Sponzorováno

Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky? 4.85/5 (13)

Čekankový sirup a zdraví - jaké má toto sladidlo účinky?Poslední roky stále více a více lidí začíná objevovat kouzlo čekankového sirupu. Toto přírodní sladidlo se vyrábí z kořene rostliny čekanky. Čekanka je vytrvalá až jeden metr vysoká bylina s tuhým stonkem. V Evropě čekanka roste jako divoká rostlina již někdy od starověku. Starověcí Egypťané i Římané používali kořen této rostliny k detoxikaci jater a čištění krve.

V současné době můžete čekanku také najít v Severní Americe či Austrálii. Rostlina má krásné, jasně modré květy a lze ji snadno najít na polích, loukách a podobně. Čekanka ale nemusí být jen modrá, mohou se u ní objevit odchylky ve zbarvení, a to od bílé až po bledě růžovou.

Ale dnešní článek nebude o čekance. Bude o kořeni čekanky. Ještě lépe řečeno, bude o sirupu, který se vyrábí z kořene čekanky.

Takto krásnou modrou barvu může mít květ čekanky.

Takto krásnou modrou barvu může mít květ čekanky.

Kořen čekanky – zdroj čekankového sirupu

Syrový kořen čekanky nám může nabídnout mnoho přínosů pro zdraví. Podporuje zdravé fungování jater a žlučníku odstraňováním přebytečné vody a toxinů z těla. Kořen čekanky lze také použít jako přírodní prebiotikum, které živí naši trávicí flóru, léčí zácpu a zmírňuje problémy s trávením. Kromě toho kořen čekanky pomáhá rozkládat tuk v těle a snižuje hladinu inzulínu v krvi. Proto je čekankový sirup ideální alternativou k rafinovanému cukru, super pro diabetiky a pro ty, kteří bojují se svou hmotností. Kořen čekanky má také silné protizánětlivé a sedativní účinky v nervovém systému. To je důvod, proč je často doporučován pro snížení zánětu revmatismu a artritidy a ke zmírnění bolestí kloubů. Může být dokonce použit k léčení poranění a spálení kůže a léčbě různých kožních problémů, jako je třeba akné.

Většina lidí pravděpodobně zná čekanku jako náhražku kávy bez kofeinu. Zejména v dobách války a chudoby sloužil pražený kořen čekanky jako alternativa tradičních kávových zrn, které v té době nebyly snadno k dostání. Nebojte, čekankový sirup chutná mnohem lépe, než tato náhrada kávy! Je mírně sladký, chuť spojenou s čekankou v něm prakticky ani nepoznáte. Nezapomeňte tedy čekankový sirup vyzkoušet ve svých oblíbených dezertech.

Chcete si kořen čekanky nasbírat? Je nejvhodnější ho sbírat brzy na jaře či na podzim předtím, než dojde k přízemním mrazíkům.

Kořen čekanky samozřejmě existuje již od nepaměti, v posledních letech si však získává značnou popularitu – hlavně u u výrobců potravin a lidí, kteří hledají zdravější alternativy ke klasickému bílému cukru.

Kořeny čekanky jsou také hodně oblíbené díky jejich vysokému obsahu rozpustné vlákniny, konkrétně inulinu. Inulin je přírodní rozpustná vláknina – je to druh vlákniny, která se rozpustí ve vodě, zpomaluje trávení, udržuje vás sytější, vyrovnává hladinu cukru v krvi a snižuje hladinu cholesterolu. I kvůli tomu je čekankový sirup hodně zajímavý.

Kořen čekanky je jedním z nejčastějších zdrojů inulinu – další potraviny bohaté na inulin jsou třeba jeruzalémský artyčok (neboli topinambur), cibule, česnek a pórek.

TOP 5 zajímavých účinků čekankového sirupu

Podívejte se, proč si tento sirup dát místo klasického bílého cukru.

1. Obsahuje hodně rozpustné vlákniny inulinu

Čerstvý kořen čekanky má cca 68% inulinu v sušině. Inulin je druh vlákniny známé jako fruktan nebo fruktooligosacharid, uhlohydrát vyrobený z krátkého řetězce molekul fruktózy, které vaše tělo nestráví.

Sponzorováno

Působí jako prebiotikum, což znamená, že živí prospěšné bakterie ve střevě. Tyto užitečné bakterie hrají roli při snižování zánětu, boji proti škodlivým bakteriím a zlepšování absorpce minerálů (zdroj zde). Čekanka, a výrobky z ní (a jejího kořene), tedy mohou podporovat optimální zdraví střeva různými způsoby.

2. Může pomoci trávení a pohybům střev

Protože inulin prochází tělem nestrávený, živí vaše střevní bakterie, může tak podporovat zdravé trávení. Studie zejména naznačují, že inulin může zmírnit zácpu. Tato čtyřtýdenní studie u 44 dospělých se zácpou zjistila, že užívání 12 gramů inulinu z čekanky za den pomohlo změkčit stolici a významně zvýšilo frekvenci pohybu střev ve srovnání s užíváním placeba.

A v další studii u 16 osob s nízkou frekvencí stolice se při denní dávce 10 gramů inulinu z čekanky zvýšil průměrně počet stolic ze 4 na 5 za týden.

Mějte na paměti, že většina studií se zaměřila na doplňky inulinu z čekanky, ne přímo na čekankový sirup. Takže je třeba více zkoumat přímo produkty z čekanky.

3. Může podporovat hubnutí

Některé studie naznačují, že vláknina, která je v kořeni čekanky, může regulovat chuť k jídlu a snížit celkový příjem kalorií. A to ve finále může vést ke snížení hmotnosti.

Dvanáctitýdenní studie na 48 dospělých s nadváhou stanovila, že pokud denně přijmeme 21 gramů oligofruktózy pocházející z čekanky, látky velmi podobné inulinu, vedlo k významnému 2,2 kg (1 kg) průměrnému snížení tělesné hmotnosti – zatímco placebo skupina přibrala na váze. Tato studie také zjistila, že oligofruktóza pomohla snížit hladiny ghrelinu, což je hormon, který stimuluje pocity hladu.

Jiný výzkum přinesl podobné výsledky, ale většinou testoval doplňky inulinu nebo doplňky oligofruktózy – nikoli přímo produkty z kořenů čekanky.

4. Je snadné čekankový sirup přidat do vašeho jídelníčku

Čekankový sirup (a i jiné produkty z kořene čekanky) lze velmi snadno přidat do vašeho jídelníčku. Ve skutečnosti ji možná jíte, aniž byste si to uvědomovali, protože se někdy používá jako přísada do balených potravin. Třeba v některých tyčinkách najdete čekankový sirup. Některé lepší cukrárny dokonce z čekankového sirupu vyrábí zákusky.

Čekankový sirup mnoho lidí používá jako náhrada cukru (nebo i tuku) kvůli jeho gelujícím vlastnostem a sladké chuti. To znamená, že čekankový sirup můžete použít i v domácí kuchyni.

A co víc, pokud se snažíte snížit příjem kofeinu, můžete jako náhradu kávy použít pražený a mletý kořen čekanky. Chcete-li vyrobit tento bohatý nápoj, přidejte 2 lžíce (11 gramů) praženého, mletého ​​kořene čekanky do 1 šálku (240 ml) vody.

Inulin z kořene čekanky extrahovat a zpracovat na doplňky stravy, které jsou pak dostupné v obchodech se zdravými potravinami.

5. Je to rostlinný, veganský produkt

Jak již název napovídá, je čekankový sirup zcela založen na rostlině (čekance) – při tvorbě tohoto produktu nebylo ublíženo žádným včelám! Je naprosto veganský.

A pár slov na závěr

Čekankový sirup je obzvláště vhodný pro lidi, kteří chtějí do své stravy přidat vlákninu. A také pro ty, kteří trpí pomalými pohyby střev a nebo pokud hledáte zdravější alternativy cukru, pak je pro vás čekankový sirup ten pravý. Používejte tento sirup jako cukr nebo med – zhruba ve stejném množství.

Sponzorováno

Dejte si toto sladidlo místo bílého cukru.

A co si dále na toto téma přečíst?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    1 komentář u článku “Čekankový sirup a zdraví – jaké má toto sladidlo účinky?”

    1. Ladislav napsal:

      Čekankové sladidlo extraktu čekanky a sukralózy mi hodně pomohlo při 10denním půstu. Výjimečná chuť a vřele ji doporučuji.

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva