Sponzorováno

Malé děti, kojenci a průjmy: Rady, co dělat 4.58/5 (12)

Malé děti, kojenci a průjmy: Rady, co dělatPrůjmy a střevní potíže mohou být nepříjemné i pro dospělého. Mnohem horší je však situace u malých dětí, kde hrozí velmi rychlá dehydratace. Co tedy dělat, když vaše dítě trápí průjem?

Průjem je u malých dětí velmi častý a málokteré z nich se mu zcela vyhne. Mluvíme o něm v případě tří a více vodnatých, řídkých stolic denně. Nejvíce nebezpečný je u malých kojenců, protože může velmi rychle dojít k dehydrataci. Za průjmy nejčastěji mohou nejrůznější viry a bakterie. Mezi zákeřnější patří dnes hodně diskutované rotaviry, proti kterým ale existuje očkování. Průjem se však může objevit také jako následek nevhodné stravy, nebo jako vedlejší účinek léků, například antibiotik.

Průjmy jsou častější u dětí nekojených než kojených. Je to dáno příznivým složením mateřského mléka.

Dětský průjem a jeho příčiny

Dětský průjem může způsobit mnoho věcí, včetně těchto:

  • Infekce virem, bakteriemi nebo parazitem. Děti mohou tyto bakterie přijmout kontaktem s nečistým jídlem nebo vodou, nebo když se dotknou zárodečných povrchů a pak si vloží ruce do úst.
  • Potravinová alergie nebo citlivost na léky
  • Pití příliš mnoha ovocné šťávy
  • Otrava
  • Alergie na mléko. Až 3 procenta dětí jsou alergické na mléčné bílkoviny, které se nacházejí v mléčných výrobcích, včetně většiny receptur, a kojené děti mohou mít alergie na mléčné bílkoviny v mléčných výrobcích, které konzumují jejich matky. Dítě s alergií na mléčné bílkoviny může zvracet a mít průjem.

Průjmy u kojenců

Pokud se průjmy objeví u malých miminek, je třeba dbát na dostatečný příjem tekutin, protože tělo se dokáže zbavit vody velmi rychle. Je dobré se vždy poradit s lékařem, zvlášť pokud se stav zhoršuje, dítě málo močí a začíná být apatické – to jsou totiž známky dehydratace.

Je třeba také dodržet pár jednoduchých pravidel:

Sponzorováno

  • Pokud kojíte, nepřestávejte.
  • Je-li dítě na umělé výživě, doporučuje se ji připravovat s rýžovým odvarem. Ten připravíte tak, že jednu lžíci rýže vaříte hodinu v litru kojenecké vody, poté doplníte odpařenou vodu opět na jeden litr, přecedíte a z tohoto odvaru připravíte mléko jako standardně z kojenecké vody.
  • Dostává-li dítě už příkrmy, doporučuje se dietní strava bez tuků a některých sacharidů – mixované brambory s mrkví, rýže, mrkvové a banánové pyré, starší pečivo, suchary, libové kuřecí maso.
  • Důležité je dbát především na dostatečný přísun tekutin. Nepodávejte však slazené nápoje. Vhodné jsou čaje a minerálky. Často se doporučuje Coca-cola po lžičkách (vybulinkovaná). Tu ale nepodávejte, pokud průjem provází zvracení.
  • Pozor také na plenkovou oblast, která je více náchylná ke vzniku opruzenin. Vždy kůži omyjte, osušte a ošetřete speciálním krémem.
  • V lékárnách koupíte volně prodejné rehydratační roztoky, které nahradí ztracené tekutiny a sůl. Vždy postupujte podle návodu k použití a informujte se na doporučený věk dítěte. Můžete použít také léky proti průjmu vhodné pro děti (vždy s ohledem na věk dítěte).
  • Protože během průjmu dochází k narušení střevní mikroflóry, je třeba ji co nejrychleji uvést do rovnováhy a doplnit »přátelské« bakterie. Proto jsou důležitá probiotika, která se vyrábějí i jako speciálně určená pro děti – existují v prášku (sáčcích), který můžete přisypat do mléka, čaje či jídla.
  • Pokud kojíte a vaše dítě dobře prospívá, nemusíte dávat vašemu dítěti perorální rehydratační tekutinu (dokud neurčí lékař). Mateřské mléko obsahuje tekutiny a výživu, kterou vaše dítě potřebuje pro náhradu toho, co ztrácí průjmem. V mateřském mléku jsou také jisté protilátky, které pomáhají vašemu dítěti bojovat s infekcí a nemocemi.
  • Dávejte pozor na známky dehydratace. Těžký průjem, který vede k dehydrataci, která pak může vyžadovat léčbu intravenózními tekutinami v nemocnici.

Čemu by se děti s průjmem měly vyhnout?

Děti s průjmem by se měly vyvarovat čehokoli, co by mohlo jejich stav zhoršit, například:

  • Mastné potraviny
  • Potraviny s vysokým obsahem vlákniny
  • Mléčné výrobky jako mléko a sýr
  • Sladkosti jako dorty, sušenky a sladké pití

Pamatujte: Průjem, který je způsoben virovou nebo bakteriální infekcí, je velmi nakažlivý. Umyjte si ruce teplou vodou a mýdlem pokaždé, když například měníte dětskou plenu, aby se zabránilo šíření infekce. Místo pro výměnu pleny udržujte čisté a dezinfikované. A také nechte své dítě doma do doby, dokud nebude úplně uzdraveno.

Kdy už volat lékaře

V závislosti na příčině může průjem dítěte trvat 3 až 14 dní. Měli byste volat lékaře, pokud vaše dítě má:

  • Známky dehydratace (několik mokrých plenek po sobě, suché oči při pláči, sucho v ústech, malátnost nebo letargie)
  • Velký zápach ve třech nebo více průjmových stolicích (u kojenců jeden měsíc nebo mladší)
  • Krev ve stolici
  • Silný průjem při užívání antibiotik
  • Horečka (nad 38°C u dětí mladších než 3 měsíce; nad 38,8°C ve věku od 3 měsíců do 12 měsíců)

Sponzorováno

A co vy? Jak s dětským průjmem bojujete vy?

A co si dále o dětském průjmu přečíst?

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva