Sponzorováno

Sacharidové vlny pro začátečníky – ano nebo ne? 4.68/5 (19)

  • Termín "sacharidové vlny" je spojen s konceptem stravování, který se zaměřuje na konzumaci sacharidů v různých fázích dne. Podle tohoto konceptu jsou sacharidy rozděleny do tří vln, které se liší jejich množstvím a časem, kdy by měly být konzumovány.
  • První vlna: Tato vlna se zaměřuje na konzumaci vysoce glykemických sacharidů, které se rychle štěpí a zvyšují hladinu cukru v krvi. Tyto sacharidy jsou vhodné zejména před a po fyzické aktivitě, kdy tělo potřebuje okamžitý přísun energie. Příklady potravin z první vlny zahrnují bílý chléb, rýži, brambory nebo sladké nápoje.
  • Druhá vlna: Tato vlna se zaměřuje na konzumaci středně glykemických sacharidů, které se pomaleji štěpí a postupně uvolňují energii. Tyto sacharidy jsou vhodné pro střed dne, jako součást vyváženého jídla. Příklady potravin z druhé vlny zahrnují celozrnné pečivo, hnědou rýži, ovesné vločky nebo ovoce.
  • Třetí vlna: Tato vlna se zaměřuje na konzumaci nízkoglykemických sacharidů, které se velmi pomalu štěpí a uvolňují energii postupně a dlouhodobě. Tyto sacharidy jsou vhodné zejména večer nebo před spaním, kdy tělo potřebuje stabilní zdroj energie. Příklady potravin z třetí vlny zahrnují luštěniny, zeleninu, celozrnné produkty nebo semena.
  • Pokud se rozhodnete začít s konceptem sacharidových vln, je důležité mít na paměti, že každý člověk je jedinečný a může reagovat na sacharidy různým způsobem. Je vhodné experimentovat a pozorovat, jaké typy sacharidů a v jakém množství vám poskytují nejlepší pocit energie a vyhovují vašemu životnímu stylu. Doporučuje se také vše konzultovat s výživovým specialistou, který vám může poskytnout individuální doporučení a pomoci sestavit vyvážený stravovací plán.

Jsou sacharidové vlny snadnou cestou?

Jsou sacharidové vlny snadnou cestou?

V TOMTO ČLÁNKU SE ZAMĚŘÍME NA SACHARIDOVÉ VLNY, A PŘEDEVŠÍM NA TO, PRO KOHO JSOU ČI NEJSOU VHODNÉ. NA ZAČÁTEK SI SHRNEME CO VLASTNĚ SACHARIDOVÉ VLNY JSOU A JAK FUNGUJÍ.

Co jsou sacharidové vlny?

Sacharidové vlny jsou efektivním způsobem redukce tělesného tuku, při kterém je cílem zachovat svalovou hmotu. Jedná se vlastně o cyklování sacharidů ve vlnách během kterého se metabolismus zpomalí pouze minimálně, a tím je hubnutí efektivnější. Tento způsob rychlé a efektivní cesty ke snížení hmotnosti a redukce tělesného tuku používají především závodníci, ale i populace cvičící rekreačně.

Při sacharidových vlnách tedy každý den přijmeme jiné množství sacharidů. Tělo se tak nestihne na režim plně adaptovat a redukce je snazší. Samozřejmostí je nadále přijímat také bílkoviny a tuky.

1. týden cyklování sacharidů tak může vypadat například takto: 50-100-150-200-250-300-350

Kde je množství sacharidů uvedeno v gramech. Vše je samozřejmě individuální a závisí na mnoha faktorech! Na tomto příkladu je pouze ukázán princip vln. Vše se však může lišit, někteří během sacharidových vln mají také den s „nulou“ sacharidů, jiní do nuly nezachází nikdy.

Stále častěji se můžeme setkat s trendem, kdy osoba několik let ustavičně přibírá, a pak se rozhodne pro rychlou redukci během ideálně několika pouhých dní či týdnů. Často tomuto propadají také ženy, které již vyzkoušely celou řadu diet, avšak nic jim pořádně nefungovalo, a nebo je v mnoha případech dostihl jojo efekt. Na nejrůznějších diskusních fórech se pak setkáte s dotazy, kde všechny zajímá hlavně to, kdo jim konečně sestaví ty zázračné sacharidové vlny.

A netřeba mluvit o „univerzálních sacharidových vlnách“, které se dají běžně koupit na internetu. V těchto případech mnohdy společnost či výživový poradce nezohledňuje aspekty jako jsou pohlaví, věk, výška, váha a fyzická aktivita, a jednoduše rozesílá všem totožný jídelníček.

Sponzorováno

Sacharidové vlny však rozhodně nejsou jednoduché a vyžadují disciplínu a znalost svého těla. Pokud tedy má člověk problém s vysokou nadváhou, a nedokáže zhubnout při svém běžném režimu na svém běžném jídelníčku, pak pro něj sacharidové vlny nejsou tou správnou volbou. Pokud člověk nedokáže zhubnout na běžném redukčním jídelníčku, je někde chyba. Co se však asi stane, pokud takový člověk po dojetí sacharidových vln najede zpět na svůj „nefunkční“ jídelníček? Lidé nejčastěji nejsou schopni zhubnout z několika důvodů.

1) Nedisciplinovanost ve stravě

Pokud si člověk zatím nezvykl zbavit se některých svých oblíbených jídel, sladkostí, fast foodu. Jak pak chce takový člověk vydržet režim sacharidových vln, které jsou náročné jak psychicky tak fyzicky, obzvláště v dny s nízkým příjmem sacharidů?

2) Špatný příjem makroživin / celkového počtu kalorií

Při tomto způsobu člověk může být disciplinovaný nakolik chce, avšak při celkově špatně nastaveném jídelníčku se nehne z místa. Ani v tomto připadě samozřejmě nejsou vlny ideální, protože po najetí zpět do bězněho režimu se kila rychle vrátí nahoru.

3) Špatná volba potravin

Ani v tomto případě nelze vlny doporučit. Volba správných potravin je základ, a to by mělo fungovat a platit jak v běžném jídelníčku, tak při vlnách.

Jednoduchým pravidlem, kterým by se dalo řídit je, že pokud musíte váhat a ptát se sami sebe či na diskusních fórech zda pro vás sacharidové vlny vhodné jsou nebo ne, pak se jim vyhněte obloukem. Vlny nejsou jednoduché, a jsou pro lidi kteří již mají o výživě a příjmu makroživin nějaký přehled a jejich jídelníček je fungující a vyvážený. Obtížnost sacharidových vln se samozřejmě odvíjí od toho, jaký příjem sacharidů si nastavíte, zda máte zařazeny i dny s „nulou“, nebo naopak markantní změny neděláte, a dny s nízkým příjmem sacharidů tak pro vás takovou zátěží nejsou.

Pokud cvičíte pouze na rekreační úrovni, zamyslete se také nad tím, zda jsou pro vás vlny opravdu důležité a nezbytné. Někdy stačí k prolomení stagnace drobná úprava tréninku.

Pokud se však rozhodnete sacharidové vlny zkusit, a chcete si je nechat u někoho sepsat, obraťte se na někoho zkušeného, ať už z řad výživových poradců či závodníků, a ideálně si ověřte také zkušenosti ostatních klientů. Ještě nedávno jsme na sociálních sítích byli svědci toho, jak závodnice bikini fitness rozesílala všem klientům totožný jídelníček. Bohužel tedy ani u všech závodníků není záruka kvality. Mimo jiné je při sacharidových vlnách třeba brát v potaz naši fyzickou aktivitu a případně přizpůsobit trénink.

A co vy? Zkoušeli jste sacharidové vlny? Napište nám do komentářů.

Co si dále přečíst na toto téma?

VIDEO: Videoblog – Sacharidové vlny (základní informace)

VIDEO: SACHARIDOVÉ VLNY – NEJrychlejší a NEJefektivnější dieta na světě. Proč se do ní ale NEpouštět ?

VIDEO: Sacharidové vlny a můj názor na ně | Jeden den na talíři

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva