Sponzorováno

10 vyšetření, které by měl podstoupit každý muž po 40. roce života 4.71/5 (24)

Čtyřicítka na krku? Choďte na pravidelné lékařské prohlídky a testy.

Čtyřicítka na krku? Choďte na pravidelné lékařské prohlídky a testy.

Mnoho mužů nebere své zdraví až tak úplně vážně a za každou cenu se vyvarují lékařské ordinace. Ale tato tendence, i když neexistují příznaky, že je něco v nepořádku, docela ohrožuje zdraví člověka. Pokud se takto chováte také vy, je důležité změnit přístup k vašemu zdraví. Bez dobrého zdravotního stavu není možné užívat si radost ze života. To si uvědomte. Že nyní necítíte žádné problémy? To se může velmi snadno změnit. Proto je lepší myslet na prevenci.

Malé plánování a pravidelné zdravotní prohlídky vám pomohou zůstat fit a zdraví. Na to se spolehněte. Pravidelné prohlídky vám pomohou zůstat zdravotně v pohodě tím, že dovolíte lékaři rozpoznat včas varovné příznaky onemocnění. Například diagnostikování v počátečních stádiích kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a mnoha druhů rakoviny umožňuje velmi úspěšnou léčbu.

S věkem jsme všichni náchylnější k nemoci. To je potřeba si uvědomit. Když tedy dosáhnete věku 40 let, vážně se zabývejte vaším zdravím a choďte na prohlídky – berte je jako součást pravidelné zdravotní rutiny. To je nejlepší, co pro sebe můžete udělat.

Podívejte se na 10 zdravotních prohlídek a testů, které se doporučují všem mužům po čtyřicítce:

1. Kontrola pokožky, prevence rakoviny kůže

Muži, zejména ti se světlejší kůží a ti, kteří pracují venku, mají vyšší riziko vzniku rakoviny kůže, včetně melanomu, nejnebezpečnějšího druhu.

Obecně se doporučuje, abyste si byli vědomi všech znamének na pokožce a okamžitě oznámili lékaři případné změny.

Měli byste kontrolovat svá znaménka a skvrny na pokožce každé tři měsíce – hledejte v následujících charakteristikách:

  • asymetrie,
  • nepravidelnost okrajů,
  • nerovnoměrná barva,
  • průměr větší než 6 mm,
  • vyvíjející se velikost, tvar nebo barva.

Pokud se objeví změny v některé z těchto charakteristik, je třeba zkontrolovat místo na pokožce lékařem.

TIP: I na preventivní prohlídce si nechejte zkontrolovat znaménka. Nemusí to být jen kožní lékař, kdo vám pokožku zkontroluje, ale i obvodní.

2. Kontrola stavu prostaty

Kromě nemelanomového karcinomu kůže je rakovina prostaty nejběžnější rakovinou u mužů v Evropě. Rakovina prostaty je ve skutečnosti jednou z hlavních příčin úmrtí v důsledku rakoviny.

Screeningy rakoviny prostaty umožňují detekovat rakovinu v počátečních stádiích, předtím, než se vůbec objeví nějaké příznaky. Obecně lékaři doporučují, aby muži nad 50 let věku s jedním nebo více rizikovými faktory pro rakovinu prostaty chodili na rutinní preventivní vyšetření prostaty.

Muži, jejichž otec nebo bratr byli diagnostikováni s rakovinou prostaty, muži s vysokou hladinou testosteronu častěji trpí rakovinou prostaty. V závislosti na rizikových faktorech může lékař vyšetřit karcinom prostaty pomocí krevního testu antigenu specifického pro prostatu (PSA). Digitální rektální vyšetření může být také provedeno jako součást screeningu.

3. Kolorektální screening – prevence rakoviny tlustého střeva

Kolorektální karcinom je další hlavní příčina úmrtí na rakovinu a je to třetí nejčastější rakovina u mužů a žen v Evropě.

Obecně se doporučuje vyšetření na kolorektální karcinom od 45-50 let pro ženy i muže.

Vzhledem k tomu, že onemocnění obvykle začíná růsty nazývanými polypy v tlustém střevě, některé screeningové vyšetření jsou navrženy tak, aby je našly předtím, než se změní na rakovinu. Některé ze screeningových testů na kolorektální karcinom zahrnují kolonoskopii, sigmoidoskopii a testy exkrementů.

4. Test krevního tlaku

Důležité je, abyste si pravidelně kontrolovali váš krevní tlak. Proč? Neboť lidé mohou mít vysoký krevní tlak roky, aniž by o tom vůbec věděli. A to je nebezpečné.

Podle American Heart Association, vyšší procento mužů než žen mladších 45 let má vysoký krevní tlak. Ve věku od 45 do 64 let je procento mužů a žen podobné. Poté je mnohem vyšší procento žen než mužů s vysokým krevním tlakem (studie zde).

Po dosažení věku 40 let se krevní tlak kontroluje minimálně jednou za rok. Je-li nejvyšší číslo (systolické číslo) mezi 125 a 139 nebo nejnižší číslo (diastolické číslo) je mezi 85 a 93 mm Hg, pak jej stále kontrolujte, protože to může znamenat prehypertenzi.

Pokud je váš krevní tlak vyšší, bude ho pravděpodobně lékař chtít kontrolovat častěji. Chcete-li udržet vysoký krevní tlak pod kontrolou, může být zapotřebí, aby byl vysoký krevní tlak léčen jako prevence onemocnění srdce, onemocnění ledvin a mrtvice. Více sportujte, upravte jídelníček a podobně.

Sponzorováno

5. Test hladiny cholesterolu

Vysoký cholesterol přináší mužům větší riziko srdečních záchvatů, mozkových příhod a onemocnění periferních tepen. Světová zdravotnická organizace uvádí, že jedna třetina všech případů ischemické choroby srdeční je celosvětově způsobena vysokým cholesterolem (studie zde).

Vysoký cholesterol obvykle nezpůsobuje žádné příznaky. Proto je důležité, aby váš lékař často zkontroloval hladinu cholesterolu.

American Heart Association doporučuje, aby se u dospělých ve věku 20 let nebo starším sledoval cholesterol a další tradiční rizikové faktory každé čtyři až šest let.

Možná budete potřebovat cholesterol a další rizikové faktory ještě častěji, pokud máte vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění.

6. Testy na krevní cukr

U diabetiků vzrůstá hladina cukru v krvi, což může vést k zdravotním komplikacím, pokud není nijak kontrolována. Diabetes zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a může způsobit problémy s očima, kůží, ledvinami a nervovým systémem. Diabetes může také způsobit urologické problémy u mužů.

Každý člověk by měl mít hladinu krevního cukru testován každý rok nebo každé tři roky (v závislosti na vašich rizikových faktorech pro diabetes) po 40. roce věku.

Rizikové faktory zahrnují rodinnou anamnézu diabetes, prediabetes (mírně zvýšené hladiny glukózy v krvi), nadváhu nebo obezitu, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol v krvi, kouření.

Testy na diabetes zahrnují test nalačno hladiny cukru v krvi, který měří množství glukózy v krvi poté, co jste nejedli. Ti, kteří trpí cukrovkou, by měli podstoupit tři roční lékařské testy zahrnující krevní test HbA1c (hodnota HbA1c poskytuje nepřímou informaci o průměrné hladině cukru v krvi), dilatovanou oční zkoušku a test nohou.

7. Vyšetření hustoty kostí

Osteoporóza je důležitý a často přehlížený problém u mužů. Ačkoli je celoživotní riziko zlomeniny kyčle nižší u mužů než u žen, u mužů je dvojnásobná pravděpodobnost úmrtí po zlomenině kyčle (studie zde).

Odborníci doporučují, aby muži, kteří mají rizikové faktory osteoporózy, podstupovali test na hustotu kostní hmoty vždy po několika letech po dosažení věku 40 let. Mezi rizikové faktory patří rodinná anamnéza osteoporózy, sedavý životní styl, kouření a přílišné pití alkoholu.

Skenování hustoty kostí (tzv. DEXA) je druh rentgenového záření, který měří, jak silné jsou vaše kosti, a pomůže určit riziko zlomeniny. Tímto testem dokáže lékař najít a léčit závažnou kostní ztrátu, nazývanou osteoporóza, aby se zabránilo zlomeninám a dalším postižením.

8. Zubní prohlídky jsou také velmi důležité

Každý z nás bez rozdílu by měl navštěvovat zubního lékaře nejméně jednou za rok – zubní vyšetření a profesionální čištění. Jednoduchá prohlídka umožňuje vašemu zubnímu lékaři identifikovat známky zubního kazu, zánětu dásní a dalších zdravotních problémů.

Kontrola rakoviny ústní dutiny je také součástí pravidelného zubního vyšetření. Váš zubní lékař může snadno zkontrolovat vaše tkáně v ústech tak, že se podívá na vaše rty a dovnitř úst, což je důležité pro včasné zjištění rakoviny dutiny ústní. Bylo zjištěno, že muži ignorují zubní prohlídky. Tak si na to dejte pozor a nebuďte stejní. Měli byste jednou nebo dvakrát ročně navštívit zubního lékaře na vyšetření a profi čištění ústní dutiny. Váš zubař pak také vyhodnotí, zda potřebujete častější návštěvy.

9. Oční testy

No a blížíme se do finále. Zrak se zhoršuje s věkem. Česká společnost mladých oftalmologů doporučuje, aby dospělí, kteří doposud neměli žádné známky nebo rizikové faktory pro oční onemocnění, začali chodit na pravidelné prohlídky očí a vize obecně právě ve věku 40 let.

Jedinci bez rizikových faktorů ve věku od 40 do 54 let by měli chodit k oftalmologovi každé dva až čtyři roky.

Lidé, u nichž existuje vysoké riziko vzniku očních odchylek souvisejících se systémovými nemocemi, jako je diabetes mellitus a hypertenze, nebo kteří mají rodinnou anamnézu očních onemocnění, vyžadují pravidelné komplexní oční vyšetření k prevenci nebo minimalizaci ztráty zraku. Pokud už nosíte brýle na předpis nebo kontaktní čočky, měli byste si oči každým rokem nechat pravidelně testovat.

10. Elektrokardiogram (EKG)

EKG je neinvazivní, bezpečný a bezbolestný test, který detekuje srdeční abnormality tím, že měří elektrickou aktivitu vyvolanou srdcem při jeh kontrakci. Poskytuje informace o srdeční frekvenci a rytmu + ukazuje, zda máte vysoký krevní tlak (hypertenze) nebo nějaké další problémy.

Na EKG vyšetření byste měli chodit, pokud máte rizikové faktory pro problémy srdce jako vysoký krevní tlak nebo příznaky srdečního onemocnění, jako je bolest na hrudi, dušnost či nepravidelný srdeční tep. Měli byste chodit na EKG test každé dva až pět let, v závislosti na vašem zdravotním stavu a anamnéze.

Sponzorováno

A co vy? Na jaké vyšetření chodíte pravidelně vy? Budeme moc rádi za komentáře.

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva