Sponzorováno

Jak na molusky (Molluscum Contagiosum)? Příznaky, příčiny a léčba 4.71/5 (24)

I takto mohou molusky vypadat.

I takto mohou molusky vypadat.

Molusky jsou kožní infekce způsobená virem Molluscum contagiosum. Tato infekce se projevuje jako zvýšené hrbolky nebo léze na horních vrstvách kůže.

Malé hrboly jsou obvykle bezbolestné. Ale mohou svědit. Často zmizí samy a někdy po sob zanechají jizvy, zejména, když nejsou správně ošetřeny. Virus Molluscum contagiosum se šíří přímým kontaktem s někým, kdo ho má, nebo tak, že se dotknete předmětu kontaminovaného virem, například ručníku nebo kusu oděvu.

Jsou k dipozici léky a chirurgická léčba, ale léčba není ve většině případů nutná. Léčba může být ale obtížnější, pokud máte oslabený imunitní systém.

Jaké jsou příznaky molusek?

Pokud se vy nebo vaše dítě dostane do kontaktu s virem M. contagiosum, nemusíte mít prakticky žádné příznaky infekce po dobu až šesti měsíců. Průměrná inkubační doba je dva až sedm týdnů.

Pak, později si můžete všimnout výskytu malé skupiny bezbolestných lézí. Tyto hrboly se mohou objevit samostatně nebo ve skupince až 20 kusů.

  • Jsou velmi malé, mají lesklý a hladký vzhled
  • jsou různě barevné, často bílé nebo růžové
  • jsou pevné a do tvaru malé kopule, často s prohlubní uprostřed
  • jsou naplněny takovým mazlavým, voskovým materiálem
  • mají mezi 2 až 5 milimetry v průměru
  • mohou se objevit kdekoli kromě dlaní nebo chodidel – konkrétně na obličeji, břiše, trupu, pažích a nohách dětí, nebo na stehnech, genitáliích a břiše dospělých.

Pokud však máte oslabený imunitní systém, můžete mít i příznaky, které jsou o něco vážnější. Léze pak mohou mít průměr až 15 milimetrů, což je přibližně velikost desetníku. Pupínky se pak objevují častěji na obličeji a jsou typicky odolné vůči léčbě.

Molusky – jaké jsou jejich příčiny?

Vir molluscum contagiosum můžete chytnout dotykem samotných lézí na kůži osoby, která má tuto infekci. Děti mohou přenášet virus i během normální hry s jinými dětmi.

Dospívající a dospělí ho mohou chytnout s největší pravděpodobností prostřednictvím sexuálního kontaktu. Můžete také nakazit během kontaktních sportů, které zahrnují dotýkání se holé kůže, jako je zápas nebo i fotbal.

Virus může přežít i na površích. Takže pokud se osoba s tímto virem něčeho dotkne, může tento vir být i na věcech (typicky na hračkách nakažených dětí, na ručnících a podobně). Je tedy možné se nakazit virus manipulací s ručníky, oblečením, hračkami nebo jinými předměty, které byly takto kontaminovány.

A konečně sdílení sportovního vybavení, kterého se někdo dotkl, může také způsobit přenos tohoto viru. Virus může zůstat na zařízení, které je pak předáno jiné osobě. To mohou být různé typy vybavení, jako jsou baseballové nebo hokejové rukavice, florbalové přilby a podobně.

Pokud máte molluscum contagiosum, může se rozšířit infekce po celém těle. Virus se může přenášet z jedné části těla na druhou jen dotykem, poškrábáním nebo a následným dotykem jiné části těla.

Jaké jsou rizikové faktory?

Prakticky každý z nás může dostat vir molluscum contagiosum, ale určité skupiny lidí jsou náchylnější k nakažení než ostatní. Jsou to zejména tyto skupiny:

  • děti ve věku od 1 do 10 let
  • lidé žijící v tropickém podnebí
  • osoby s oslabeným imunitním systémem (např. po léčbě rakoviny apod.)
  • lidé, kteří mají atopickou dermatitidu, což je běžná forma ekzému, která způsobuje šupinaté a svědivé vyrážky
  • lidé, kteří se účastní kontaktních sportů, jako je zápas nebo fotbal, ve kterých je relativně častý kontakt s kůží

Jak se molusky diagnostikují?

Vzhledem k tomu, hrbolky na pokožce způsobené virem molluscum contagiosum mají zřetelný a typický vzhled, může váš lékař často diagnostikovat infekci pouhým pohledem na postižené oblasti. Diagnózu může také potvrdit škrábání kůže nebo i biopsie pokožky.

Léčba molusek není obvykle nutná, ale vždy byste měli navštívit svého (nebo dětského) lékaře, aby vyšetřil všechny kožní léze, které trvají déle než několik dní. Potvrzená diagnóza molluscum contagiosum vyloučí jiné příčiny lézí, jako je rakovina kůže, plané neštovice nebo bradavice.

Sponzorováno

Jak se léčí molusky?

Ve většině případů, pokud máte zdravý imunitní systém, nebude nutné léčit léze způsobené virem molluscum contagiosum. Bez lékařského zásahu zmizí tyto hrbolky samy za nějaký čas.

Některé okolnosti však mohou být důvodem pro léčbu. Můžete být kandidátem na léčbu, pokud:

  • jsou vaše léze velké a nacházejí se na tváři a krku
  • máte k tomu ještě i stávající kožní onemocnění, jako je atopická dermatitida
  • máte vážné obavy o šíření viru

Nejúčinnější léčbu molusek provede lékař. Mezi metody léčby patří například kryoterapie, kyretáž, laserová terapie a lokální terapie.

  • Během kryoterapie lékař zmrazí každou molusku kapalným dusíkem.
  • Během kyretáže lékař malým nástrojem odřízne molusky od pokožky.
  • Při laserové terapii lékař používá ke zničení každého výrůstku laser.
  • Během lokální terapie lékař aplikuje krémy obsahující kyseliny nebo jiné chemikálie na hrbolky, aby tím navodil odlupování horních vrstev kůže.

V některých případech mohou být tyto techniky bolestivé a způsobují zjizvení. Rovněž může být nutná lokální anestezie. Ale to je ve zcela výjimečných případech. Výše uvedené postupy mohou vyžadovat i více než jednu návštěvu u lékaře. Při úpravě stávajících se mohou někdy objevit nové hrbolky.

V některých případech může lékař předepsat následující léky:

  • kyselina trichloroctová
  • podofylotoxinový krém (Condylox), který obsahuje léčivou látku podofylotoxin
  • imiquimod (mast Aldara)

Pokud jste těhotná, plánujete otěhotnět nebo kojíte, informujte svého lékaře o svém stavu dříve, než začnete užívat tyto nebo jiné léky.

Pokud je váš imunitní systém oslaben onemocněním, jako je HIV nebo nějakými léky, jako jsou ty používané pro léčbu rakoviny, může být nezbytné léčit vir molluscum contagiosum. Úspěšná léčba je u osob s oslabeným imunitním systémem obtížnější než pro ty se zdravým imunitním systémem.

Jaký je dlouhodobý výhled pro lidi s moluskami

Infekce virem molluscum contagiosum obvykle zmizí sama, pokud je váš imunitní systém zdravý. Typicky se to děje postupně během 6 až 12 měsíců a bez zjizvení. U některých lidí však může trvat několik měsíců až několik let, než tyto hrbolky zmizí. Infekce může být perzistentnější a vydrží ještě déle u lidí s problémy s imunitním systémem.

Jakmile dojde k ústupu lézí, virus M. contagiosum již není ve vašem těle přítomen. Když se to stane, virus už nemůžete šířit na jiné lidi nebo na jiné části těla.

Na rozdíl od planých neštovic, pokud jste jednou měli molluscum contagiosum, nejste chráněni před opětovným infikováním.

Prevence molusky

Nejlepším způsobem, jak zabránit vzniku molusek, je vyhnout se kontaktu s kůží jiné osoby, která má infekci. A dodržením těchto doporučení také může zabránit šíření infekce:

  • Naučte se efektivní mytí rukou teplou vodou a mýdlem.
  • Vychovávejte děti k řádným technikám mytí rukou, protože s větší pravděpodobností přijdou do styku s nakaženými dětmi.
  • Vyhněte se sdílení osobních předmětů – hlídejte si ručníky, oděvy, hřebeny na vlasy nebo mýdlo.
  • Nepoužívejte sportovní výstroj sdíleně – tak můžete snadno přijít do přímého kontaktu s holou kůží někoho jiného.
  • Udržujte své hrbolky čisté a zakryté, abyste zabránili sobě nebo ostatním v dotyku a šíření viru.
  • Vyhněte se holení v místech, kde se nacházejí molusky.
  • Vyhněte se sexuálnímu kontaktu, pokud máte v oblasti genitálu molusky.

Jak molusky vypadají?

Takto nějak vypadají molusky u dětí.

Takto nějak vypadají molusky u dětí.

Sponzorováno

A co vy? Jak s moluskami bojujete vy? Budeme moc rádi za komentáře pod článkem.

Co si dále přečíst?

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    2 Komentářů u článku “Jak na molusky (Molluscum Contagiosum)? Příznaky, příčiny a léčba”

    1. Anna napsal:

      Dobrý den,

      obracím se na vás s prosbou o radu. Můj vnuk, je mu 8 let, žije s dcerou trvale na Novém Zélandu. Asi rok má drobné pupínky s průměrem několik mm, je to prý Moluska.

      Už to má asi tak rok. Několikrát měl pupínky zanícené, tak mu dal lékař ATB, během ½ roku již měl 4x ATB, což je hrozné. Na Novém Zélandu to nijak neléčí, jen když se to zanítí, tak dají ATB. Pupínky postupně mizí, ale vždycky prasknou a někdy se zanítí.

      Dcera je z toho nešťastná, dávala mu na to všchno možné, snaží se mu podporovat imunitu, bere to opravdu vážně.

      Obrátila se na mě, jestli bych jí mohla poradit. Nikdy jsem o takovém onemocnění neslyšela, tak jsem hledala na internetu a našla jsem vaše stránky a článek „Jak na molusky (Molluscum Contagiosum)? Příznaky, příčiny a léčba“, kde vše srozumitelně vysvětlujete.

      Řekla jsem si, že se zkusím zeptat, jestli byste nám neporadili, co by měla dcera dělat, lékař mu žádné léky nedal, že prý to zmizí během nějaké doby samo.

      Moc bych Vás prosila o radu, co bych jí mohla koupit tady v ČR a poslat jí to. Nebo jí napsat názvy léku, aby se zkusila zeptat v lékárně, jestli by je prodávali i na NZ.

      Děkuji moc za radu.

      S pozdravem

      Anna

      • Molusky, známé také jako molluscum contagiosum, jsou virová kožní infekce způsobená viry zvanými Molluscipoxvirus. Tato infekce se projevuje malými, kulatými, lesklými pupínky na kůži s charakteristickým prohloubením uprostřed. Molusky jsou obvykle neškodné, ale mohou být nakažlivé a šířit se dotykem nebo při sdílení osobních věcí.

        Léčba molusků obvykle není nezbytná, protože infekce může spontánně odeznít během několika měsíců až let. Nicméně mohou být provedeny některé z následujících opatření:

        Léčba lékařem: Pokud jsou molusky nebo jejich přítomnost způsobují nepříjemné příznaky, je dobré konzultovat s lékařem. Lékař může zvolit různé metody léčby v závislosti na potřebách pacienta.

        Fyzická odstranění: Lékař může odstranit jednotlivé molusky pomocí techniky, jako je chirurgické odstranění, kryoterapie (mražení tekutým dusíkem), elektrokoagulace nebo laserová terapie.

        Topické léky: Některé léky mohou být použity topicky na postižené oblasti k podpoře zániku pupínků. Patří sem přípravky obsahující kyselinu salicylovou nebo imunoterapeutické krémy. Co na molusky celkem pěkně zabírá z volně prodejných přípravků, je hydroxid draselný v koncentraci 5%.

        Přirozený průběh: V mnoha případech molusky zmizí samy o sobě během několika měsíců až let. Léčba je obvykle doporučována pouze v případech, kdy jsou přítomny obtížné příznaky nebo když jsou vystaveny výraznému kosmetickému problému.

        Preventivní opatření: Aby se zabránilo šíření molusků, je důležité se vyhýbat dotýkání a odstraňovat pupínky, aby se minimalizovala nakažlivost. Také by se měly dodržovat základní hygienické praktiky.

        Vždy je vhodné konzultovat s odborníkem nebo lékařem před zahájením jakékoli léčby a nezkoušet odstraňování molusků samostatně doma, abyste minimalizovali riziko komplikací a šíření infekce.

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva