Sponzorováno

Glauberova sůl (dekahydrát síranu sodného) a její účinky na zdraví – na co je užitečná? 4.75/5 (12)

  • Glauberova sůl je obecný název pro dekahydrát síranu sodného, Na2SO4 · 10H20.
  • Vyskytuje se jako bílé nebo bezbarvé monoklinické krystaly.
  • V tradiční čínské medicíně se používá při zácpě.
  • Glauberova sůl je rozpustná ve vodě, má slanou, hořkou chuť a někdy se v medicíně používá jako mírné projímadlo (laxativum).
  • Používá se také při barvení.

Glauberova sůl (síran sodný) a její účinky na zdraví - na co je užitečná?Glauberova sůl je projímadlo, které je často používané v tradiční čínské medicíně. Klinicky se často používá k léčbě nadýmání, bolesti břicha, zácpy. Je také dobrá na léčbu bolesti v krku či na různé boláky v ústech. Kromě toho je také vhodná pro vnější použití pro léčbu různých jiných onemocnění.

Co přesně je glauberova sůl?

Glauberova sůl jsou krystaly z přírodního minerálu obsahujícího síran sodný. Obsahuje hlavně dekahydrát síranu sodného (Na2SO4 · 10H2O). V důsledku toho další názvy tohoto minerálního léčiva jsou dekahydrát síranu sodného, ​​síran sodný a tak dále.

Dekahydrát síranu sodného je známý od 17. století jako Glauberova sůl nebo mirabilit (historicky sal mirabilis).

 
Jsou to takové hranolové, pravoúhlé nebo nepravidelné hrudky a granule. Je bezbarvá nebo bílá, průsvitná. A je křehká, jakoby skleněná. Kromě toho je bez zápachu a slaná.

Obsahuje síran sodný, malé množství chloridu sodného, ​​síran hořečnatý, síran vápenatý a další anorganickou sůl.

Sponzorováno

Glauberova sůl a její přínosy pro zdraví

Podle různých zdrojů lze glauberovy soli použít k léčbě různých nemocí. Například, sůl byla efektivní u 79% případů při léčbě 117 případů Kashin-Beckovy choroby tím, že byla podávána orálně, dvakrát denně, 2 až 4 gramy u dospělých pacientů. Je také používána k léčbě příušnic, nezvladatelného svědění a tak dále.

Mirabilit byl poprvé syntetizován a popsán Johannem Glauberem v roce 1648.

Moderní farmakologické účinky mirabilitu

Síranové ionty síranu sodného nemohou být snadno absorbovány střevní stěnou, zůstává tak ve střevech a tvoří hypertonický roztok. Toto může zabránit absorpci vody střevem, může tím zvýšit objem střeva, způsobit mechanické podráždění, podpořit peristaltiku a konečně také způsobit průjem.

Mezi základní indikace patří zácpa způsobená nadměrným teplem, bolest břicha způsobená poruchou trávení, otok a bolest při apendicitidě a zvnějšku mastitida a bolestivé oteklé hemoroidy. Doporučené dávkování je od 6 do 12 gramů. Obecně se nepoužívá jako odvar. Místo toho se důrazně doporučuje rozpouštět ji ve odvaru poté, co je hotov.

Glauberovy vedlejší účinky a kontraindikace

Vzhledem k chladné povaze glauberovy soli by se neměla používat u těhotných žen.

Zdroje glauberovy soli

Dvě třetiny světové produkce dekahydrátu (Glauberova sůl) pochází z přírodní minerální formy mirabilitu, která se vyskytuje například v jezerech v jižním Saskatchewanu (Kanada). V roce 1990 byly Mexiko a Španělsko hlavními světovými producenty přírodního síranu sodného (každý kolem 500 000 tun), spolu s Ruskem, Spojenými státy a Kanadou (v nich přibližně 350 000 tun). Přírodní zdroje se odhadují na více než 1 miliardu tun.

Nepleťte si epsomskou sůl a glauberovu sůl

Sponzorováno

Epsomské soli a Glauberova sůl mají podobné účinky. Obě vážou vodu ve střevech, což zvyšuje obsah tekutiny v tomto místě a vyvolává pohyb střev. O těchto solích se uvádí, že jsou schopny odstranit usazeniny ve střevech, které se pak vylučují stolicí.

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    2 Komentářů u článku “Glauberova sůl (dekahydrát síranu sodného) a její účinky na zdraví – na co je užitečná?”

    1. Klára napsal:

      Kde jsou zdroje článku?

      Máte dole v popisku napsáno: „Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost.“

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva