Sponzorováno

Hypertrofické jizvy – co to je za jizvy a jak je léčit? 4.66/5 (32)

Jak si poradit s hypertrofickou jizvou? Pár tipů pro vás máme.

Jak si poradit s hypertrofickou jizvou? Pár tipů pro vás máme.

Co jsou to hypertrofické jizvy?

Hypertrofická jizva je zesílená, široká, často i vyvýšená jizva, která se vyvíjí tam, kde je poraněna kůže. Jizvy jsou běžnými během procesu hojení ran, ale hypertrofická jizva je výsledkem abnormální reakce na trauma nebo poranění.

U některých lidí produkují tělesné buňky zvané myofibroblasty během hojení příliš mnoho kolagenu. K tomu může dojít jednoduše v důsledku typu pleti a léčebných tendencí. Častěji dochází k nadprodukci kolagenu, když je rána infikována nebo zanícena, je pod velkým napětím nebo pohybem (například při poranění kloubu) nebo je rána ponechána bez stehů. To vše přispívá ke tvorbě hypertrofické jizvy.

Jizvy jsou také častou komplikací při poranění popálením, ale mohou se také tvořit po piercingu, nebo dokonce po akné. Hypertrofické jizvy jsou podobné keloidním jizvám, ale bývají o dost mírnější a nerostou za hranice původního poškození kůže.

Jizvy nejsou nebezpečné ani život ohrožující. Mohou být ale svědivé a bolestivé, ale častěji jsou to jen kosmetické problémy. Někteří lidé hledají léčbu, aby se minimalizovala viditelnost jizvy. Neexistuje žádný oficiálně zavedený léčebný režim pro hypertrofické jizvy, ale různé metody léčby mohou pomoci zbavit se hypertrofické jizvy o něco rychleji.

Hypertrofické jizvy jsou vlastně výsledkem nevyváženosti kolagenu v místě rány.

Jak se léčí hypertrofické jizvy?

Váš lékař může doporučit jednu nebo několik z těchto léčebných metod, aby pomohl „zploštit“ či zmenšit jizvu.

Je důležité si uvědomit, že obecné léčení jizvy může trvat celý rok. V té době se vaše tělo předělává a snaží se vylepšit tkáň jizvy na vlastní pěst. Většina lékařů proto nebude léčit nějakou brzkou hypertrofickou jizvu. Obvykle vás požádají, abyste před zahájením léčby počkali několik měsíců až rok.

Metody léčby hypertrofické jizvy mohou být tyto:

Kortikosteroidní ošetření hypertrofické jizvy

Kortikosteroidní injekce jsou považovány za léčbu první linie u hypertrofických jizev. Vstřikování steroidu do jizvy každých šest týdnů může pomoci vyrovnat a změkčit jizvu. Je zde však limit, kolikrát to lze toto ošetření provést, protože steroidy mohou také oslabit normální tkáň kolem jizvy.

Laserová terapie

Laserová terapie je účinnější u nově vytvořených jizev než u starších jizev. Lasery pracují spálením a zploštěním vyvýšených jizev. Zaměřují také červené a růžové pigmenty v jizvách, aby je vyřešily.

Bleomycin

Při přímém vstříknutí této látky do hypertrofické jizvy se projevily slibné výsledky. Může pomoci zlepšit vzhled jizev a zmírnit svědění a bolest. K potvrzení jeho účinnosti je však zapotřebí více klinických studií.

Kryoterapie

V kryoterapii lékař nebo dermatolog zmrazí tkáň jizvy tekutým dusíkem, aby ji pomohl vyrovnat. Kryoterapie se v řadě malých studií ukázala jako úspěšná, bezpečná, netoxická a dobře tolerovaná.

Chirurgické řešení

Po vyčkávání alespoň jednoho roku může být hypertrofická jizva vyříznuta a rána je pak znovu uzavřena stehy. Toto ošetření se snaží znovu vyhojit zranění a eliminovat problémy, které mohly v minulosti způsobit tuto jizvu, jako je například infekce, zánět nebo nějaké napětí.

Sponzorováno

Silikonové pláty

Silikonové pláty jsou neinvazivní a lze je aplikovat, jakmile se kůže po zranění uzdraví. Jsou považovány také za léčbu hypertrofických jizev první linie. K dispozici je mnoho silikonových produktů, včetně plátů, gelů, sprejů a pěn. Mnoho z nich je k dispozici v každé lékárně i bez předpisu. Plát musí být nošen přes jizvu po dobu 12 až 24 hodin denně po dobu 2 až 3 měsíců. Gel pak musíte nanést vícekrát denně.

Tlak a masáž jizvy

Jedním z nejlevnějších a nejúčinnějších způsobů, jak léčit jizvu, je vyvinout tlak a dělat masáž postižené oblasti. K vyvíjení tlaku můžete použít obvazy nebo pásky. Postupem času se takto může oslabit tkáň jizvy a vzhled jizvy se zlepší.

Bio Oil

Bio Oil se prodává jako léčba všech různých typů jizev. Lze jej zakoupit v mnoha prodejnách kosmetických potřeb. Klinické studie u Bio Oilu ukázaly pozitivní výsledky. Velikost vzorku však byla malá. Je nutný další výzkum k potvrzení toho, že Bio Oil může účinně snížit výskyt hypertrofických jizev.

Hypertrofické jizvy vs. keloidní jizvy

Před léčbou hypertrofické jizvy je důležité odlišit ji od podobného typu jizvy zvané keloidní. Keloidní jizvy jsou hladké, tvrdé, nezhoubné výrůstky, které se vytvářejí také při nadměrném růstu tkáně okolo jizev. Dokonce i váš lékař může mít potíže s rozlišením mezi hypertrofickou jizvou a keloidem, ale je důležité je rozlišit, protože jejich léčba se může lišit.

Hypertrofické jizvy:

  • jsou vyvýšené, ale zřídka více než 4 milimetry nad kůží
  • jsou červené nebo růžové barvy
  • mohou se vyvíjet kdekoli na těle

Koloidní jizvy:

  • jsou vyvýšené více než 4 milimetry nad pokožku
  • rostou za hranice původního řezu nebo rány
  • jsou růžové až fialové barvy
  • vyvíjí se a rostou v průběhu času
  • tvoří se na ušních lalůčcích, bedrech, tvářích a hrudi

Oba druhy jizev se vyskytují častěji u tmavších typů pleti. Hypertrofické jizvy bývají snadněji léčitelné než keloidy, které mají navzdory léčbě vysokou míru recidivy.

Prevence hypertrofických jizev

Pokud se u vás vyskytne úraz, zejména popálení nebo máte po operaci, existují způsoby, jak zabránit hypertrofickému zjizvení. Jsou to například tyto způsoby:

  • řádné čištění a péče o ránu, například použitím obvazů na rány, aby se zabránilo infekci
  • použití silikonového plátu na ránu po operaci
  • injekce kortikosteroidu po operaci

Jedna studie zjistila, že okamžité ochlazení popálenin studenou vodou se a použití oleje z čajovníku pomůže pokožce lépe se uzdravit. Tato léčba může pomoci zabránit vzniku hypertrofických jizev, ale je třeba provést další výzkum.

Výhled lidí s hypertrofickou jizvou

Hypertrofické jizvy jsou benigní a nijak nepoškozují zdraví člověka. Nevzniká z nich rakovina kůže, nebo něco podobného. Hypertrofická jizva často úplně ustoupí za cca 6 měsíců až 3 roky poté, co se poprvé objeví.

Asi 75 procent lidí s hypertrofickými jizvami uvedlo, že jejich největším znepokojením bylo, když se jizva objevila, spíše než to, jak to ovlivnilo jejich zdraví. Je důležité si uvědomit, že různé léčby mohou mít také vedlejší účinky, takže pokud jizva není škodlivá, nejlepší akcí nemusí být žádná akce.

Pokud se však člověk zajímá o eliminaci hypertrofické jizvy, měl by se poradit s lékařem, aby prodiskutoval možnosti léčby. Léčba bude stanovena v závislosti na místě, velikosti a tloušťce hypertrofické jizvy.

Sponzorováno

A co vy? Také máte hypertrofickou jizvu? A co s ní děláte? Budeme moc rádi za komentáře pod článkem.

A co si dále o jizvách přečíst?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva