Sponzorováno

Ischemická choroba dolních končetin – co je to – příčiny, příznaky a léčba 4.75/5 (8)

Ischemická choroba dolních končetin (ICHDK) je onemocnění tepen, při kterém dochází k nedostatečnému prokrvování dolních končetin.

Ischemická choroba dolních končetin (ICHDK) je onemocnění tepen, při kterém dochází k nedostatečnému prokrvování dolních končetin.

Ischemická choroba dolních končetin je pozdní komplikace diabetu, která může mít za následek amputaci dolní končetiny.

Při ischemické chorobě dolních končetin jde o onemocnění postihující tepny, kdy dochází k jejich zúžení až uzávěru. Dochází k nedostatečnému přívodu kyslíku a živin do pracujících svalů a tkání. Výsledkem je celá řada trofických změn, které mohou vyústit amputací končetiny.

Příčiny vzniku ischemické choroby dolních končetin

Ischemická choroba dolních končetin vzniká v pánevních, stehenních a bércových tepnách, které zásobují nohy kyslíkem. Příčinou vzniku tohoto onemocnění je ateroskleróza, tedy proces, při kterém dochází k usazování tuku na stěnách tepen a tudíž i k jejich zúžení. Při fyzické zátěži pak tepny nefungují správně, tedy nedopravují do nohou dostatek kyslíku. Mezi rizikové faktory vzniku ischemické choroby dolních končetin patří diabetes, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a kouření. Ischemická choroba dolních končetin je poměrně časté onemocnění. Mnoho nemocných jej často podceňuje, přitom neléčená forma této nemoci může vést až k amputaci dolní končetiny.

Příznaky ischemické choroby dolních končetin

Dle symptomů lze ischemickou chorobu dolních končetin rozdělit do čtyř fází.

Sponzorováno

  • První fáze: okrajová část postižené končetiny bývá chladná, zejména v případě, že i v okolním prostředí je chladno. Pacient nepociťuje sice žádné potíže, přesto kdyby se provedlo lékařské vyšetření cév dolních končetin, bylo by odhaleno jejich počínající zúžení.
  • Druhá fáze: v tomto stádiu dochází k tzv. klaudikační bolesti neboli přerušovanému kulhání, kdy při námaze vzniká v dolní končetině prudká bolest, která donutí nemocného kulhat nebo dokonce zastavit. Po odpočinku bolest odezní a pacient může pokračovat v chůzi. Bolest vzniká proto, že svaly potřebují větší objem kyslíku, jenž se jim v důsledku zúžení tepen nedostává. V tomto případě zcela platí přímá úměra, tedy čím kratší vzdálenost je nemocný schopen ujít bez odpočinku (mnohdy i jen 200 metrů), tím horší je stav jeho tepen. Krom toho s sebou tato fáze nese i další projevy jako třeba ztrátu ochlupení, vyschlou pokožku, ochablý svalový aparát, lámavost nehtů a jejich pomalý růst.
  • Třetí fáze: do té se pacient dostává ve chvíli, kdy je bolest dolních končetin trvalá s tím, že se objevuje jak přes den, tak i v noci a dokonce bývá tak silná, že dokáže nemocného probudit ze spánku. Úleva se dostavuje, je-li noha spuštěna do svislé polohy, často tedy lidé s ischemickou chorobou dolních končetin v tomto stadiu spí s nohama spuštěnýma z postele nebo v křesle.
  • Čtvrtá fáze: označuje se jako kritická končetinová ischemie. U nemocného se objevují svalové záškuby a časté křeče, neboť prokrvení dolní končetiny je naprosto nedostačující. Na neprokrvené noze se tvoří vředy a otevřené rány a často dochází k odumření tkáně (gangréně), která se zpočátku projevuje na okrajových částech, tedy prstech. Každá drobná rána na noze se stává vážným ohrožením, neboť nedochází k prokrvení a postižení se nehojí, případně se do něj může jednoduše dostat infekce. Čtvrtá fáze velmi často končí amputací končetiny.

Existuje také forma ischemické choroby dolních končetin známá jako Lerichův syndrom, při které dochází k zúžení tepny již velmi vysoko v těle, obvykle už v oblasti břišní aorty před jejím rozdvojením. Mezi její typické příznaky patří bolesti v oblasti kyčlí a pánve.

Prevence vzniku ischemické choroby dolních končetin

Jelikož se na vzniku ischemické choroby dolních končetin výrazně podílí ateroskleróza, je velmi důležité tento proces v těle maximálně oddálit. Toho lze docílit dodržováním zdravého životního stylu, což obnáší vyváženou stravu bez přejídání, hlídání cholesterolu a krevního tlaku, dostatek fyzické aktivity a hlavně vyloučení kouření a konzumace alkoholu. U diabetiků je také velmi důležitá správná kompenzace diabetu dle pokynů ošetřujícího lékaře.

Léčba ischemické choroby dolních končetin – jak probíhá?

Ze všeho nejdůležitější je včasné odhalení tohoto onemocnění, a tak jakmile se objeví podezření na ischemickou chorobu dolních končetin, je nutné navštívit lékaře. Ten provede řadu méně či více náročných testů a v případě, že nepůjde o akutní stav, zahájí komplexní léčbu, jejímž cílem bude odstranění tepenného zúžení. Při této léčbě je kromě lékařských procedur a medikamentů také velmi důležitá správná životospráva.

Komplikace ischemické choroby dolních končetin

I u dolních končetin může dojít k obdobnému akutnímu stavu, jakým je infarkt myokardu. V podstatě jde o to, že na místě největšího zúžení se vytvoří krevní sraženina a celou tepnu uzavře. Končetina je tak najednou zcela bez kyslíku a objeví se u ní prudká bolest, která neustupuje, chybí puls, noha zbledne a je studená. Jedinou možnou pomocí v této fázi je okamžité přivolání lékaře. Pokud by se tak nestalo, musela by být odumřelá končetina amputována.

VIDEO: ISCHEMICKÁ CHOROBA DOLNÝCH KONČETIN

Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva