Sponzorováno

Nechme dětem prostor – ocení to ony i vy 4.75/5 (8)

Nechte dětem trochu volnosti, ať vám pomáhají.

Nechte dětem trochu volnosti, ať vám pomáhají.

Pro někoho to je možná normální přístup. Já jsem ale trochu puntičkářka a tak jsem neměla nervy na to, nechat své malé děti pomáhat mi v domácnosti. Byla to chyba. Když je člověk nechá, zjistí, jak jsou šikovné, a že za ně opravdu nemusí všechno dělat.

Můj nejstarší syn vyrostl vedle úzkostlivé matky a je to na něm vidět. Dnes je mu 6,5 roku a stále zkouší, jestli mu ten chleba někdo namaže. Přitom všichni víme, že to umí. Ale je to zvyk a dovedla jsem ho k tomu já, takže co se divit. Jeho nesamostatnost jsme už trochu vyléčili a dost tomu i pomohla montessori školka, do které loni chodil. A mně pomohla vlastně také. Začala jsem se na to dívat trochu jinak. Prostě nemusí být vše podle mě. A ten chleba může být ukrojený i křivě, hlavně, že mu chutná.

Sponzorováno

U staršího jsem byla chytřejší

Tak jsem stejný přístup začala praktikovat i u mladšího synka, kterému je 2,5 roku. Samozřejmě ho nepustím ke všemu, u něčeho mu asistuji a něco nechávám jen na něm. Takže si třeba ráno připravuje kaši k snídani. Zná všechny komponenty, ví, kde je najít, pomalu si zvyká i na poměry. Někdy se stane, že má v misce asi tak jednu lžičku vloček a půl krabičky semínek. Tak jsme semínka zase přesypali zpátky, řekli si, že by bylo lepší ten poměr obrátit a bylo. Nejvýchovnější by možná bylo, aby si to snědl a sám poznal, co si namíchal. Tak třeba příště ;-).

Taky ho baví krájení, takže si krájí banán do kaše nebo tofu do oběda. Prostě jsem se jen smířila s tím, že z tofu nebudou úhledné kostičky. Ale stojí to za to. Strávíme spolu víc času – není to o tom, že bych ho odháněla si hrát, když teď zrovna vařím. Pro něj je určitě smysluplnější dělat přirozené věci než si hrát s hračkami, které ho nic moc nenaučí. Je taky na něm vidět, že po takové společné akci je jaksi nasycený mou pozorností a jde si pak sám hrát nebo prohlížet knížku. No a hlavně se učí být samostatný a sebevědomý a ze mě se nestává služka.

VIDEO: Co děti opravdu získají v Montessori vzdělávání

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva