Sponzorováno

Co dělat, když dítě nechce jíst? Máme pár rad 4.57/5 (42)

Co dělat, když dítě nechce jíst? Máme pár radŽádné dítě neumře dobrovolně hlady vedle plného talíře, říkají odborníci. Co ale dělat, když váš potomek jídlo odmítá a vy máte pocit, že je živ jen ze vzduchu a vody?

„Když jsem přišla za doktorem, že syn nechce jíst, s úsměvem mi řekl: »Ještě jsem neslyšel, že by nějaké dítě ve střední Evropě umřelo hlady. Nebojte se a nenuťte ho.« A víc to neřešil. Jenže já měla strach a zkoušela všechno možné. Nic nepomáhalo. Nakonec se syn v jídle trochu zlepšil až ve školce, ale dodnes není žádný velký jedlík,“ stěžuje si paní Marie (39). Patří k mnoha maminkám, které trápí, že jejich – jinak zdravé dítě – nechce pořádně jíst.

Co dělat s dítětem „nejedlíkem“?

Co dělat, když máte doma „nejedlíka“, který hodinu sedí nad talířem a sní sotva dvě lžíce? Nebo odmítá skoro vše a jí jako vrabec? Přinášíme pár dobrých rad, jak situaci zvládnout.

Nenuťte ho

Základní, nejjednodušší a často i nejúčinnější rada zní: „Nenuťte ho“. Je to sice zvláštní, ale existuje řada dětí, které prospívají, i když nejedí skoro nic. Maminky jsou zoufalé, ale děti čilé, veselé, jakoby jídlo k životu vůbec nepotřebovaly. Pokud dítě málo jí, nenuťte ho. Nachystejte mu jídlo, a když jíst nebude, zase ho schovejte a za nějakou dobu nabídněte další. Pokud bude mít hlad, samo si řekne.

Kdy se už obrátit na pediatra?
Na lékaře se vždy obraťte v případě, že dítě díky tomu, že málo jí, neprospívá a hubne, je unavené apod. S doktorem se poraďte i tehdy, pokud dítě do té doby normálně jedlo a problém s příjmem potravy trvá déle než měsíc.

Nabízejte neustále

„Malý nechce jíst a s manželem se kvůli tomu pořád hádáme. On chce jídlo před dítětem vyhodit, když ho nesní a nic jiného mu nedat až do dalšího jídla. Já jsem proti, snažím se naopak stále něco nabízet,“ stěžuje si paní Jana (33).

Pokud i vy máte „nejedlíka“, zkuste to jako ona – neustále mu něco nabízejte, ale nenásilně. Nakrájejte jablíčko, nasypte do misky křupky a nechejte je na stole atd. Neznamená to ale, že byste dítě měla krmit sladkostmi – ty by měly být maximálně za odměnu, ne jako náhrada za hlavní jídlo.

Zkoušejte nové věci a variace

Pokud jí vaše dítě málo, v první řadě se obrňte trpělivostí – tu totiž budete potřebovat. Zkoušejte mu nabízet nová jídla, třeba mu v jiné úpravě něco zachutná. Nezapomínejte na to, že se jí i očima a dítě může nalákat i neobvyklé aranžmá na talíři. Můžete použít různé formičky a „vykrajovátka“, která jsou ideální třeba na zeleninu. Nedávejte také na talíř velké porce, i to může některé dítě odradit, zvlášť pokud má problémy s jídlem.

Sponzorováno

Udělejte jídlo tak trochu zábavné

Nakrájejte potraviny do tvarů jeho oblíbených postaviček. Servírujte jídlo kreativním způsobem na talíři dítěte. Dítě může přijít se speciálními jmény pro své oblíbené potraviny.

Neberte si to osobně

Mnoho maminek má v případě, že dítě málo jí, vztek – uvaří to nejlepší, co umí, a dítě se toho ani nedotkne. Není to ale nic proti vám, neberte si to osobně, nenadávejte, nekřičte. Tak ho od jídla ještě víc odradíte. Spíše se dítě snažte k jídlu motivovat.

Jídla mixujte

Podávejte nové potraviny s potravinami, které má vaše dítě rádo. Díky tomu je změna pro dítě více v pohodě.

Dejte dítěti dobrý příklad

Pokud vaše dítě vidí, že vy jíte různé zdravé potraviny, je zde větší pravděpodobnost, že je bude chtít také vyzkoušet.

Vytvořte rutinu

Děti mají rády jistou rutinu a předvídatelnost. Nastavte dítěti i sobě pravidelný čas jídla. Seďte na stejném místě. Rezervujte si dostatek času na jídlo se svou rodinou.

Nenechte dítě hrát s hračkami během jídla

Čtení knih nebo sledování televize by neměly být povoleny ani během jídla. Vysvětlete svému dítěti, jak dobré je jíst společně a bez hraček. Požádejte ho, aby zůstalo u stolu, dokud se všichni nenají.

Udělejte jídlo příjemné

Máme tím na mysli atmosféru během jídla. Pokud je atmosféra během jídla příjemná, vaše dítě se s větší pravděpodobností bude na jídlo těšit. Snažte se vyhnout hádkám nebo negativitě během společného jídla.

Přibrzděte svá očekávání

Nečekejte něco, co je pro vaše dítě příliš těžké. Nečekejte například, že dítě, které má 3 roky, bude jíst spořádaně a s příslušným příborem. Pro mnoho dětí je manipulace s lžící mnohem snadnější než s vidličkou. Berte v potaz to, že to je malé dítě. A má svůj svět. Neberte mu ho jen kvůli tomu, že nechcete mít jediný flíček na ubrusu.

Nabízejte správné jídlo

Toto je důležitý bod. Nabízejte dobré jídlo. Nastrouhaný celer je super pro vaši dietu, ale ne pro dítě. Dejte mu něco chutného. Libové maso, nakrájené jahody, nakrájený banán, sušené ovoce, borůvky, nakrájený sýr a podobně. Přemýšlejte logicky, co by vašemu prckovi určitě mohlo chutnat a zároveň to je zdravé.

Kdy je odmítání jídla docela normální?

Pokud vaše dítě vykazuje některé z následujících chování, je to zcela normální.

  • Odmítnutí jídla na základě barvy nebo textury.
  • Výběr několika potravin a odmítání jíst čehokoliv jiného než tyto vybrané potraviny.
  • Dítě je neochotné zkusit něco nového.
  • Ztráta zájmu o jídlo, které miloval.

Jsou to přechodné problémy.

Sponzorováno

A co vy? Jak „bojujete“ s dítětem, které nechce nic moc jíst?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva