Sponzorováno

Nejčastější příčiny krve v moči (hematurie) 4.5/5 (12)

Co může způsobit krev v moči? Máme zde výpis možných příčin.

Co může způsobit krev v moči? Máme zde výpis možných příčin.

Hematurie je lékařský termín pro přítomnost krve v moči. Existuje hned několik (mnoho) různých onemocnění a problémů, které mohou způsobit hematurii. Patří mezi ně infekce, onemocnění ledvin, rakovina a vzácné krevní poruchy. Krev může být okem viditelná nebo v tak malých množstvích, že ji prostě nelze vidět pouhým okem. Přítomnost krve v moči může být známkou vážného zdravotního problému (i když ji tam najdete jen jednou). V případě moči v krve byste měli co nejdříve navštívit lékaře. Ten udělá potřebné testy.

Ignorování hematurie může vést ke zhoršení velmi závažných stavů, jako je rakovina či onemocnění ledvin. Lékař může analyzovat moč, provést vyšetření a pořídit si různé zobrazovací testy, aby zjistil příčinu hematurie. Takto může přijít na příčinu moči v krvi.

Jaké jsou typy hematurie?

Pojďme se spolu podívat na různé druhy hematurie:

Makroskopická hematurie

Pokud je v moči dostatek krve, že vaše moč má růžovou nebo červenou barvu, pak jde o hrubou hematurii. Jednoduše makroskopická hematurie je ta, kterou lze zpozorovat pouhým okem.

Mikroskopická hematurie

Naopak, když nemůžete v moči jednoduše vidět krev, protože její množství je tak malé, že se rozředí v moči, pak je to mikroskopická hematurie. Jen laboratorní testy, které detekují krev nebo při pohledu na vzorek moči pod mikroskopem, mohou potvrdit mikroskopickou hematurii.

Výskyt krve v moči, zvaný hematurie, bývá varovným signálem případných vážných potíží organismu.

Příčiny krve v moči – co způsobuje hematurii?

Existuje opravdu mnoho možných příčin hematurie. Pojďme se podívat na časté příčiny moči v krvi.

Infekce

Infekce je jednou z nejčastějších příčin hematurie. Infekce může být někde ve vašem močovém traktu, v močovém měchýři nebo v ledvinách. Infekce nastává, když se bakterie dostanou nahoru do močové trubice – pomocí ní se z močového měchýře vylučuje moč z těla. Infekce se může dostat i do močového měchýře, nebo dokonce do ledvin. Často způsobuje bolest a potřebu častého močení. Díky infekci může dojít k makroskopické i mikroskopické hematurii.

Močové či ledvinové kameny

Dalším běžným důvodem pro krev v moči je přítomnost kamenů v močovém měchýři nebo ledvinách. Jedná se o krystaly, které se tvoří z minerálů v moči. Mohou se rozvinout uvnitř ledvin nebo močovém měchýři. Velké kameny mohou způsobit zablokování, které často vede k hematurii a významné bolesti.

Zvětšená prostata

U mužů ve středním věku a starších je poměrně častou příčinou hematurie zvětšená prostata. Tato žláza je těsně pod močovým měchýřem a v blízkosti močové trubice. Když se prostata zvětší, jak to často dělá u mužů ve středním věku, tlačí močovou trubici. To způsobuje problémy s močením a může zabránit úplnému vyprázdnění močového měchýře. To pak může vést k infekci močového ústrojí krví v moči.

Benigní hyperplazie prostaty je běžným stavem, ve kterém prostata se prostata zvětšuje nad normální velikost. I ta může způsobit krev v moči.

Chronická bakteriální prostatitida je stav, který způsobuje bolest a zánět v prostatě a dolních močových cestách u mužů.

Chronická prostatitida je tedy zánět prostaty. I při ní se mohou v krvi mužů objevit stopy krve.

Nemoci ledvin

Méně častým důvodem pro krev v moči je onemocnění ledvin. Onemocnění nebo zánět ledviny může způsobit hematurii. Toto onemocnění může nastat samo o sobě nebo jako součást jiné nemoci, jako je diabetes.

U dětí ve věku 6 až 10 let může porucha ledvin po streptokokové glomerulonefritidě způsobit hematurii. Tato porucha se může vyvinout jeden až dva týdny po infekci neošetřené streptokoky. Kdysi relativně běžné, dnes spíše vzácná, protože antibiotika mohou rychle léčit tyto infekce.

Rakovina

Rakovina močového měchýře, ledvin nebo rakovina prostaty může způsobit krev v moči. Jedná se o symptom, který se často vyskytuje u pokročilých případů rakoviny. Krev v moči nebývá známkou počátečních fází rakoviny.

Léky

I některé léky mohou způsobit hematurii. Například tyto:

  • penicilin
  • aspirin
  • pro ředění krve jako heparin a warfarin
  • cyklofosfamid, což je lék používaný k léčbě některých typů rakoviny

Méně časté příčiny krve v moči

Existuje několik dalších příčin hematurie, které nejsou příliš běžné. Vzácné krevní poruchy, jako je srpkovitá anémie, Alportův syndrom a hemofilie mohou způsobit krev v moči. Extrémně namáhavé cvičení může také způsobit, že se v moči objeví krev. Příčinou krve v moči může být velká námaha.

Obstrukční uropatie

Obstrukční uropatie je definována jako překážka v odtoku moči, která zůstane-li neodstraněna, vede k progresivnímu poškození ledvinného parechymu. Obstrukční uropatie tedy nastane, když tok moči mění směr kvůli zablokování v jednom z močovodů.

Uretritida

Uretritida je zánět močové trubice (urethry). Hlavním symptomem je dysurie, což je obtížné, pálivé a bolestivé močení, a někdy též výtok z močové trubice. I uretritida může být příčinou krve v moči. Uretritida může být i negonokoková.

Pyelonefritida

Pyelonefritida je náhlá a závažná infekce ledvin. Akutní i chronická pyelonefritida se dnes pokládají za sekundární zachycení bakterií v ledvinách poškozených tubulointersticiální nefritidou Tento stav způsobuje, že se ledviny zvětšují a mohou způsobit trvalé poškození. Pyelonefritida může být život ohrožující.

Pyelonefritida je tedy bakteriální zánět ledviny. Typicky se projevuje bolestí v zádech, horečkou a obtížemi při močení.

Polycystická nemoc ledvin

Polycystické onemocnění ledvin je dědičná porucha ledvin. Způsobuje tvorbu tekutin v cystách v ledvinách. Může poškodit funkce ledvin. Jedná se o dědičné ledvinové onemocnění (a to autosomálně dominantní), které je charakterizováno výskytem velkého počtu cyst v obou ledvinách.

Striktury uretry

Obvykle je močová trubice dostatečně široká, aby mohla moč volně protékat. Při jejím zúžení se může omezit i tok moči. Toto je známé jako striktury uretry. Striktury uretry jsou patologická zúžení močové trubice způsobující infravezikální obstrukci. Tyto obstrukční uropatie vedou k vzestupu tlaku v močových cestách.

Sponzorováno

Cervikální dysplazie

Cervikální dysplazie je stav, kdy zdravé buňky na děložním čípku procházejí abnormálními změnami. U cervikální dysplazie nejsou tyto abnormální buňky rakovinové, ale mohou se vyvinout do rakovinných, pokud nejsou zachyceny včas a léčeny. Dysplasie čípku je nejčastěji způsobena herpetickými viry.

Těžká cervikální dysplazie znamená přítomnost předrakovinných změn na povrchu děložního čípku.

Akutní prostatitida

Akutní prostatitida je náhlý nástup zánětu prostaty. Naučte se rozpoznat a léčit tento nepohodlný stav. Akutní prostatitida se nejčastěji vyskytuje u mladých mužů. Vzniká většinou v důsledku snížené imunity, prochladnutí, přenosem infekce po pohlavním styku.

Reaktivní artritida

Reaktivní artritida je typ artritidy vyvolané infekcí v těle. Reaktivní artritida je sterilní kloubní zánět, který vzniká u geneticky disponovaného jedince po infekci proběhlé v jiné části organismu.

Lupusová nefritida

Lupusová nefritida je jednou z nejzávažnějších komplikací lupusu. Vyskytuje se, když SLE způsobuje, že váš imunitní systém napadá vaše ledviny. Lupus může způsobit zánět ledvin – lupusovou nefritidu a vážně tak narušit funkci ledvin. V moči se při zánětu ledvin vyskytne krev a bílkovina.

Goodpastureův syndrom

Goodpastureův syndrom je naštěstí velmi vzácné autoimunitní onemocnění, při kterém se kombinuje postižení plic a ledvin. Tento syndrom nastane, když váš imunitní systém napadne stěny vašich plic a malé filtrační jednotky v ledvinách. Toto onemocnění může být i smrtelné. Je ale velmi vzácné. Vyskytuje se cca u 1 lidí z 1 000 000.

Rabdomyolýza

Rabdomyolýza je porucha svalových vláken, ke které dochází v důsledku svalového poškození. Při této poruše nastane uvolnění obsahu myocytů do plazmy. Jedná se většinou o důsledek závažných stavů, který má řadu komplikací.

Glomerulonefritida

Glomerulonefritida je poškození ledvinového glomerulu, což je drobná filtrační jednotka v ledvinách, v nichž dochází k filtraci krve a vzniku primární moči. Typickým nálezem je hematurie glomerulárního typu.

Cukrovka a vysoký krevní tlak

Diabetes a vysoký krevní tlak (hypertenze) patří k nejčastějším příčinám poškození ledvin a mohou někdy vést k hematurii.

Nízký počet trombocytů (trombocytopenie)

Nízký počet krevních destiček neboli trombocytopenie se může pohybovat od mírné až těžké, v závislosti na příčině. Trombocytopenie je medicínský pojem používaný pro snížení počtu krevních destiček v krvi.

Wilmsův tumor

Wilmsův tumor je vzácný typ rakoviny ledvin, který postihuje především děti. Obvykle je diagnostikována u dětí ve věku kolem 3-5 let. Konkrétně jde o zhoubný nádor ledviny. Jeho charakteristickým rysem je vyklenutí dětského bříška.

Pamatujte: Například červená řepa způsobí okamžité zbarvení moče do červena. nejde o krev.

Hemofilie A i hemofilie B

Hemofilie A (nedostatek faktoru VIII) je nejběžnější formou poruchy srážení krve. Může způsobit dlouhé krvácení i krev v moči.

Systémový lupus erythematosus (SLE)

Systémový lupus erythematodes, nejběžnější forma lupusu – je to chronické autoimunitní onemocnění, které může způsobit těžkou únavu a bolesti kloubů.

Preeklampsie

Preeklampsie je stav, když máte vysoký krevní tlak a bílkoviny v moči během těhotenství nebo po porodu. To může být pro vás a vaše dítě velmi nebezpečné. I preeklampsie může být příčinou moči v krve.

Infekční endokarditida

Infekční endokarditida je infekce na srdečních chlopních nebo endokardu. Může vést k mrtvici a srdečnímu selhání. U ní se může objevit únava, zvýšená teplota, bolesti kloubů a svalů, pocení, bolest hlavy a krev v moči.

Porfyrie

Porfyrie jsou méně známou skupinou metabolických chorob. Charakteristickým projevem nemoci je zbarvení moči dočervena až dohněda, přecitlivělost kůže nemocného na světlo, zčervenání zubů a ústup dásní.

Leukémie

Leukémie je rakovina krevních buněk. Léčí se např. chemoterapií. Nádorové bujení v krvi může způsobit sníženou tvorbu nových červených (anémie a zní plynoucí nedostatek dechu), bílých krvinek (snížená imunita), i krevních destiček (zvýšená krvácivost a její komplikace – modřiny, krvácení z dásní, krev v moči nebo stolici).

Srpkovitá anémie

Červené krvinky jsou normálně tvarované jako ploché disky, což jim umožňuje cestovat přes krevní cévy. Srpkovitá anémie způsobuje, že červené krvinky mají srpovitý tvar. U nemocných se objevuje jednostranná hematurie (tj. přítomnost krve v moči), která vzniká neznámým mechanizmem, zpravidla z levé ledviny a sama ustává.

Nekrotizující vaskulitida

Vaskulitidy s nekrózou postihující celou cévní stěnu. Nekrotizující vaskulitida je zánět stěn cév. Tento vzácný stav může přerušit tok krve, což způsobuje poškození kůže, svalů a cév.

Von Willebrandova nemoc

Von Willebrandova choroba je porucha krvácení. Von Willebrandova choroba patří mezi nejčastější dědičná krvácivá onemocnění. Je nejčastější vrozenou poruchou srážení krve. U pacientů můžeme najít krev ve stolici či krev v moči.

Aspergilóza

Aspergilóza je infekční onemocnění způsobené houbou rodu Aspergillus. I aspergilóza může mít za následek krev v moči.

Polyarteritis Nodosa

Polyarteritis nodosa (PAN) je závažné, ale vzácné onemocnění zánětlivé cév způsobené poruchou imunitního systému. Příznakem je často i krev v moči (hematurie).

Idiopatická trombocytopenická purpura (ITP)

Idiopatická trombocytopenická purpura (ITP) je porucha, při níž krev normálně netuhne. To může způsobit nadměrné otlaky a krvácení. Nemoc řadíme mezi autoimunitní onemocnění.

Hyperkalcémie

Hyperkalcémie je stav, při kterém máte ve vaší krvi příliš vápníku. Přestože vápník je důležitý pro zdraví kostí a normální fungování orgánů vašeho těla, moc v těle ho není žádoucí.

Alergická vaskulitida

Vaskulitida je zánět krevních cév. Může poškodit krevní cévy jejich ztenčením, jizvením a oslabením buněčných stěn. Některé druhy se projevují i močí v krvi.

Akutní cystitida

Akutní cystitida je náhlý zánět močového měchýře. Někdy se při ní může vyskytovat zvýšená teplota a krev v moči.

Sponzorováno

Nefrolog Vladimír Teplan dodává: „Hematurie se může objevit při komplikujících onemocněních, jako jsou cysty ledvin, urolitiáza (ledvinové kameny). Velmi důležitá je také přítomnost bílkoviny v moči. Pokud je přítomna, je vždy třeba pomýšlet na onemocnění ledvin.“

A co si dále přečíst na toto téma?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva