Sponzorováno

Hormonální substituční terapie (léčba) při menopauze – co je to a kdy se používá? 4.76/5 (17)

Jak a kdy vám může pomoci hormonální substituční terapie?

Jak a kdy vám může pomoci hormonální substituční terapie?

Hormonální terapie byla kdysi běžně používána k léčbě menopauzálních symptomů a i k ochraně zdraví z dlouhodobého hlediska. Pak ale některé velké klinické studie ukázaly na možná zdravotní rizika. Co to pro vás znamená?

Počet žen v Evropě, které užívaly léky k léčbě menopauzy, se po roce 2002 propadl. Tehdy vyšly zprávy, že hormonální substituční léčba (HRT) může zvýšit riziko rakoviny prsu, srdečních chorob, mozkové mrtvice a krevních sraženin. Přesto významné lékařské organizace tvrdí, že hormonální substituční terapie nabízí pro mnoho žen více výhod než rizik.

Dokonce i po 60 letech věku se u evropských žen často objevují návaly horka a noční pocenípodle nové studie, díky údajům, které byly posbírány za více více než osm let je hormonální substituční terapie účinná prevence. Nejlepším přístupem je požádat svého gynekologa, aby vyhodnotil rizika a přínosy ve vašem vlastním případě.

Kromě návalů horka může suchá pochva po menopauze způsobit bolestivý sex nebo způsobit problémy s močením. Estrogen aplikovaný přímo na pochvu, nepředstavuje žádná rizika, spíše pomáhá.

Ale i když přibližně třetina všech žen nakonec pociťuje nepříjemné sucho, nový výzkum ukazuje, že pouze polovina z nich to řekne svým lékařům a méně než 4 procenta se nechají léčit takto estrogenem.

Co je to hormonální substituční terapie?

Hormonální substituční léčba jsou vlastně léky, které obsahují ženské hormony. Užíváte léky, abyste nahradili estrogen, který vaše tělo přestane vytvářet během menopauzy. Hormonální terapie se nejčastěji používá k léčbě běžných menopauzálních příznaků, včetně návalů horka a vaginálního nepohodlí.

Rovněž bylo prokázáno, že hormonální terapie předchází úbytku kostní hmoty a snižuje riziko fraktur u postmenopauzálních žen.

S užíváním hormonální terapie však souvisejí určitá rizika. Tato rizika závisí na typu hormonální terapie, dávce, délce léčby a vašich individuálních zdravotních rizicích. Pro dosažení nejlepších výsledků by měla být hormonální terapie přizpůsobena každému člověku individuálně a měla by být také kontrolována, aby se zajistilo, že přínosy stále převažují nad riziky.

Jaké jsou základní typy hormonální terapie?

Hormonální substituční terapie se primárně zaměřuje na nahrazení estrogenu, který vaše tělo po menopauze již netvoří. Existují dva hlavní typy estrogenové terapie:

Systémová hormonální terapie

Systémový estrogen – který se dodává ve formě pilulek, kožních náplastí, vaginálního kroužku, gelů, krémů nebo sprejů – obvykle obsahuje vyšší dávku estrogenu, který se vstřebává do celého těla. Může být použit k léčbě prakticky jakýchkoli běžných příznaků menopauzy.

Nízkodávkové vaginální přípravky estrogenu

Ty jsou ve formě krému, tablet nebo vaginálního kroužku – minimalizují množství estrogenu absorbovaného tělem. Z tohoto důvodu se vaginální přípravky s nízkou dávkou obvykle používají pouze k léčbě vaginálních příznaků menopauzy (i příznaky močového systému).

Pokud jste neměli odstraněnou dělohu, lékař vám obvykle předepíše estrogen spolu s progesteronem nebo progestinem (léky podobné progesteronu). Je to proto, že samotný estrogen, pokud není vyvážen progesteronem, může stimulovat růst výstelky dělohy a zvyšovat riziko rakoviny endometria. Pokud vám byla odstraněna děloha (hysterektomie), možná nebudete muset užívat progestin.

Jaká jsou případná rizika hormonální terapie?

V dosud největší klinické studii zvýšila hormonální substituční léčba, která sestávala z pilulky estrogen-progestin (Prempro), riziko určitých závažných stavů. Byly to tyto:

Studie naznačují, že se tato rizika liší v závislosti na:

  • Věku. Ženy, které zahájí hormonální terapii ve věku 60 let nebo více nebo více než 10 let od začátku menopauzy, jsou vystaveny vyššímu riziku výše uvedených stavů. Pokud je však hormonální léčba zahájena před 60 lety nebo do 10 let po menopauze, přínosy zřejmě převažují nad riziky.
  • Typu hormonální terapie. Rizika hormonální terapie se liší v závislosti na tom, zda je estrogen podáván samostatně nebo s progestinem, a na dávce a typu estrogenu.
  • Historie vašeho zdraví. Vaše rodinná anamnéza a vaše osobní anamnéza a riziko rakoviny, srdečních chorob, cévní mozkové příhody, krevních sraženin, onemocnění jater a osteoporózy jsou důležitými faktory při rozhodování, zda je pro vás hormonální substituční léčba vhodná.

Všechna zmíněná rizika byste měli vy a váš lékař vzít v úvahu při rozhodování, zda pro vás může být hormonální léčba vhodnou volbou.

Kdo může těžit z výhod hormonální terapie?

Výhody hormonální terapie mohou převážit rizika, pokud jste zdraví a máte:

Sponzorováno

  • Středně silné až silné návaly horka. Systémová estrogenová terapie zůstává nejúčinnější léčbou pro zmírnění obtěžujících návalů menopauzy a nočního pocení.
  • Další příznaky menopauzy. Estrogen může zmírnit vaginální příznaky menopauzy, jako je sucho, svědění, pálení a nepohodlí při pohlavním styku.
  • Potřebu zabránit úbytku kostní hmoty nebo zlomeninám. Systémový estrogen pomáhá chránit před onemocněním řídnutí kostí nazývaným osteoporóza. Lékaři však obvykle doporučují k léčbě osteoporózy léky zvané bisfosfonáty. Ale estrogenová terapie může pomoci, pokud nemůžete tolerovat nebo nemáte prospěch z jiné léčby.
  • Časnou menopauzu nebo nemáte nedostatek estrogenu. Pokud jste si nechala chirurgicky odstranit vaječníky před 45. rokem, přestala jste menstruovat před 45. rokem (předčasná menopauza) nebo jste ztratili normální funkci vaječníků před 40. rokem (primární ovariální nedostatečnost), bylo vaše tělo vystaveno menšímu množství estrogenu než těla žen, které mají typickou menopauzu.

Estrogenová terapie může pomoci snížit riziko určitých zdravotních stavů, jako je osteoporóza, srdeční choroby, mrtvice, demence a změny nálady.

Pokud užíváte hormonální substituční terapii, jak můžete snížit riziko?

Poraďte se svým lékařem o těchto strategiích:

Najděte pro vás ten nejlepší produkt a způsob užívání

Můžete si vzít estrogen ve formě pilulky, náplasti, gelu, vaginálního krému nebo pomalu se uvolňujícího čípku nebo vaginálního kroužku, které umístíte do pochvy. Pokud se u vás vyskytnou pouze vaginální příznaky související s menopauzou, je estrogen ve vaginálním krému, tabletě nebo kroužku s nízkou dávkou obvykle lepší volbou než perorální pilulka nebo kožní náplast.

Minimalizujte množství léků, které užíváte

Použijte nejnižší účinnou dávku po co nejkratší dobu potřebnou k léčbě vašich příznaků. Pokud jste mladší než 45 let, potřebujete dostatek estrogenu, abyste zajistili ochranu před dlouhodobými účinky nedostatku estrogenu na zdraví. Pokud máte trvalé příznaky menopauzy, které významně zhoršují kvalitu vašeho života, může vám lékař doporučit dlouhodobější léčbu.

Vyhledejte pravidelnou následnou péči

Pravidelně navštěvujte svého lékaře, abyste se ujistili, že přínosy hormonální terapie nadále převažují nad riziky, a pro screening, jako jsou mamografy a vyšetření pánve.

Jděte cestou zdravého životního stylu

Zahrňte do svého každodenního života fyzickou aktivitu a cvičení, zdravě se stravujte, udržujte zdravou váhu, nekuřte, omezujte alkohol, zvládejte stres a zvládejte chronické zdravotní stavy, jako je vysoký cholesterol nebo vysoký krevní tlak. I to vám může velmi pomoci.

Pokud jste nepodstoupila hysterektomii a používáte systémovou estrogenovou terapii, budete také potřebovat progestin.

Hormonální terapie není dobrá nebo špatná

Chcete-li zjistit, zda je hormonální terapie pro vás dobrou možností léčby, poraďte se s lékařem o vašich individuálních příznacích a zdravotních rizicích. To je nejlepší cesta. Ujistěte se, že konverzace s lékařem pokračuje i během vašich menopauzálních let.

Vzhledem k tomu, že se vědci každý rok dozví o něco více o hormonální terapii a dalších menopauzálních léčbách, doporučení se mohou časem změnit. Pokud nadále trpíte obtěžujícími menopauzálními příznaky, pravidelně konzultujte možnosti léčby u svého lékaře.

Kdo by neměl užívat hormonální substituční terapii

Obecně si lékaři dělají starosti s ženami, které jsou vystaveny zvýšenému riziku srdečních onemocnění, mají neléčenou hypertenzi, aterosklerotické plaky nebo jsou vystavené vysokému riziku demence nebo mají již v mozku přítomné změny (na MRI – magnetické rezonanci).

Měli byste být také opatrní, pokud máte zvýšené riziko vzniku krevních sraženin nebo cévní mozkové příhody, měli jste rakovinu prsu nebo dělohy citlivou na estrogen nebo máte problémy s játry. Rizika se mohou zvyšovat při vyšších dávkách, čím déle užíváte léky nebo jak stárnete.

Alternativní metody

Sponzorováno

Mezi alternativní léčebné metody, které prokázaly přínos v klinických studiích, patří hypnóza, kognitivně behaviorální terapie a i akupunktura.

Co si ještě o menopauze přečíst?

Zdroje článku a relevantní studie

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: , ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva