Sponzorováno

Popraskala vám pokožka? Dopřejte jí reparační krém! 4.8/5 (5)

Popraskala vám pokožka? Dopřejte jí reparační krém!Myslíte si, že reparační krémy jsou jen pro lidi s ekzémem, jizvami nebo s ranami? Mýlíte se. Opraví pokožku po práci v zahradě, lyžování či po celodenním úklidu. Kůže má přirozené mechanismy na to, aby se vyrovnala s mnoha poškozeními. „Pokud pracujete v zahradě s lopatou, vytvoří se vám na nejvíce zkoušeném místě otlak,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Zora Haviarová. Hrubnutím a rohovatěním se kůže chrání před vnějšími vlivy. „Někdy je však toho na ni příliš a tehdy musí přijít pomoc zvenčí.“

Začněte se hojit

Umýt nádobí, něco vyperete v rukou, projdete hadrem po podlaze … Pokud dlouhodobě vystavujete kůži zátěži, nezvládá se dostatečně rychle obnovovat. Různé chemické látky, chlor a voda oslabí přirozenou ochrannou bariéru. Poslední kapka může být kontakt s běžným čisticím prostředkem. „Najednou budete mít ruce suché, šupinaté, popraskané a bolestivé. Není to alergie. Organismus vám jen naznačuje, že jste překročili hranice. Právě tehdy by měli nastoupit reparační krémy,“ přibližuje odbornice. „Urychlí hojení, stáhnou zánět, dodají pokožce vlhkost a podpoří tvorbu kolagenu.“ Ve většině případů obsahují močovinu, tedy ureu, vitamin A, betakaroten, kyselinu hyaluronovou, oxid zinečnatý či minerální soli.

Sponzorováno

Zacelte první stopy

V žádném případě suchou, poškozenou pokožku nepodceňujte. Přes drobné rány se do těla nenápadně dostane infekce. Chronické poškození snadno vyústí i do alergie. A přitom stačí málo – pokožku pravidelně natřít reparačním krémem. Pokud máte suchou kůži, v zimních měsících používejte hojivé přípravky preventivně. Zejména pokud plánujete jít do větru a mrazu.

Dobře se nakrémujte i po návratu z lyžování nebo mráz na zastávce. Pozornost si zaslouží zejména obličej a pokud jste zapomněli na rukavice, tak i ruce. Pokožku je třeba chránit před extrémními vlivy vnějšího prostředí. Dvojnásobně to platí pro jemné rty. S příchodem chladnějších dnů vyměňte klasický balzám za hojivý, zvláště pokud vám často praskají. Podvědomé olizování rtů ve větrném počasí může být pořádně bolestivé. Sliny pokožku vysuší a podráždí.

Pomáhají proti jizvám

Reparační krémy lze využít i po mechanickém, cíleném poškození pokožky. Jde o zkrášlovací zákroky a ošetření laserem, zbrušování zda o peelingy s různými kyselinami. Reparační krémy urychlí hojení. Prospívá i po invazivní zákrocích. Když se prochází hlouběji, do šlachovité části, léčí se rána jizvou. Stačí ji pravidelně krémovat a pomůžete celému procesu. Jizva bude krásnější a místo se rychleji dostane do normálu.

I když Vás trápí ekzém

Pokud chcete reparačním krémem hojit ekzém, poraďte se s dermatologem. „Ekzém se projevuje popraskanou, šupinatou, červenou kůží, která svědí,“ popisuje Zora Haviarová.

„Na poškozených místech, kde je narušena kožní bariéra, může kůže špatně reagovat i na krém, který jí jinak nezpůsoboval potíže. Vhodné jsou jemné reparační krémy s co nejmenším obsahem chemie.“

Sponzorováno

Většina reparačních krémů je bez parabenů, parfémů a mnohé jsou obohaceny o uklidňující termální vody. Při ekzémech je důležité ustavičné promašťování. Poškozená místa by měly být vždy překryta jemnou vrstvou krému.

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva