Sponzorováno

Horečka Dengue – příznaky, příčiny a léčba 4.57/5 (42)

  • Horečka dengue je virové onemocnění způsobené virem dengue, který patří do rodiny flavivirů. Tento virus je přenášen komáry rodu Aedes, zejména Aedes aegypti a Aedes albopictus. Horečka dengue je rozšířená především v tropických a subtropických oblastech světa.
  • Příznaky horečky dengue se obvykle objevují 4-10 dní po kousnutí infikovaným komárem a mohou zahrnovat vysokou horečku, silnou bolest hlavy, bolest za očima.
  • V některých případech může horečka dengue přejít do závažnější formy známé jako těžká dengue (dříve známá jako dengue hemoragická horečka nebo dengue šokový syndrom), která může způsobit těžké krvácení, pokles krevního tlaku (šok), selhání orgánů.
  • Dengue se přenáší kousnutím infikovaným komárem. Komár se infikuje, když saje krev nakažené osoby, a virus pak přenáší na další lidi při dalším kousnutí. Přenos z člověka na člověka jinými cestami než komáry není běžný.
  • Neexistuje specifická antivirová léčba pro horečku dengue. Léčba je většinou podpůrná a zaměřuje se na kontrolu horečky a tišení bolesti.

Dengue je způsobena jedním ze čtyř virů dengue (typy virů dengue 1 až 4 nebo DENV 1-4), které jsou přenášeny kousnutím od infikovaného komára Aedes aegypti, který se dříve nakazil již infikovanou osobou.

Dengue je způsobena jedním ze čtyř virů dengue (typy virů dengue 1 až 4 nebo DENV 1-4), které jsou přenášeny kousnutím od infikovaného komára Aedes aegypti, který se dříve nakazil již infikovanou osobou.

Horečka Dengue je bolestivá, oslabující choroba přenášená komáry. Tato nemoc je způsobená některým ze čtyř virů dengue. Tyto viry souvisejí s viry, které způsobují západonilskou a žlutou horečku. Odhaduje se, že každý rok se na světě vyskytne 390 milionů infekcí virem dengue, z čehož asi 96 milionů způsobí následně i onemocnění.

Kde hrozí největší nebezpečí nákazy horečkou dengue?

Většina případů horečky dengue se vyskytuje v tropických oblastech světa. Největší riziko je v těchto oblastech:

  • Indický subkontinent
  • Jihovýchodní Asie
  • Jižní Čína
  • Taiwan
  • Tichomořské ostrovy
  • Karibik (kromě Kuby a Kajmanských ostrovů)
  • Mexiko
  • Afrika
  • Střední a jižní Amerika (kromě Chile, Paraguay a Argentina)
Komár Aedes aegypti - přenašeč viru horečky dengue

Komár Aedes aegypti – přenašeč viru horečky dengue

 

Většina případů horečky dengue, které se objeví v Evropě, se vyskytuje u osob, které se nakazily infekcí při cestování do zahraničí (zejména do oblastí uvedených výše).

Toto je mapa oblastí, které jsou z pohledu nákazy horečkou Dengue nejnebezpečnější.

Toto je mapa oblastí, které jsou z pohledu nákazy horečkou Dengue nejnebezpečnější.

 

Jak se horečka dengue přenáší?

Horečka dengue se přenáší kousnutím komára (Aedese) infikovaného virem dengue. Komár se nakazí, když kousne člověka s virem dengue v krvi. Horečka dengue se nemůže se šířit přímo od jedné osoby k druhé osobě.

Příznaky (symptomy) horečky dengue

Symptomy, které obvykle začínají 4 až 6 dní po infekci a trvají až 10 dní, mohou zahrnovat tyto problémy:

  • Náhlá vysoká horečka
  • Těžké bolesti hlavy
  • Bolest za očima
  • Těžká bolest kloubů a svalů
  • Únava
  • Nevolnost
  • Zvracení
  • Kožní vyrážka, která se objeví dva až pět dní po vzniku horečky
  • Mírné krvácení (například krvácení z nosu, krvácení z dásní nebo menší podlitiny)

Někdy jsou příznaky mírné a mohou se zaměnit za příznaky chřipky nebo jiné virové infekce. Mladší děti a lidé, kteří nikdy neměli infekci, mají tendenci mít mírnější příznaky než starší děti a dospělí. Mohou však vzniknout i vážné problémy. Zejména to pak jsou tyto 2 formy:

Sponzorováno

  1. hemoragická horečka dengue, vzácná komplikace charakterizovaná vysokou horečkou, poškození lymfy a cév, krvácením z nosu a dásní, zvětšení jater a selháním oběhového systému. Příznaky mohou způsobit masivní krvácení, výrazné snížení hladiny krevních destiček, šok a smrt.
  2. šokový syndrom dengue, který je příčinou nebezpečně nízkého krevního tlaku.

 
Lidé se slabým imunitním systémem, stejně jako lidé s druhou nebo následnou infekcí dengue, mají vyšší riziko vzniku hemoragické horečky dengue.

Diagnostika horečky dengue

Lékaři mohou diagnostikovat infekci dengue vyšetřením krve, aby tak zkontrolovali virus nebo protilátky proti němu. Pokud se vám po přijetí do tropické oblasti udělá špatně, sdělte to svému lékaři. To umožní lékaři vyhodnotit, zda vaše příznaky byly způsobeny infekcí dengue.

Jaká je inkubační doba u horečky dengue?

Inkubační doba u horečky dengue se pohybuje v rozmezí od tří do 15 (obvykle pět až osm) dnů předtím, než se příznaky dengue objeví.

Léčba horečky dengue

Neexistuje žádný konkrétní léčivý přípravek k léčbě dengue infekce. Pokud si myslíte, že byste mohli mít horečku dengue, měli byste užívat léky proti bolesti s acetaminofenem a vyhnout se lékům s aspirinem (ten by mohl zhoršit krvácení). Měli byste také odpočívat, pít spoustu tekutin a navštívit svého lékaře. Pokud se začnete cítit hůře v prvních 24 hodinách po poklesu horečky, měli byste se okamžitě dostat do nemocnice. Zde mohou lépe řešit případné další komplikace.

Prevence horečky dengue

Neexistuje žádná vakcína, která by zabránila horečce dengue. Nejlepší způsob, jak předcházet onemocnění, je zabránit kousnutí infikovanými komáry, zejména pokud žijete nebo cestujete do tropické oblasti. To zahrnuje ochranu sebe a snahu udržet populaci komárů co nejdále od vaší osoby.

Chcete-li se chránit:

  • Použijte repelenty proti komárům, a to i uvnitř.
  • Když jste venku, noste košile s dlouhými rukávy a dlouhé kalhoty, které jsou zastrčené do ponožek.
  • Pokud jste uvnitř, použijte klimatizaci, pokud je k dispozici.
  • Ujistěte se, že okna a dveře jsou bezpečně uzavřené a bez otvorů. Používejte sítě proti komárům.
  • Pokud máte příznaky horečky dengue, poraďte se co nejdříve s lékařem.

Pokud někdo ve vašem okolí dostane horečku dengue, buďte zvlášť opatrní při snaze chránit sebe a ostatní členy rodiny před komáry. Komáři, kteří kousají nakažené lidi v okolí (třeba i členy rodiny), mohou šířit infekci na další lidi v okolí.

Jaká je prognóza pro pacienty s horečkou dengue?

Prognóza u horečky dengue je obvykle dobrá. Nejhorší příznaky onemocnění obvykle trvají jeden až dva týdny a většina pacientů se zcela zotaví během několika dalších týdnů.

Typická horečka dengue je fatální v méně než 1% případů, nicméně hemoragická horečka dengue je fatální v 2,5% případů. Není-li ošetřena hemoragická horečka dengue, úmrtnost může být až ve 20% až 50% případů.

Více informací o viru horečky dengue

Dengue je způsobena virem dengue (DENV), což je flavivirus přenášený komáry. Viry dengue jsou členy rodu Flavivirus v rodině Flaviviridae. Tento rod zahrnuje také virus západonilské horečky, virus encefalitidy, virus žluté horečky a několik dalších virů, které mohou způsobit encefalitidu.

V roce 1943 Ren Kimura a Susumu Hotta poprvé izolovali virus dengue. Tito dva vědci zkoumali krevní vzorky pacientů odebraných během epidemie dengue v roce 1943 v japonském Nagasaki. O rok později Albert B. Sabin a Walter Schlesinger nezávisle izolovali virus dengue. Oba páry vědců izolovaly virus, který se nyní označuje jako virus dengue 1 (DEN-1).

Existují čtyři antigenně odlišné sérotypy viru (i když v roce 2013 bylo uvedeno, že byl nalezen pátý sérotyp):

  • DENV-1
  • DENV-2
  • DENV-3
  • DENV-4

Tyto čtyři viry se nazývají sérotypy, protože každý má různé interakce s protilátkami v lidském krevním séru.

Sponzorováno

DENV je 50-nm virus obalený lipidovou membránou.
 
Sérotyp (nebo sérovar) je skupina mikroorganismů (bakterie nebo viry) jednoho druhu, která má společné antigenní vlastnosti. Tyto čtyři podtypy jsou různé kmeny viru dengue, které mají mezi sebou vzájemnou homologii 60-80%. Hlavní rozdíl pro člověka spočívá v jemných rozdílech v povrchových proteinech různých subtypů dengue. První infekce způsobuje většinou méně závažné onemocnění, ale u sekundárních infekcí bylo hlášeno, že způsobují závažná onemocnění u dětí i dospělých.

Rozmístění sérotypů viru dengue

Rozmístění sérotypů viru dengue

 

Studie a zdroje článku

  • Dengue Fever Autoři: Timothy J. Schaefer; Prasan K. Panda; Robert W. Wolford.
  • Current Dengue Fever Research
  • Zdroj obrázku ve článku: By Muhammad Mahdi Karim - Own work, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11185617

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva