Sponzorováno

Marakujový olej a jeho výhody pro zdraví a krásu 4.87/5 (15)

Zkuste marakujový olej i vy

Zkuste marakujový olej i vy

Marakuja (anglicky passion fruit a česky marakuja nebo mučenka) je šťavnaté jihoamerické ovoce. Nejen, že má úžasnou citrusovou chuť a je pro naše tělo velmi zdravá, marakuja také nabízí úžasné výhody pro naši pokožku. Semena a květy mučenky produkují marakujový olej. Tento olej je oslavován po celém světě pro svou fenomenální schopnost hydratovat, uklidnit a obnovit mladistvou záři pokožky. A právě o marakujovém oleji bude náš dnešní článek. Proč je tak skvělý? Jaké další benefity tento olej nabízí? Čtěte dál a vše se dozvíte.

Ovoce Marakuja (Mučena) se v poslední době stalo malou celebritou v kulinářském světě a je široce používáno v salátech, koktejlech a dezertech.

Co je to marakujový olej?

Marakujový olej se získává z květu a semen ovoce Mučenky (lat. Passiflora edulis, anglicky passion fruit a česky lidově marakuja). Tento čistý olej je bohatým zdrojem vitamínů, antioxidantů a minerálů, to je moc dobrá zprává pro pokožku. V tomto oleji najdete konkrétně například:

  • Vitamin A
  • Vitamín C
  • Niacin (to je vitamín B3)
  • Fosfor
  • Měď
  • Draslík
  • Protein
  • Železo
  • Vlákninu
  • Hořčík

Další významnou složkou je látka kvercetin, jedna z nejmocnějších ochranných sloučenin, jaké jsou dnes známy. Quercetin je rostlinný flavonoid, který vykazuje vysokou úroveň hojivých, uklidňujících a protizánětlivých vlastností.

Výhody marakujového oleje pro naši pleť

Olejnatost je jedním z nejčastějších problémů, pokud jde o pokožku. Zatímco přebytečný olej je zhoubou pleti, prospěšné oleje, jako je čistý marakujový olej, jsou důležité pro zvlhčení pokožky. Mnozí z nás, kteří ho používají jako součást kosmetické rutiny, hodně ocenili, jak lehký je tento olej, aniž by zanechal mastnou stopu.

Má skvělé hydratační vlastnosti

Jednou z věcí, které na maracujovém oleji vynikají, je velké množství esenciálních mastných kyselin, které obsahuje. Může se pochlubit téměř z 80% kyselinou linolovou. Lidské tělo nemůže tuto omega-6 mastnou kyselinu syntetizovat ze složek potravy. Díky tomu je marakujový olej ještě účinnější, pokud jde o hydrataci pokožky.

Kromě kyseliny linolové obsahuje marakujový olej také kyselinu olejovou, stearovou a palmitovou, což z něj činí vynikající zvlhčovač pleti. Tyto esenciální mastné kyseliny mohou také zmírnit podráždění a zánět způsobený stavy, jako je akné a růžovka.

Díky těmto protizánětlivým a hydratačním vlastnostem je marakujový olej snadno přijímán suchými, citlivými a mastnými typy pleti, aniž by způsoboval jakékoliv podráždění.

Krásnější vzhled pokožky

Další výhodou marakujového oleje je to, jak zlepšuje vzhled pokožky zevnitř. Vitamin C, fosfor a vápník přítomné v tomto oleji vyživují pokožku, takže vypadá jasněji a zdravěji.

Sponzorováno

Super pro regeneraci pleti

Pokud jde o regeneraci poškozené pokožky, je marakujový olej skutečným pokladem. Lykopen v tomto oleji vyrovnává tón pleti a zlepšuje poškození pleti sluncem. Kromě toho je známo, že jeho vitamin C zvyšuje produkci kolagenu, což vede k menšímu počtu jemných linek a k pevnější pokožce.

Jak používat marakujový olej?

Jednoduše naneste několik kapek oleje na oblast obličeje a krku. Při vmasírování oleje do pokožky používejte tahy nahoru a dolů. Chcete-li zajistit maximální absorpci, dokončete aplikaci jemnými poklepáním. Budete příjemně překvapeni, jak osvěžující je tento olej, aniž by po sobě zanechal mastné zbytky.

Nebojte se použít olej z maracujy jako součást své ranní a večerní kosmetické rutiny.

Marakujový olej na pokožku

Samotný olej z maracujy je bohatý na esenciální mastné kyseliny a živiny, které jsou životně důležité pro zdraví pokožky. Kyselina linolová v maracujovém oleji udržuje pokožku hydratovanou a je ideální pro uklidnění suché, šupinaté pokožky a také pokožky náchylné k akné.

Marakujový olej je dále bohatý na ochranné antioxidanty, jako je lykopen, pro boj s účinky poškození sluncem, znečištění a dalších stresujících faktorů životního prostředí. Lykopen pracuje s přirozeným obsahem vitaminu C maracujy pro rovnoměrný tón pleti a podporuje produkci kolagenu pro pevnější, jasnější, hladší pokožku a méně viditelné vrásky.

Marakujový olej na vlasy

Protože vlasy a pokožka sdílejí mnoho podobných potřeb živin, výhody oleje z maracujy se mohou rozšířit i na vlasy a vaši pokožku hlavy. Kolagen udržuje vaši pokožku pevnou a může také posílit vaše vlasy, aby se zabránilo jejich štěpení a lámání. Vysoký obsah antioxidantů v marakuji chrání před vypadáváním vlasů a zvlhčovací vlastnosti tohoto oleje jsou účinné pro kondicionování vlasů, aby se zvýšila jejich hladkost a objem.

Nanášení marakujového oleje na vlasy je snadné! Zahřejte si v rukou malé množství maracujového oleje třením dlaní o sebe. Pro vyhlazení suchých vlasů začněte s čistými vlasy osušenými ručníkem. Začněte na koncích vlasů, poté se propracujte k oblasti uší a zastavte se, než se dostanete k pokožce hlavy. U silnějších, zvlněných nebo hodně hustých vlasů přidejte další olej do pokožky hlavy a ke kořínkům, dokud nebudou vlasy hladké.

Marakujový olej i na řasy

Řasenka naplněná marakujovým olejem vás přivede o jeden (obří) krok blíže k velkému objemu řas a ke zdravějším řasám, to vše díky dobrotě Matky přírody. Marakujový olej je na řasy opravdu super.

Jaký marakujový olej používat?

Sponzorováno

Chcete-li maximalizovat kosmetické výhody oleje z maracujy, musíte se ujistit, že používáte ten správný druh. Nejlepším typem pro péči o pleť je jeho 100% čistá verze. Jelikož je velmi blízký původnímu stavu tohoto skvělého ovoce, dokáže si uchovat nejvyšší množství živin.

Jaké další oleje byste mohli vyzkoušet?

Studie a zdroje článku

  • Studie o marakujovém oleji Olej z mučenky je vysoce hodnotný produkt s aplikacemi v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Často se ředí slunečnicovým olejem.

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva