Sponzorováno

Syndrom explodující hlavy – co to je – příznaky, příčiny a léčba 4.67/5 (6)

Syndrom explodující hlavy - co to je - příznaky, příčiny a léčbaAčkoli název syndromu zní velmi strašidelně, syndrom explodující hlavy není bolestivý ani příliš nebezpečný. I když vám tento syndrom neublíží, může způsobit vaši zmatenost. V průběhu syndromu si můžete dokonce myslet, že jste dostali infarkt.

Co je to vlastně syndrom explodující hlavy?

Syndrom explodující hlavy je stav, ke kterému dochází během spánku či usínání. Je to vlastně zdraví neškodná porucha, při které člověk slyší velmi hlasité zvuky (jako výbuch bomby, výstřel, střelu z kanónu apod.) během usínání či při probouzení. I přes své děsivé znějící jméno syndrom explodující hlavy obvykle není vážným zdravotním problémem. Tyto zvuky mají obvykle velmi krátké trvání, ale o to více mohou být pro člověka nepříjemné.

Přesná příčina tohoto problému není úplně známa, ale patří do skupiny stavů zvaných parasomnie, což jsou poruchy spánku, které vás probudí z částečného nebo hlubokého spánku. Noční běsy či náměsíčnost jsou také parasomnie. Jako parasomnie se tedy souhrnně označují abnormální projevy, které se objevují v průběhu spánku nebo při probouzení.

Jaké jsou příznaky?

Pokud máte syndrom explodující hlavy, slyšíte hlasité zvuky podobné výbuchu, když se probouzíte nebo když usínáte. První je typem hypnagogické halucinace a druhý je typem hypnopompické halucinace. Ačkoli jsou to jen halucinace, zvuky při syndromu explodující hlavy v době, kdy k nim dochází, vypadají velmi realisticky.

  • Hypnagogické halucinace – jedná se vlastně o iluze, výjevy a halucinace, které snový automatismus vyvolává když usínáme. Tyto halucinace se objevují při usínání, často i u jinak zdravých osob (kdy člověk má nějaký snový prožitek).
  • Hypnopompické halucinace – jsou to halucinatorní jevy, vyskytují se při probouzení. Velmi často mají formu zrakových a sluchových halucinací.

Tyto zvuky vás mohou probudit a zabránit vám, abyste se „zabrali“ zpět do spánku. Příznaky syndromu explodující hlavy se mohou stát pouze jednou, nebo je můžete mít i opakovaně. K hlasitému hluku obvykle dochází, když přecházíte mezi fázemi spánku a obvykle zmizí, když se probudíte.

Někteří lidé také vidí záblesky světla. Mezi další další příznaky patří:

  • zvýšená srdeční frekvence
  • pocit strachu nebo úzkosti
  • svalové záškuby

Lidé často popisují zvuk jako výstřel, bouchání činelů nebo úder blesku. Mezi další běžné hlášené zvuky patří střelba, ohňostroj, křik, výbuchy, bouchání dveří či hrom. Zvuk často provází pocity úzkosti, včetně zvýšené srdeční frekvence a bušení srdce. Výsledkem je, že pacienti trpí tím, že déle usínají kvůli jejich zvýšenému vzrušení.

Sponzorováno

Příčiny syndromu explodující hlavy – co ho způsobuje?

Příčiny syndromu explodující hlavy nejsou úplně pochopeny. Někteří vědci se domnívají, že se jedná o neurologický problém, zatímco jiní si myslí, že to souvisí s klinickým strachem a úzkostí. Mohlo by to také souviset se středním uchem a jeho částmi.

Zdá se, že u lidí s vysokou hladinou stresu nebo s anamnézou jiných častých přerušení spánku je vyšší riziko syndromu explodující hlavy. Zatímco lékaři si dříve mysleli, že tento problém je bylo častější u starších dospělých a žen, novější výzkum naznačuje, že je docela běžný i u studentů vysokých škol.

Jak je syndrom diagnostikován?

Pokud máte příznaky syndromu explodující hlavy, může vás lékař doporučit návštěvu specialisty na spánek. Můžete být požádáni, abyste si každý den po dobu několika týdnů vedli spánkový deník – tam budete psát o svých příznacích a také sledovat své stravovací návyky a emoční stavy.

V některých případech budete možná muset strávit noc ve spánkové laboratoři. Tam může spánek specialista provádět polysomnografické testování k vyhodnocení různých věcí, které se dějí ve vašem těle současně během spánku. Může sledovat vaši neurologickou aktivitu pomocí elektroencefalogramu, abys se pokusil určit příčinu vašich problémů.

Léčba syndromu explodující hlavy

Neexistuje žádná standardní léčba syndromu explodující hlavy. Váš léčebný plán bude záviset na vašem věku, dalších příznacích a míře, v jaké vaše příznaky ovlivňují váš život.

U některých lidí mohou pomoci některé typy léků. Patří sem léky ovlivňující neurologickou aktivitu, jako jsou antikonvulziva a tricyklická antidepresiva. Pomáhají také blokátory vápníkových kanálů.

Další léčebná řešení mohou být:

  • relaxace a meditace
  • redukce stresu
  • poradenství a psychoterapie
  • změny ve vaší spánkové rutině

Některé lidi stačí jen ujistit, že tento stav obecně není škodlivý a není důvodem přílišného znepokojení. To často vede ke zlepšení příznaků.

Sponzorováno

Doporučuje se také zlepšení jídelníčku. Jezte zdravou stravu, které podporují kvalitní spánek, jako jsou ořechy, ryby, listová zelenina a celá zrna. Před spaním se vyhněte těžkému jídlu a omezte příjem kofeinu a mastných, kořenitých nebo sladkých jídel. Stejně tak omezte alkohol před spaním. Tyto látky narušují vaši schopnost dosáhnout kvalitního spánku a přispívají k poruchám spánku, jako je právě syndrom explodující hlavy. A to nechcete.

A co si dále o dobrém spánku přečíst?

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva