Sponzorováno

Kandidóza (drozd v puse) – příznaky toho, že vám přerůstá přes hlavu – jak ji léčit? 4.69/5 (13)

Věděli jste, že kvasinky se mohou přemnožit i v ústech?

Věděli jste, že kvasinky se mohou přemnožit i v ústech?

V lidském těle a i na něm žije mnoho druhů hub, včetně rodu kvasinek známých jako Candida. Candida se obvykle vyskytuje jen v malém množství v ústech, střevech a na kůži. Při normální úrovni není tato houba (plíseň) problematická. Když však Candida začne nekontrolovatelně růst, může to způsobit infekci známou jako kandidóza. A pak to již problém je.

Candida je ve skutečnosti nejčastější příčinou plísňových infekcí u lidí.

Proč Candida může v těle začít růst nad rámec?

Zdravé bakterie ve vašem těle obvykle udržují hladiny Candidy pod kontrolou. Pokud je však narušena hladina zdravých bakterií nebo je narušen imunitní systém, může Candida začít růst nad rámec. Níže uvádíme několik faktorů, které mohou vést k přerůstání Candidy:

  • Užívání antibiotik
  • Jíte stravu s vysokým obsahem cukru a rafinovaných sacharidů
  • Vysoký příjem alkoholu
  • Oslabený imunitní systém
  • Užívání perorálních kontraceptiv (prostředky bránící početí)
  • Cukrovka
  • Vysoké úrovně stresu

Když Candida začne v těle hodně růst, může to vést k různým zdravotním problémům. Tento článek zkoumá 7 příznaků přerůstání Candidy a způsob, jak je léčit a řešit.

1. Ústní drozd – léze v krku

Kandidóza, která se vyvíjí v ústech nebo v krku, se někdy nazývá drozd. Nejčastěji se vyskytuje u novorozenců, starších osob a osob se oslabeným imunitním systémem. Zvýšené riziko je také u osob se špatnou ústní hygienou nebo snímatelnými zubními náhradami.

U lidí s drozdem se obvykle objeví bílé, hrbolaté skvrny na jazyku, v ústní dutině, dásních, mandlích nebo krku. Léze mohou být bolestivé a při škrábání mohou mírně krvácet. Orální drozd je také často spojován s zarudnutím nebo bolestivostí jazyka a úst. Ve velmi vážných případech se může rozšířit do jícnu a způsobit bolesti při polykání nebo další obtíže.

2. Velká únava

Jedním z nejčastějších příznaků spojených s Candidou je únava. Přestože neexistuje přímý důkaz, že Candida způsobuje únavu, opravdu často se u pacientů, kteří jí trpí, objevuje. Za prvé, kandidóza je často doprovázena nutričními nedostatky, jako je vitamin B6, esenciální mastné kyseliny a hořčík. A obecně je známo, že nedostatek hořčíku způsobuje únavu.

Za druhé, infekce Candida se běžně vyskytují, když je oslaben imunitní systém. A samotný slabě fungující imunitní systém vám může také způsobit únavu.

A jedna studie naznačuje, že dlouhodobá kandidóza může být dokonce potenciální příčinou syndromu chronické únavy.

3. Opakující se infekce genitálií nebo močových cest

Candida se nachází v oblasti genitálií většiny žen. Jeho přerůstání může vést k kandidóze vagíny, známé také jako kvasinková infekce. Odhaduje se, že 75% všech žen trpí během svého života alespoň jednu vaginální infekci kvasinkami a polovina z nich bude mít alespoň jednu recidivu.

I muži mohou také trpět touto kvasinkovou infekcí v oblastí genitálií, ale je to mnohem méně běžné. Mezi příznaky vaginální kandidózy patří zarudnutí, otok, svědění, bolestivý pohlavní styk a silný bílý výtok z pochvy.

Ačkoli je to mnohem méně běžné, Candida může také způsobit infekci močových cest. Infekce močových cest související s Candidou jsou nejčastější u starších, hospitalizovaných nebo u jedinců s oslabenou imunitou. Mezi příznaky infekce močových cest patří pocit pálení při močení, časté nutkání k močení, zakalená, tmavá nebo podivně páchnoucí moč a bolest nebo pocit tlaku v dolní části břicha. I jiné bakterie, jako je třeba E. coli, s větší pravděpodobností způsobí infekci močových cest, není to jen Candida.

Pokud však trpíte opakujícími se infekcemi a domníváte se, že jsou důsledkem přerůstání Candidy, můžete si nechat vyšetřit moč, abyste to zjistili.

4. Trávicí problémy

Zdraví vašeho zažívacího systému silně závisí na dobré rovnováze mezi „dobrými“ a „špatnými“ bakteriemi, které žijí ve střevě. „Dobré“ bakterie, které se obvykle nacházejí ve střevech, jsou důležité pro trávení, protože pomáhají zpracovávat škroby, vlákninu a některé cukry. Když bakterie ve střevě nejsou vyvážené, můžete zažít nepěkné zažívací potíže, včetně zácpy, průjmu, nevolnosti, plynatosti, křečí a nadýmání.

Nedávné studie dokonce ukazují, že přerůstání Candidy je spojeno s několika onemocněními gastrointestinálního traktu, včetně ulcerativní kolitidy a Crohnovy choroby.

5. Sinusové infekce (záněty dutin)

Chronické sinusové infekce postihují jednoho z osmi dospělých (dle některých studií a některých odhadů). Mezi běžné příznaky patří rýma, nosní kongesce, ztráta čichu a bolesti hlavy. Přestože jsou krátkodobé sinusové infekce většinou způsobeny bakteriemi, mnoho dlouhodobějších chronických sinusových infekcí se považuje za problém s houbami.

Jedna studie se zabývala skupinou 210 jedinců s chronickými sinusovými infekcemi a zjistila, že 96% z nich mělo v hlenu houby.

Antibiotika jsou obvyklou metodou léčby sinusových infekcí. To může působit na akutní bakteriální sinusové infekce, ale nikoli na chronické plísňové infekce. Ve skutečnosti by léčba chronické sinusové infekce antibiotiky mohla tuto infekci zhoršit. Pokud trpíte sinusovými infekcemi, které trvají déle než jeden měsíc, může být na vině právě Candida.

6. Infekce kůže a nehtů

Stejně jako ve střevě jsou na kůži „dobré“ bakterie, které zabraňují nekontrolovatelnému růstu Candidy. Různým bakteriím se daří v různých podmínkách, včetně měnící se teploty, vlhkosti nebo úrovně kyselosti. To je důvod, proč změna prostředí na vaší kůži může způsobit nadprodukci Candidy.

Sponzorováno

Například kosmetika, mýdla a zvlhčovače mohou změnit stav pokožky, zejména antibakteriální produkty toto dělají. I když kožní kandidóza může ovlivnit jakoukoli část těla, oblasti, které jsou teplé a vlhké, jako jsou podpaží a v oblasti slabin, jsou zvláště náchylné k infekci.

Svědění a viditelná vyrážka jsou dva nejčastější příznaky plísňových infekcí kůže. Přerůstání Candidy může způsobit problémy, jako je atletická noha a plíseň na nehtech.

I když to není život ohrožující problém, mohou být plísňové infekce kůže velmi nepříjemné a výrazně snižují kvalitu života.

7. Bolesti kloubů

Pokud infekce Candida vstoupí do vašeho krevního řečiště a cestuje tělem, může infikovat klouby a způsobit artritidu. K tomu obvykle dochází po chirurgickém zákroku nebo při přerůstání Candidy po delší dobu bez nějaké léčby.

Artritida způsobena Candidou je spojena s bolestí, ztuhlostí a otokem v kloubech. Kyčle a kolena bývají nejčastěji infikovanými. Candida může také způsobit infekce kostí nebo osteomyelitidu, která může v napadené oblasti způsobit bolest a citlivost.

Infekce kostí a kloubů nejsou příliš časté, ale jakmile jste infikováni, pak může být velmi obtížné se jich zbavit.

Jak bojovat s kandidózou

Nejlepší způsob, jak léčit kandidózu a zabránit opakujícím se infekcím, je vyřešit základní příčinu problému. Pamatujte, že jídlo, které jíte, hraje důležitou roli při udržování rovnováhy mezi „dobrými“ a „špatnými“ bakteriemi ve střevech. Rafinované cukry, sacharidy a mléčné výrobky s vysokým obsahem laktózy mohou podpořit růst Candidy a dalších „špatných“ mikroorganismů. Příliš mnoho takových potravin může podpořit infekci, pokud máte potlačený imunitní systém. A na druhé straně se ukázalo, že určité potraviny podporují růst „dobrých“ bakterií a inhibují růst Candidy.

Následující potraviny pomáhají v boji proti Candidovým infekcím:

  • Česnek: Česnek obsahuje protiplísňovou látku zvanou allicin, u které bylo prokázáno (ve studiích), že bojuje proti kvasinkám Candida.
  • Kokosový olej: Kokosový olej má vysoký obsah kyseliny laurové, o které bylo prokázáno, že bojuje s infekcemi Candida (ve více studiích).
  • Kurkumin: Studie také naznačují, že kurkumin může zabíjet kvasinky Candida nebo alespoň snižovat jejich růst.
  • Xylitol: V jedné studii pomohl xylitol v boji s Candidou a snížil její schopnost přilnout k povrchu a způsobit infekci.
  • Aloe vera: Aloe vera gel může inhibovat růst Candida v ústech a předcházet infekcím.
  • Granátové jablko: Studie ukázala, že rostlinné sloučeniny v granátovém jablku jsou prospěšné proti kvasinkám Candida.
  • Kombucha: Čaj Kombucha je bohatý na polyfenoly a kyselinu octovou – obě, dle studií, zabíjejí Candidu.
  • Probiotika: Probiotika jako Lactobacillus mohou snižovat růst Candidy a chránit před infekcemi.

Bohužel, pouhé dietní změny nemusí vždy stačit, v tomto případě jsou pak antifungální (léky proti plísni) léky nejčastější formou léčby. Pokud potřebujete léky, promluvte si se svým lékařem. Ten vám poradí. Candida obvykle neohrožuje život, ale pokud se neléčí, může se v těle rozšířit a nakonec dosáhnout krevního oběhu. Jakmile houba cirkuluje v celém těle, může ovlivnit životně důležité orgány, jako je mozek a srdce, a způsobit závažnější komplikace, včetně smrti (al to je hodně výjimečné).

A co vy? Máte s kandidózou nějaké zkušenosti? Budeme moc rádi za komentáře o kandidóze pod článkem.

Co si ještě o plísních a kandidóze přečíst?

VIDEO: Vlogerka o kandidóze

Sponzorováno

Zdroje článku a studie o kandidóze

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva