromadění zubního plaku vede k onemocnění dásní, takže čištění zubů a použití zubních nití na denní bázi, stejně jako pravidelné profesionální čištění u zubaře, vám pomůže udržet dásně pevné a zdravé.

Kokosový olej pro ustupující dásně

Kokosový olej byl oslavován jako pomocník v mnoha oblastech, od odličovače, na masáže, zdravé zuby a i pro zdravé vaření. Lze jej však použít pro zdraví ústní dutiny? Je hodně populární v některých částech Asie a Indie, převalování oleje v ústech znamená několik minut mít kvalitní kokosový olej v ústech a „žmoulat ho“. O kokosovém oleji se předpokládá, že pomáhá bojovat proti bakteriím v ústech. Ve skutečnosti studie publikovaná v magazínu Medical Journalfound říká, že jedinci, kteří dělali převalování kokosového oleje při své hygieně v oblasti ústního zdraví, zaznamenali velké snížení tvorby plaku. Mějte však na paměti, že v této oblasti je nedostatek kvalitního výzkumu.

Sponzorováno

Kokosový olej je také oblíbenou přísadou pro ty, kteří vyrábějí domácí zubní pasty, ale nezapomeňte, že tradiční zubní pasty jsou speciálně navrženy tak, aby udržovaly vaše dásně zdravé. I když kokosový olej může pomoci snížit tvorbu plaku a bakterií v ústech, promluvte se svým zubním lékařem, než jej použijete k léčbě problémů s dásněmi.

Kokosový olej snižuje zánět a zlepšuje zdraví dásní

Bakterie v zubním plaku mohou vést k zánětu dásní, což je běžné onemocnění dásní charakterizované červenými, oteklými a zanícenými dásněmi, které snadno krvácejí. Výzkum naznačuje, že kokosový olej může snížit zánět. To může prospívat zdraví ústní dutiny a zánětu v ústech.

A podle malé studie z roku 2015 převalování kokosového oleje v ústech snížilo tvorbu plaku a mohlo by pomoci předcházet vzniku plaku.

Kokosový olej + sůl

V dnešní době trpí naprostá většina populace zánětem dásní nebo periodontálním onemocněním dásní. Bez ohledu na to, do které kategorie spadáte, a i když jste jedním z těch šťastných / zodpovědných, kteří mají zdravé dásně, měli byste do koupelnové rutiny přidat dvě věci, které jsou pravděpodobně ve vaší kuchyňské skříni – kokosový olej a mořská sůl.

Kloktejte sem tam mořskou solí a sem tam kokosovým olejem (kokosový olej v ústech převalujte).

Výzkumná studie ukázala, že mořská sůl vyhubila bakterie, které způsobují periodontální onemocnění dásní. Nedoporučuje se však dlouhodobé užívání mořské soli jako ústní vody, a proto je možné častěji použít kokosový olej. Zkuste to a uvidíte.

Co si dále o kokosovém oleji přečíst?

Vyberte si kokosový olej třeba zde

Sponzorováno

Zdroje článku a studie

  • Studie: kokosový olej a zubní plak Autor: Jithender Nagilla
  • Effect of coconut oil in plaque related gingivitis -preliminary report. Niger Med J. 2015;56:143–47. Autor: Peedikayil FC, Sreenivasan P, Narayanan A.

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: , ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva