Sponzorováno

Horší či špatný čich může být varovným signálem vážných zdravotních problémů 4.55/5 (11)

Horší či špatný čich může být varovným signálem vážných zdravotních problémů.Mohl by vás čich včas varovat před hrozícími zdravotními problémy? Ano, podle nového výzkumu by to mohl být opravdu silný indikátor různých zdravotních problémů.

Výzkum publikovaný v magazínu Annals of Internal Medicine naznačuje, že u starších lidí, kteří mají slabý čich, je téměř o 50% větší pravděpodobnost úmrtí během následujících 10 let.

Tato zjištění byla zjištěna napříč rasami i pohlavím pacientů.

„Lidé jsou pravidelně vyšetřováni z hlediska sluchu a zraku, ale v budoucnu, protože nyní lépe chápeme detaily mezi čichem a zdravotními následky, možná není špatný nápad kontrolovat i jejich čich při každé zdravotní prohlídce,“ říká dr. Honglei Chen. epidemiolog na Michigan State University a vedoucí autor této studie.

Pokroky z dřívějších studií a výzkumů

Předchozí studie ukázaly, že špatný čich je možným časným prediktorem Parkinsonovy nemoci.

„Můj zájem o provedení této studie pocházel z výsledků studií, které zkoumaly vztah mezi kvalitou čichu a Parkinsonovou nemocí,“ vysvětlil Chen. „Jak provádíme další a další výzkumy, myslím si, že čich je pravděpodobně mnohem důležitějším smyslovým deficitem u starších populací, jde dále než jen jako prediktor Parkinsonovy nemoci.“

Zatímco dřívější studie zkoumaly souvislost mezi čichem a jen Parkinsonovou nemocí, Chen řekl, že by chtěl zaujmout detailnější a i širší pohled.

„Předchozí studie jsou poměrně omezené, pokud jde o metody sledování a také o úmrtnost,“ řekl. „Chtěl jsem se podívat na možná vysvětlení. Snažím se zjistit, zda je u čichu možnost dlouhodobé predikce celkové úmrtnosti ve starší populaci, a také to, co je zodpovědné za tento možný nárůst úmrtnosti.“

Výzkumní pracovníci se zabývali údaji od téměř 2 300 účastníků za období 13 let. Tito muži a ženy byli všichni ve věku 71 až 82 let a byli z různých ras.

Sponzorováno

Výzkumníci uvedli, že různé demografické faktory měly jen minimální vliv, hlavním činitelem zde byl čich, protože ti, kteří nemohli cítit vůně a zápachy (nebo jen velmi omezeně), měli o 46 procent vyšší pravděpodobnost úmrtí v následujících 10 letech.

Otázky položené a zodpovězené

Nálezy ve studii vysvětlují pouze asi 30 procent případů zvýšené úmrtnosti. V těchto případech může být zvýšené riziko úmrtí spojeno s Parkinsonovou nemocí nebo demencí. Ale v ostatních případech, kdy špatný čich předpověděl smrt člověka, byly výsledky tak trochu nejasné.

I když existuje souvislost mezi čichem a úmrtností, přesné důvody tohoto spojení jsou zatím nejasné.

Tato studie zjistila, že až 72% rizika spojeného se sníženou schopností čichu a smrti je nevysvětlitelného původu, ale může souviset s zákeřnými nebo chronickými zdravotními problémy, které se v průběhu času u lidí často vyvíjejí, jako je hypertenze nebo různá kardiovaskulární onemocnění.

Další studie probíhají

Chen říká, že doufá, že tyto nejasnosti a další otázky budou zodpovězeny v jeho budoucích studiích. Zejména by rád sledoval vrhl trochu světla na těch zmíněných nevysvětlených 70 procent. To je jeho cíl.

„Výzkum naznačuje, že špatný čich je časným a citlivým ukazatelem špatného zdravotního stavu, který již probíhá, ale stále není klinicky rozpoznatelný pacientem nebo jeho lékařem“.

Celkově tato studie vrhla nové světlo na souvislost mezi čichem a úmrtností. Dle této studie se tedy čich určitě jeví jako systém včasného varování pro různé problémy v těle (nemoci a podobně).

O jaký druh čichu jde? Trvalý pokles kvality čichu

„Mluvíme zde o progresivnějším, trvalém poklesu čichu,“ řekl Chen. „Takže pokud máte nějaké akutní důvody pro ztrátu čichu, není to samozřejmě problém. Ale pokud jde o trvalý úbytek čichu, navrhuji, abyste si promluvili co nejdříve se svým lékařem.“ dodal Chen na závěr.

Sečteno a podtrženo

U starších lidí může být ztráta čichu časným prediktorem zdravotních problémů. Ve věku 71 let a starších je o 46% větší pravděpodobnost, že zemřou do 10 let, pokud mají výrazné problémy s čichem (nic necítí apod.).

Přesný mechanismus tohoto procesu a přesné spojení mezi čichem a onemocněním, které nakonec ohrožuje osobu, je v tomto bodě do značné míry neznámý. Ale výzkumy dále probíhají a jsou slibné.

Sponzorováno

Starší lidé by měli určitě promluvit se svým lékařem, pokud si všimli, že jejich čich mizí nebo zmizel. Může to znamenat nějaké ukryté zdravotní problémy.

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva