Sponzorováno

Alergie na psy – co ji způsobuje a jak ji léčit? 4.69/5 (16)

Alergie na psy - co ji způsobuje a jak ji léčit?

Jsem alergický na svého psa?

Pes je nejlepším přítelem člověka – tedy pokud není páníček na svého psa alergický.

Zvířecí alergie jsou celkem časté. Podle některých údajů je postiženo asi 12 až 25 procent všech Evropanů. Ačkoli alergie na kočky jsou přibližně dvakrát častější, alergické reakce na psy bývají zase o něco závažnější. To je zejména případ pacientů s astmatem.

Pokračujte ve čtení, pokud se chcete dozvědět o změnách životního stylu a lécích, které mohou pomoci léčit alergii na psa.

Co způsobuje alergie na psy?

Psi vylučují bílkoviny, které skončí v jejich lupech (mrtvá kůže), slinách a moči. K alergické reakci dochází, když imunitní systém citlivé osoby reaguje abnormálně na tyto obvykle neškodné proteiny. Různá plemena produkují různé druhy těchto proteinů, takže je možné být více alergičtí na některé plemena psy než ostatní.

Alergen se nakonec dostane do zvířecí srsti. Odtud se shromažďuje v kobercích, na oblečení, na stěnách a mezi matracemi na gauči. Vlastní chlupy nejsou alergenem, ale chlupy mohou držet prach.

Zbytky kůže mazlíčka mohou zůstat ve vzduchu i po docela dlouhou dobu. Nakonec si mohou najít cestu do očí nebo plic člověka.

Není to pes nebo srst, co je skutečným problémem. Místo toho jsou lidé obvykle alergičtí na lupiny – malé částečky mrtvé kůže – stejně jako na sliny a moč. Takže, bez ohledu na to, jak dlouhé nebo krátké chlupy váš pes má, může každý pes potenciálně způsobit alergickou reakci.

Lidé s alergiemi mají „nadměrně aktivní imunitní systém“. Jejich těla přehnaně reagují na neškodné látky – jako je psí lupiny – a útočí na ně tak, jako by měly bakterie nebo viry.

Příznaky alergií na psy

Symptomy (příznaky) alergie na psy se mohou pohybovat v rozmezí od mírných, až po těžké. Příznaky se nemusí objevit několik dní po expozici alergenu (zejména pak u osob s nízkou citlivostí). Některé příznaky toho, že můžete být alergičtí na psy, jsou tyto:

  • otok a svědění v oblasti nosu nebo kolem očí (červené, svědivé oči)
  • zarudnutí kůže po olizování psem
  • kašel, dušnost nebo sípání během 15 až 30 minut po vystavení alergenům
  • vyrážka na obličeji, krku nebo hrudníku
  • závažný astmatický záchvat (u někoho s astmatem)

Děti s alergiemi na psy se kromě výše uvedených příznaků mají často různé ekzémy (ekzém je bolestivý zánět kůže).

Lidé někdy věří, že vystavení novorozence rodinnému psovi by mohlo způsobit, že se u dítěte objeví alergie na domácí zvířata. Naštěstí pro majitele psů je opak pravdou. Několik studií za posledních několik let – včetně například této – zjistilo, že vystavení dítěte domácímu zvířeti nezvyšuje riziko vzniku alergií nebo astmatu. Ve skutečnosti může dítě chránit před rozvojem tohoto problému v budoucnu.

Jak léčit alergii na psy

Jediný způsob, jak se úplně zbavit alergie na tyto domácí mazlíčky je odstranit domácího mazlíčka z domova. Existují však způsoby, jak minimalizovat expozici alergenům a zmírnit vaše příznaky.

Léky

Existují samozřejmě některé léky, které vám mohou pomoci zvládnout alergie a případné astma:

Sponzorováno

  • Volně prodejná antihistaminika jsou jako Psilo-balsam, Claritin, Allegra, a Desloratadin – ty mohou pomoci zmírnit svědění, kýchání a rýmu.
  • Nasální kortikosteroidy, jako je Nasonex, může snížit příznaky zánětu a kontroly.
  • Kromolyn sodný je nosní sprej, který může pomoci snížit příznaky, zejména pokud se používá dříve, než se rozvinou.
  • Dekongestanty usnadňují dýchání zmenšováním oteklých tkání v nosním průchodu. Ty jsou dostupné v orální formě nebo jako nosní sprej.
  • Imunoterapie – ta vás vystavuje živočišným proteinům (alergenům), které způsobují reakci a pomáhají vašemu tělu stát se méně citlivým, což ve finále snižuje příznaky.
  • Přípravek MONTELUKAST STADA je antagonista leukotrienového receptoru, který blokuje látky, zvané leukotrieny. Leukotrieny způsobují zúžení a otok dýchacích cest v plicích. Blokování leukotrienů zmírňuje projevy astmatu a pomáhá astma zvládat. Tyto léky mohou být doporučeny, pokud nemůžete tolerovat nosní antihistaminika nebo kortikosteroidy.

Přírodní prostředky na psí alergii

Někteří lidé s alergiemi na psy mohou zjistit, že solný roztok (slaná voda) vyplachuje nosní průchody od alergenů. Tento jednoduchý „výplach nosu“ může zlepšovat symptomy, jako je pocit přetížení v oblasti nosu.

Solné spreje a výplachy jsou docela snadno dostupné. Můžete si také vytvořit svůj vlastní solný roztok smícháním 1/8 lžičky stolní soli s destilovanou vodou.

Změny životního stylu

Existuje několik věcí, které majitelé psů mohou udělat, aby snížili alergeny v jejich okolí. Tak třeba tyto:

  • zřízení „bezpsích zón“ (je vhodné si určit některé pokoje, např. ložnice, kde vstup psovi není povolen). Hlavně ať pes nesmí do vaší ložnice. Vzhledem k tomu, že strávíte třetinu každého dne v ložnici, musí být tato místnost bez alergenů. Zavřené dveře nemohou alergeny úplně utěsnit, ale pomůže to. Uvidíte.
  • koupání psa 1x týdně pomocí šamponu vhodného pro domácí mazlíčky (prováděného samozřejmě nealergickou osobou)
  • odstranění koberců, čalouněného nábytku, horizontálních žaluzií, záclon a dalších předmětů, které mohou přitahovat a držet alergeny
  • s použitím vysoce účinných čističů částic (HEPA) pro snížení vzdušných alergenů v domácnosti
  • držte ideálně psa venku (pouze v určitých klimatických podmínkách v dobře uzavřeném prostoru a za humánních podmínek)
  • vybírejte z hypoalergenních plemen psů
  • využijte nějaké zkušební doby při zavádění nového mazlíčka do rodiny za účelem posouzení reakce rodinných příslušníků na nového psa
  • použijte svůj lék dříve – pokud víte, že brzy přijdete do styku se psem, začněte užívat lék několik týdnů dopředu. Užíváním léků preventivně můžete ukončit alergickou reakci dříve, než začne.
  • dávejte si pozor na návštěvníky, kteří vlastní psy – alergeny se mohou držet oblečení i zavazadel. Takže i když vaši hosté nechají své psy doma, mohou si s sebou přinést alergeny – a to vám může způsobit spoustu problémů.
  • filtrujte vzduch – klimatizace může roznést alergeny do všech místností ve vašem domě – dokonce i těch, do kterých vstup psa povolen.

A co se vzdát svého psa v zájmu vašeho zdraví?

Výše uvedené tipy vám mohou pomoci. Ale pokud nepomohou, musíte zvážit drastičtější opatření – vzdát se psa. Je to těžké, ale musíte myslet realisticky. Je to nespravedlivé vůči lidem s alergiemi na psy, pokud nemohou být ve svých vlastních domech, aniž by neměli nepříjemný výtok z nosu a nepřestávající kýchání. Nekontrolované alergie mohou také přispět k astmatu, což je vážné onemocnění. Nad tím se zamyslete.

Pár slov na konec o psí alergii

Mnohé z výše uvedených změn životního stylu vám mohou pomoci snížit nepříjemné příznaky psí alergie, pokud psy milujete a nechcete se vzdát jejich přítomnosti.

Alergolog může provést testy a říci vám, jak silná je alergie na psa a jaké typy léčby vám mohou pomoci. Poraďte se se svým lékařem o vaší alergii a možnostech její léčby.

Sponzorováno

A co vy? Jak s alergií na psy bojujete vy? Budeme rádi za komentáře a rady.

A co si ještě o psech přečíst?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva